Η κακουργηματική δίωξη αφορά -σύμφωνα με τη δικογραφία- ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, με θύματα οκτώ μικροεπενδυτές, ενώ στρέφεται εναντίον έξι προσώπων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης, που -στο μεταξύ- τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία.
Επιπλέον, τρεις εκ των διωκόμενων εμφανίζονταν ως ελεγκτές του ίδιου υπουργείου κι ένας ως τραπεζικός υπάλληλος. Τον κατάλογο των κατηγορουμένων συμπληρώνει μία γυναίκα που φαίνεται ότι συνεργαζόταν με κατασκευαστική εταιρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται πριν από μία 5ετία, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας δεκάδες καταγγελίες υποψήφιων επενδυτών από διάφορες περιοχές της χώρας. Όλοι κατήγγειλαν ότι είχαν πέσει θύματα απάτης από επιτήδειους που παρουσιάζονταν ως δήθεν ειδήμονες στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Κερδίζοντας -ως προς την φερεγγυότητά τους- την εμπιστοσύνη των ανυποψίαστων πολιτών, οι φερόμενοι ως δράστες τούς έπειθαν ότι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις επενδύσεις τους στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε αυτές να επιδοτηθούν. Στη συνέχεια -πάντα κατά τις καταγγελίες- εισέπρατταν διάφορα χρηματικά ποσά που υποτίθεται ότι αντιστοιχούσαν στην αμοιβή τους και σε διάφορα έξοδα που δήθεν θα έκαναν.
Ήδη, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο, παρέπεμψε σε δίκη για την ίδια υπόθεση οκτώ άτομα, κάποια από τα οποία είναι κοινά με τη δίωξη που παρήγγειλε τώρα ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην υπάλληλος του υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ το βούλευμα αφορά τουλάχιστον σαράντα θύματα και η απάτη προσεγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Εκτός από υποσχέσεις για επιδοτήσεις σχετικά με φωτοβολταϊκά πάρκα, το συγκεκριμένο βούλευμα περιλαμβάνει ανάλογες υποσχέσεις για την ανάπτυξη και λειτουργία εκτροφείων σαλιγκαριών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ