Αλλά και είναι αποφασισμένη, με τις προευρωπαϊκές Πολιτικές Δυνάμεις τις ενωμένες προς αυτή την κατεύθυνση, να συμβάλλει με τους λοιπούς Εταίρους μας ώστε η μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, κατά τον προορισμό της και τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, να πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με δείκτες πορείας τον Ανθρωπισμό, την Ειρήνη, την Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την αειφόρο Ανάπτυξη».
Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα από την Λάρισα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την τελετή ανακήρυξης τους ως επίτιμου δημότη της πόλης.
Ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε τη Λάρισα αποδεχόμενος την πρόσκληση του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ Ιγνάτιου, προκειμένου να παραστεί στις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της πόλης Αγίου Αχιλλίου, ανακηρύχτηκε ταυτόχρονα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επίτιμος δημότης Λάρισας, στο πλαίσιο τελετής στο Δημαρχείο, κάνοντας με την ευκαιρία ευρεία αναφορά στην ιστορία της Λάρισας ως κοιτίδας πολιτισμού.
Ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας αφίχθη το πρωί στην Λάρισα οπότε και συμμετείχε στην πανηγυρική θεία δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου όπου έδωσαν το παρών επίσης ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ Δημ Βίτσας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, η αναπληρωτής υπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλλογιάννης , βουλευτές και αυτοδιοικητικοί του Νομού, επτά μητροπολίτες και πλήθος Λαρισαίων.
Μετά την δοξολογία στην οποία χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ Ιγνάτιος -το θείο κήρυγμα έκανε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, κ. Νεκτάριος- ακολούθησε η λιτάνευση των χαριτοβρύτων λειψάνων και της εικόνας του Αγίου Αχιλλίου στην Κεντρική πλατεία, όπου τελέστηκε αρτοκλασία. Το κήρυγμα από άμβωνος έκανε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.
Σε δήλωση του μετά την λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της ιεράς εικόνας του Αγίου Αχιλλίου, ο κ Παυλόπουλος, ανάφερε ότι ο Πολιούχος της Λάρισας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας και τούτο το αποδεικνύει αφενός η καθοριστική συμμετοχή του στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο το 325 στην Νίκαια της Βιθυνίας μαζί με τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Σπυρίδωνα και αφετέρου η σεπτή βιωτή του ως Επισκόπου Λάρισας. Καθώς, όπως παρατήρησε υπήρξε υπόδειγμα ταπεινότητας και πνευματικής συνεισφοράς.
Στους θρησκευτικούς εορτασμούς για την Πολιούχο της Πόλης συμμετείχαν επίσης οι μητροπολίτες Κατάνγκας (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Μελέτιος, Καρπενησίου κ. Γεώργιος και Σαφίτα (του Πατριαρχείου Αντιοχείας) κ. Δημήτριος, ο μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και ο μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο Δημαρχείο της πόλης όπου και ανακηρύχτηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων Αποστολή Καλογιάννη επίτιμος δημότης της πόλης.
Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης, αποτεινόμενος προς τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα: «για κάθε καλοπροαίρετο και αντικειμενικό παρατηρητή είναι σαφές, πως με την καθαρή σας στάση και με τη βαρύτητα του θεσμικού σας ρόλου, στηρίξατε με όλες σας τις δυνάμεις και με το επιστημονικό σας κύρος, την εθνική προσπάθεια. Αλλά και για το προσφυγικό ζήτημα, που απασχολεί την χώρα μας αλλά και την Ευρώπη, οι παρεμβάσεις σας ήταν ηχηρές και ουσιαστικές.
Όταν κάποιοι όρθωναν τείχη και έκλειναν σύνορα, υπερασπιστήκατε, τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρώπης, στην ουσία υπερασπιζόσασταν την ίδια την Ευρώπη, εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.
Αυτά τα συναισθήματα, αυτές οι πανανθρώπινες αρχές και αξίες, προκάλεσαν το συγκινητικό ποτάμι συμπαράστασης των Λαρισαίων προς τους πρόσφυγες».
Και κατέληξε: «Με την τιμητική παρουσία σας σήμερα εδώ για την οποία σας ευχαριστούμε θερμά και με την αποδοχή της πρόσκλησής μας να γίνεται Επίτιμος δημότης Λαρισαίων πιστεύουμε ότι σας κάνουμε κοινωνό και πολύτιμο συνοδοιπόρο στην προσπάθεια της Λάρισας και στην πορεία της προς το μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι θα είσαστε κοντά στη Λάρισα και στους κατοίκους της.»
Στην αντιφώνηση του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην μεγάλη τιμή που του επεφύλαξε η πόλη ανακηρύσσοντας τον «επίτιμο δημότη ενός Δήμου με πανάρχαια κα λαμπρή ιστορία αλλά και με εξίσου ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον». Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους στενούς δεσμούς που τον συνδέουν με την Λάρισα και τους ανθρώπους της από το παρελθών.
«Είναι ακριβώς αυτή η εμβληματική ιστορική διαδρομή της Λάρισας, αλλά και τα προσωπικά συναισθήματα τα οποία με διακατέχουν, που καθορίζουν, εκτός από το μέγεθος της τιμής, και το μέγεθος του αντίστοιχου χρέους το οποίο μου αναλογεί να διδάσκομαι, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, από τις πολλαπλές πηγές έμπνευσης του Τόπου σας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ Παυλόπουλος.
Κάνοντας εμπεριστατωμένη αναφορά στην ιστορική διαδρομή και προσφορά της πόλης «ως κοιτίδας πολιτισμού», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας τονίζοντας ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου κατά την οποία κτίστηκε (3ος αιώνας π. Χ).
Κλείνοντας και απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Λαρισαίων τον διαβεβαίωσε ότι φεύγει από την Λάρισα παίρνοντας μαζί του «πολύτιμα πνευματικά και ηθικά εφόδια», τα οποία θα τον καθοδηγούν στην άσκηση των καθηκόντων του.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ