Αυτό διαπιστώνει ο Σύλλογος Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού.
“Ο Πηνειός, δυστυχώς, δεν έτυχε της προσοχής και της φροντίδας της πολιτείας, με αποτέλεσμα να χαθούν ευκαιρίες για έργα και ενέργειες τη δεκαπενταετία που πέρασε, που θα βοηθούσαν προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικού ελέγχου των πηγών ρύπανσης. Σήμερα το ποτάμι παρουσιάζει έντονα τα σημάδια αυτής της συνεχιζόμενης κακοποίησης”, τονίζουν τα μέλη του συλλόγου, επικαλούμενα σχετικές έρευνες.
Η ρύπανση στο ποτάμι, που τροφοδοτεί με τα νερά του τη μεγαλύτερη πεδιάδα του ελληνικού χώρου, είναι τέτοια που δύσκολα ελέγχεται ενώ σε καλή κατάσταση είναι μόνο το τμήμα του ποταμού στις πηγές και στην κοιλάδα των Τεμπών (λόγω των πηγών).
Ανάλογα με τις εποχές μπορεί κάποιος να δει τις μεταβολές που υφίσταται, από την απόλυτη διακοπή της ροής του έως τη βιαιότατη πλημμύρα και να παρακολουθήσει ακόμη και διά γυμνού οφθαλμού τις ρυπογόνες απορρίψεις που γίνονται, τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες δραστηριότητες.
Οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι εκτεταμένες αμμοληψίες, τα βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, τα μπάζα, η χημική ρύπανση (τυρόγαλα, χρώματα, οινόπνευμα, κατσίγαρος (υπόλειμμα ελαιοτριβείων), αποτελούν τη βασική θεματολογία καταγγελιών των μελών του παραπάνω Συλλόγου, που καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε ο βασικός “πνεύμονας” νερού του θεσσαλικού κάμπου να μείνει όπως τον άφησαν οι προηγούμενες γενιές: καθαρός και πλούσιος σε υδάτινα αποθέματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εγκληματική ρύπανση του Πηνειού από βιομηχανία
Πηνειός: Μια απέραντη χωματερή