Την άμεση επιχορήγηση με πέντε εκατομμύρια ευρώ, ως πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης, των δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
«Η καταβολή αυτή θα γίνει οριζόντια για όλους τους δήμους με βάση το μηχανισμό που κατανέμονται και οι ΚΑΠ, και αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι κάποιος δήμος έχει μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να έχει σχετικά μικρότερες ανάγκες, θα υπάρχουν εξισορροπήσεις του ποσού…», διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, στη διάρκεια σύσκεψης με τους δημάρχους Έβρου και Ροδόπης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Τόνισε ότι η στήριξη της Τ.Α. με όλους τους τρόπους αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και προσέθεσε πως προς την κατεύθυνση αυτή «το επόμενο διάστημα προετοιμάζουμε από κοινού το νομοσχέδιο με το οποίο γίνεται πράξη η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση στη χώρα και η Αυτοδιοίκηση και πρώτου και δεύτερου βαθμού, θα ενισχυθεί με περαιτέρω αρμοδιότητες, προσωπικό και φυσικά τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους».
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία, αποτελούν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής μέσω του νέου προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. «Έχουμε ήδη διασφαλίσει τους πόρους για έργα τα οποία συζητούνταν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία δεν είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» είπε σημειώνοντας πως παρά την κρίση του κορονοϊού, υποράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας και διασφάλιση 2,5 δισ. ευρώ, που προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και απ’ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. «Η Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα πλέον έχει διασφαλίσει πόρους 2,5 δισ. ευρώ για να κάνει έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα η κυβέρνηση και το ΥΠΕΣ, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, σε συνεργασία με τους δήμους από τους δύο νομούς (Έβρου και Ροδόπης) που είχαν υποβάλλει σχετικά αιτήματα, εντάσσει για άμεση υλοποίηση στο εν λόγω πρόγραμμα, για τον μεν νομό Έβρου και κυρίως για το Δήμο Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τους Δήμους Ορεστιάδας και Σουφλίου, εφτά έργα προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, για τη δε Ροδόπη, έργα προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, κυρίως για την Κομοτηνή αλλά και για την αγροτική οδοποιία του Δήμου Ιάσμου. «Πρόκειται για πολύ σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν και στις δύο περιπτώσεις υποδομές ύδρευσης, περιβαλλοντικές υποδομές αναβάθμισης των βιολογικών καθαρισμών, δηλαδή έργα και παρεμβάσεις τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ασφάλειά τους και στη δημόσια υγεία. Σημαντικές παρεμβάσεις που δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα δευτερόλεπτο και να υλοποιηθούν κανονικά πάντα σε συνεργασία με τις Τ.Α.», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, συμπληρώνοντας πως τα αιτήματα της Σαμοθράκης, που δεν συμπεριλαμβάνονται στα εν λόγω έργα, θα εξεταστούν θετικά και αποτελεσματικά «γιατί είμαστε δεσμευμένοι να το κάνουμε».
Ο υπουργός Εσωτερικών, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, η οποία έγινε επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στη Θράκη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, τόνισε αναφορικά με το πρόγραμμα “Φιλόδημος”, ότι «δυστυχώς δεν είχε χρηματοδότηση. Αυτό οφείλει να το αναγνωρίσει η αξιωματική αντιπολίτευση για να έχει επαφή με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Η πραγματική χρηματοδότηση που είχε για ολόκληρη την Ελλάδα ήταν 134 εκατ. ευρώ, ενώ είχαν υπογράψει έργα 1,2 δισ. ευρώ. Έμεναν ακάλυπτα σε όλη τη χώρα έργα πάνω από ένα δισεκατομμύριο. Τα έργα που σας ανέφερα μόλις τώρα δεν είχαν χρηματοδότηση πραγματική από πρόγραμμα “Φιλόδημος 1″…».
Εκτενή αναφορά έκανε ο υπουργός Εσωτερικών και στη στήριξη των επαγγελματιών, των εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού, που επλήγησαν από την πανδημία. «Δική μας προτεραιότητα, προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τις θέσεις απασχόλησης… Θέλουμε να στηρίξουμε τον κλάδο του επισιτισμού γιατί εκεί υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά, και φυσικά πολλοί επαγγελματίες του χώρου. Αυτοί επλήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό λόγω της κρίσης του κορονοϊού και λόγω των μέτρων ασφαλείας που οφείλουν να υλοποιήσουν από την 1η Ιουνίου που θα ξανανοίξουν. Οι άνθρωποι χάνουν ένα τεράστιο μέρος του τζίρου τους και το πρόβλημα είναι τεράστιο… Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, από κοινού με την Αυτοδιοίκηση, για να κρατήσουμε ισχυρές τις επιχειρήσεις του επισιτισμού, ειδικά αυτό το καλοκαίρι. Σήμερα καταθέτουμε τη σχετική νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή, ως ΥΠΕΣ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες της εστίασης που έχουν σχετικές άδειες, ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό να μειωθούν κατά 50% τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν. Με μία στόχευση, να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας…», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύσει πιθανόν μέχρι το τέλος του χρόνου.