Τοπικά Νέα

Πώς μια απλή ανανέωση διαβατηρίου «διώχνει» Χανιώτη που ζει και εργάζεται στη Μαλαισία

Οι 15 τουλάχιστον Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Μαλαισία είναι σε απόγνωση διότι εξαιτίας των συνθηκών απαγόρευσης που επικρατούν, λόγω του κορονοϊού δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής και εργασίας τους στη χώρα που ζουν.

Το παράλογο της υπόθεσης αυτής υφίσταται ωστόσο, όχι λόγω κάποιου “περίεργου” Νόμου ή κάποιας αυστηρής στάσης του κράτους της Μαλαισίας, αλλά εξαιτίας της διαχρονικής γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους που δεν διαθέτει την ευελιξία αλλά και την ευαισθησία να εξυπηρετήσει Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό (και δη σε τόσο μακρινές χώρες) και οι οποίοι κινδυνεύουν να εκδιωχθούν, χωρίς ουσιαστικά να υφίσταται κάποιος σοβαρός λόγος σύμφωνα με το flashnews.gr.

Ένας από τους Έλληνες και μάλιστα Χανιώτης στην καταγωγή που ζει τα τελευταία 23 χρόνια στην Μαλαισία είναι ο κύριος Γιάννης Κορομηλάς. Παντρεμένος με δικηγόρο και με ένα ανήλικο παιδί 11 ετών, είναι ιδιοκτήτης εστιατορίων στη Μαλαισία και, ως εκ τούτου, έχει δρομολογήσει εκεί τη ζωή του.

Τώρα βλέπει “κατάφατσα” τον κίνδυνο, το κράτος της Μαλαισίας να τον διώξει, διότι το αντίστοιχο ελληνικό κράτος, λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών “αγκυλώσεων” δεν μπορεί να του ανανεώσει το διαβατήριο του, το οποίο λήγει στις 4 Ιουλίου του 2021.

Τι απαιτείται για την ανανέωση

Για να ανανεώσει ο κύριος Κορομηλάς τη Visa παραμονής του στην Μαλαισία (που λήγει στις 4 Ιουνίου 2021) για τα επόμενα δύο χρόνια, απαιτείται να ανανεωθεί το διαβατήριό του (που όπως προείπαμε λήγει στις 4 Ιουλίου 2021). Αυτή η διαδικασία τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν εύκολα και σχετικά γρήγορα, καθώς, από τη στιγμή που η Μαλαισία δεν διαθέτει Ελληνικό προξενείο, οι Έλληνες ταξίδευαν σε γειτονικές χώρες (Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Ταϊλάνδη κτλ) για να ανανεώσουν σε ελληνικό προξενείο εκεί, τα διαβατήριά τους. Φέτος, λόγω απαγόρευσης των πολιτών της Μαλαισίας να ταξιδέψουν (έχει κλείσει η χώρα λόγω πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού), η προοπτική αυτή για τους Έλληνες αυτούς έχει  εγκαταληφθεί  για την τρέχουσα περίοδο.

Ο κ. Κορομηλάς αλλά και οι υπόλοιποι Έλληνες απευθύνθηκαν στην αμισθί προξενική αρχή της Μαλαισίας (δεν έχει αρμοδιότητα για έκδοση διαβατηρίων, μόνο διαμεσολαβητικό ρόλο) για να λυθεί το πρόβλημά τους. Μετά από επικοινωνία αλλά και σχετική αλληλογραφία με αρμόδια Υπουργεία του ελληνικού κράτους (Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, Υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού κτλ) η απάντηση που ήρθε από την Ελλάδα ήταν ότι πρέπει ο Χανιώτης επιχειρηματίας και οι υπόλοιποι Έλληνες να παραστούν αυτοπροσώπως στο αστυνομικό τμήμα της χώρας καταγωγής τους για να εκδώσουν διαβατήριο, χωρίς να δίνουν άλλες εναλλακτικές! Και αυτό σε μια εποχής ψηφιακής τεχνολογίας που τα πάντα γίνονται εξ αποστάσεως..

Αυτή τη στιγμή λοιπόν το ελληνικό κράτος ζητά από τον κ. Γιάννη Κορομηλά να ταξιδέψει 12 χιλιάδες χιλιόμετρα, μαζί με ένα ανήλικο παιδί 11 ετών (απαιτείται και αυτό να παραστεί), να εμφανιστεί στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για να ανανεώσει το διαβατήριό του. Με κίνδυνο (αφού για να έρθει στην Ελλάδα θα χρειαστεί να αλλάξει 3-4 αεροπλάνα), να προσβληθούν από κορωνοϊό, να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών και εκ νέου σε νέα καραντίνα 2 εβδομάδων όταν επιστρέψουν στην Μαλαισία! Παράλογο η αλήθεια είναι, αν σκεφτεί κανείς ότι μεταξύ των Ελλήνων που βρίσκονται στην ίδια διαδικασία με τον Χανιώτη επιχειρηματία είναι και κάποιοι ΑμεΑ.

Ποια είναι η εναλλακτική

Αφού τονιστεί ότι η ενημέρωση που έχουν λάβει οι Έλληνες της Μαλαισίας είναι “ότι το θέμα το χειρίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας”, χωρίς ωστόσο να υπάρχει …χρονοδιάγραμμα και με την ημερομηνία λήξης της “βίζας” να είναι πρό των πυλών”, εκείνοι με τη σειρά τους, μετά από συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας (που γενικά έχει δει πολύ “ζεστά” το ζήτημα) προτείνουν μια απλή εναλλακτική: Πάνω στα διαβατηρία που λήγουν σε 1,5 μήνα να μπει η σφραγίδα του ελληνικού κράτους που θα πιστοποιεί τα συγκεκριμένα πρόσωπα για να ανανεωθούν από την κυβέρνηση της Μαλαισίας, η άδεια παραμονής και εργασίας τους που απαιτείται για την έκδοση νέου διαβατηρίου. Μια διαδικασία που μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και μέσα σε μερικά λεπτά. Με τον τρόπο αυτό, πολύ απλός για την εποχή μας, οι Έλληνες αυτοί θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα που ζουν και δραστηριοποιούνται.

Εν κατακλείδι αξίζει να σημειωθεί και το εξής. Όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκή Ένωσης δίνουν 10 χρόνια όριο ανανέωσης των διαβατηρίων. Στην Ελλάδα το όριο αυτό είναι στα 5 χρόνια. Ένα δεδομένο που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αυτή που εξετάζουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Μέχρι τότε, αγωνία των Ελλήνων αυτών για να εξυπηρετηθούν από το ελληνικό κράτος, για κάτι τόσο απλό, έχει φτάσει στο “κόκκινο”…

 

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα