“Σήμερα μπορεί πράγματι η κυβέρνηση να σχεδιάζει με τη λογική των 500 ή 1000 θέσεων όμως εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας, αμέσως το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό και θέλουμε να ξέρουμε ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης σε όλες τις περιπτώσεις” είπε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο περιθώριο των εγκαινίων λειτουργίας του πρώτου απεικονιστικού αξονικού τομογράφου PET- CT της βόρειας Ελλάδας στο νοσοκομείο “Γ. Παπαγεωργίου”.
“Πολύ φοβάμαι ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα όταν κλείσουν τα σύνορα. Δεν θα φτάσουν ένα ή δύο σημεία. Και γι αυτό και από τώρα, ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προτείναμε τη δημιουργία τέτοιων κέντρων μετεγκατάστασης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα από την Αθήνα μέχρι τα βόρεια σύνορα κατά μήκος της εθνικής οδού για να είμαστε έτοιμοι, ώστε όταν κλείσουν, εάν έρθει εκείνη η κακή ώρα και κλείσουν τα βόρεια σύνορά μας, να μπορέσουν να απορροφηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε πολλά μικρότερα μέρη και όχι σε λίγα και περισσότερα που θα δημιουργήσουν προβλήματα και στους ίδιους αλλά και στις τοπικές κοινωνίες” τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “περιμένουμε το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση και μετά τη συνάντηση που είχα και με τον ΓΓ Μετανάστευσης να μας παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το που θέλει να πάει αυτή την υπόθεση”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στα Διαβατά, όπου δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για το οποίο γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης αλλά και ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας. Τάχθηκε κατά του ενδεχομένου δημιουργίας κέντρου και στο πρώην 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο και στο κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στην Τούμπα που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού και διατύπωσε και πάλι την πρόταση για τη δημιουργία του κέντρου στο στρατόπεδο 561 της Θέρμης για το οποίο, όπως είπε, υπάρχει σύμφωνη γνώμη των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θέρμης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ