Στα ίχνη εγκληματικής οργάνωσης σε Μεσσηνία και Αργολίδα, με αδυναμία στην αρχαιοκαπηλία, έφτασαν οι αστυνομικοί την περασμένη Παρασκευή (18.10.2024) και πέρασαν χειροπέδες σε έναν πρώην αντιδήμαρχο, έναν επιχειρηματία, έναν ηλεκτρολόγο – youtuber και 2 αγρότες.
Μετά από έρευνα που έκαναν οι αρχές για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, διαπίστωσαν πως η εγκληματική οργάνωση με φερόμενο ως μέλος τον αντιδήμαρχο, είχε κάνει τουλάχιστον 50 παράνομες ανασκαφές σε Μεσσηνία και Αργολίδα μέσα σε διάστημα 6 μηνών.
Για να προστατευτούν, τα μέλη της οργάνωσης σε κάθε «επιχείρηση», έκλειναν τα κινητά τους και μιλούσαν με κωδικούς.
«Αντάρτικο» αποκαλούσαν τις λίρες, «οδοντόβουρτσα» τους ανιχνευτές μετάλλων ενώ όταν πήγαιναν για αρχαία έλεγαν «πάμε για κάτι καλύτερο για την παράδοσή μας».
Μετά από έρευνα που έκανε η αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε 21 ραβδοσκοπικά μηχανήματα, 16 ανιχνευτές μετάλλων, 1 ανιχνευτή ραδιενεργών στοιχειών και 10 νομίσματα υπαγόμενα στη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων.
«Δεν ξέρω γιατί με “τραβάνε”»
Ο αντιδήμαρχος και νυν σύμβουλος δημάρχου που κατηγορείται για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, μίλησε σήμερα το βράδυ στο STAR (20.10.2024) για την υπόθεση και τη σύλληψή του που όπως ο ίδιος λέει είναι άδικη.
«Καμία εμπλοκή δεν είχα. Τίποτα δεν βρήκαν σε εμένα, δεν ξέρω γιατί με τραβάνε. Η μισή Ελλάδα ψάχνει για νομίσματα, λίρες και αρχαία, εγώ δεν έχω ψάξει. Μίλαγα στο τηλέφωνο με ένα παιδί που έχουμε μεγαλώσει από μικροί μαζί. Ακούγανε συνομιλίες στο τηλέφωνο. Κατέσχεσαν το τηλέφωνό μου.
Βρήκαν σε αυτόν κάποια μηχανήματα, κατασκευαστής είναι αυτός, επισκευές κάνει και τέτοια, του είχαν πάει του παιδιού κάποια μηχανήματα να τα φτιάξει», είπε ο αντιδήμαρχος για τον youtuber.
Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη του καθώς πολύ συχνά μιλούσε με τον στενό του φίλο στο τηλέφωνο, τον ηλεκτρολόγο – youtuber που ανέβαζε βίντεο για να αναλύσει την συχνότητα χρυσού, τεστ ραβδοσκοπικού οργάνου και άλλα.
Ορισμένοι από τους ανιχνευτές μετάλλων αλλά και άλλα παρόμοια μηχανήματα βρέθηκαν στο εργαστήριό του όπου εκεί τα επισκεύαζε, τα κατασκεύαζε και αναβάθμιζε τα μηχανήματα ανασκαφών, τα οποία μάλιστα πουλούσε και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
«Μιλάμε για μια εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε στα χέρια της ακόμα και βιβλία και χάρτες και σημειώματα που σημαίνει ότι δρούσαν επαγγελματικά για να εντοπίσουν τάφους», ανέφερε ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης.
Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι όμως η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ασφάλειας Καλαμάτας.