Υψηλά είναι τα επίπεδα κινδύνου και για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ χαμηλός κρίνεται ο κίνδυνος σε μεμονωμένες περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης.
Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Συστάσεις στους πολίτες
Εκείνο όμως που τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ, με αφορμή και τις πυρκαγιές στην Εύβοια και στα Σπάτα, οι οποίες προκλήθηκαν από αμέλεια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για προσοχή και υπευθυνότητα, είναι για μιά ακόμα φορά συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πυρκαγιά στα Μανίκια της Εύβοιας προκλήθηκε από την καύση κλαδιών, σύμφωνα με τις αρχές, από έναν 64χρονο, ενώ η πυρκαγιά στα Σπάτα, από σπινθήρα γεννήτριας, που φέρεται να έθεσε σε λειτουργία μια 72χρονη.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.