Site icon NewsIT
14:40 | 22.10.20

Πιλοτική κολεξιόν ισλαμικής μόδας θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα το 2021

μόδα τσάντα
Newsit Newsroom

Πιλοτική κολεξιόν ισλαμικής μόδας, με ρούχα ραμμένα αποκλειστικά από φυσικά υλικά -όπως το βαμβάκι ή το μετάξι- και με ενσωμάτωση και «φρέσκων» στοιχείων ντιζάιν, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μέσα στο 2021.

Ο εμπορικός στόχος του εγχειρήματος είναι τα 600 εκατομμύρια γυναίκες των αραβικών χωρών, οι οποίες καταναλώνουν ετησίως ρούχα αξίας 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2018).

Αυτό γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος, Θεόφιλος Ασλανίδης. Η κολεξιόν σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του έργου TEX MED ALLIANCES, το οποίο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας ENI CBC MED 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 209 εκατομμυρίων ευρώ.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος, στόχος είναι να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα σχήμα αποτελούμενο από σχεδιαστή -ή ομάδα σχεδιαστών- παραγωγό ρούχων και εταιρεία λιανεμπορίου, η οποία θα αναλάβει να “τεστάρει” την προοπτική των ενδυμάτων αυτών στην αγορά. Όσοι ενδιαφέρονται για αυτό το έργο, μπορούν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στη διακρατική επιτροπή αξιολόγησης του έργου ως τις 7 Δεκεμβρίου. Οι αιτήσεις αναμένεται να αξιολογηθούν από την Επιτροπή ώς τον Φεβρουάριο του 2021, ώστε η πρώτη κολεξιόν να είναι έτοιμη τον Απρίλιο», διευκρινίζει ο κ. Ασλανίδης εκ μέρους του ΣΕΠΕΕ, ο οποίος είναι εταίρος στο έργο από πλευράς της Ελλάδας, με συνεργαζόμενους εταίρους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Η κολεξιόν αυτή εντάσσεται στη μία από τις τέσσερις πρωτοβουλίες του έργου και συγκεκριμένα στον τομέα της επανεκκίνησης του τομέα της μόδας. Στις άλλες τρεις περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η κυκλική οικονομία – αειφορία. Επικεφαλής φορέας είναι ο Σύνδεσμος Κλωστοϋφαντουργίας της Ισπανίας (TEXFOR) και συμμετέχουν επίσης ο ιταλικός CTN, ο τυνησιακός CETTEX & MFCPOLE, ο αιγυπτιακός GACIC, ο ιορδανικός ACI και ο παλαιστινιακός PFI. Η διάρκεια του έργου είναι 36 μήνες και ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 2,8 εκατομμυρίων ευρώ (2,5 εκατομμύρια η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση). Το έργο επρόκειτο αρχικά να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά λόγω της πανδημικής κρίσης μετατέθηκε χρονικά για το 2023.

Στο πλαίσιο της γενικότερης διαδικασίας υλοποίησης του έργου, οι εταίροι του θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα δυνατά σημεία των υπόλοιπων συμμετεχόντων, αναπτύσσοντας δικτυώσεις και αντλώντας τεχνογνωσία: «οι Ισπανοί για παράδειγμα, διαθέτουν ισχυρά brands και ισχυρή υποδομή στα υφάσματα. Οι Ιταλοί έχουν εξαιρετικό know-how (τεχνογνωσία) σε ό,τι αφορά γενικά το ρούχο. Η Τυνησία είναι ο βασικός προμηθευτής πολύ μεγάλων brands ειδικά στη Γαλλία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει πολύ το κομμάτι των λεγόμενων “τεχνολογικών υφασμάτων”, π.χ, πυράντοχων υφασμάτων για στολές πυροσβεστών, αλλά και υφασμάτων για καθίσματα αυτοκινήτων και αεροπλάνων, ειδικά σκέπαστρα για καλλιέργειες κτλ.

Η Αίγυπτος, που κάνει μαζική παραγωγή, κυρίως για τις ΗΠΑ, επωφελούμενη και από το ισχύον ειδικό φορολογικό καθεστώς, παράγει εξαιρετικό βαμβάκι και εδώ μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες για την αειφορία στο συγκεκριμένο προϊόν. Η Ιορδανία, πέραν του ότι επίσης επωφελείται από ειδικό φορολογικό καθεστώς, έχει ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν, ώστε και οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές αυτές», είχε επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σε παλαιότερες δηλώσεις του για το πρόγραμμα ο κ. Ασλανίδης.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version