Δυσοσμία, σκουπίδια και κουνούπια εξαιτίας της παράνομης κατασκήνωσης, αμαυρώνουν την εικόνα περιοχών άπειρου φυσικού κάλλους, ενώ την ίδια ώρα ο κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές παραμένει υπαρκτός, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κάμπινγκ και πρόεδρος της αντίστοιχης Ένωσης στη Χαλκιδική, Αντώνης Δεληδημητρίου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο κ. Δεληδημητρίου ανέφερε ότι το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. «Είναι πολλοί οι αλλοδαποί που έρχονται στη χώρα μας, κατασκηνώνουν όπου επιθυμούν, χωρίς σεβασμό για το περιβάλλον. Δεν ήταν λίγες οι φορές στη Χαλκιδική, που χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής αποτράπηκε η εξάπλωση φωτιάς που εκδηλώθηκε σε εστίες παράνομης κατασκήνωσης», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Δεληδημήτριου στη Χαλκιδική, τα σημεία όπου το φαινόμενο εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο βρίσκονται στον Γλαρόκαβο, τις Νέες Φώκιες και την Ποτίδαια (πρώτο πόδι), στο Καρύδι, τις Καβουρότρυπες και το Αζάπικο (δεύτερο πόδι) και στην Κόμιτσα και τον Ξηροπόταμο (τρίτο πόδι).
«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να λυθεί το ζήτημα. Χρειάζεται οι τουριστικές περιοχές να ενισχυθούν με αστυνομικές δυνάμεις», τόνισε ο κ. Δεληδημητρίου. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η απώλεια εσόδων από την ελεύθερη κατασκήνωση είναι πολύ σημαντική για το κράτος.
Ερωτηθείς για τους κανονισμούς που αφορούν στα αυτοκινούμενα, ο κ. Δεληδημητρίου είπε ότι ναι μεν έχουν το δικαίωμα να σταθμεύουν όπως τα αυτοκίνητα σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά όχι να παραμένουν ακινητοποιημένα με τις μέρες, ούτε να παρκάρουν στον αιγιαλό, σε δάση και σε σημεία που απαγορεύεται. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι δεν επιτρέπεται να “απλώνουν” τραπεζάκια και καρέκλες πουθενά στα σημεία που σταθμεύουν και αυτό είναι κάτι που ορίζει τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική νομοθεσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ