Site icon NewsIT
13:50 | 03.10.21

Σάμος: Η «ακτινογραφία» της νέας δομής – Ικανοποίηση Μηταράκη για τις εικόνες που είδε στα ενδότερα

Newsit Newsroom

 «Η δομή που έκλεισε και ήδη παραδόθηκε για χρήση στον Δήμο Ανατολικής επίσημα ήταν 20 στρέμματα. Πάνω από 70 στρέμματα ήταν οι καταπατημένοι χώροι. Μια τεράστια άθλια παραγκούπολη όπου συνυπήρχαν άνθρωποι και ποντίκια, η οποία και έφτανε μέχρι τα πρώτα σπίτια της πόλης. Αυτή η αθλιότητα ήταν ο καταυλισμός και το ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου και αυτό που έχει σημασία είναι πως ήδη αποτελεί παρελθόν. Και για την ιστορία του τόπου και για τον πολιτισμό μας ως χώρα και για τους ανθρώπους στο Βαθύ και στη Σάμο γενικότερα».

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης παρουσιάζοντας τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) στη θέση Ζερβού της Σάμου, η οποία λειτουργεί πλέον επίσημα εδώ και λίγες ημέρες, φιλοξενώντας τους λιγοστούς αιτούντες άσυλο που έχουν μείνει στο νησί.

Η είσοδος στη δομή γίνεται μέσω ενός συστήματος με το οποίο πιστοποιείται τόσο με ταυτότητα όσο και με δακτυλικό αποτύπωμα το δικαίωμα εισόδου σε αυτήν. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μπει στον καταυλισμό πέραν όσων δικαιούνται.

«Σήμερα η Σάμος έχει ένα Κέντρο φιλοξενίας σύγχρονο, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο προσφέρει ασφάλεια στους φιλοξενούμενους, στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία» είπε ο κ. Μηταράκης περνώντας πρώτος την ελεγχόμενη είσοδο.

Ένας μεγάλος πληροφοριακός χάρτης ενημερώνει όσους μπαίνουν στην ΚΕΔ για την οργάνωση της σε «γειτονιές», σε διακριτούς δηλαδή ανεξάρτητους και σαφέστατα διαχωρισμένους με ασφάλεια χώρους. Γειτονιές για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ασυνόδευτα ανήλικα ή μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και χώρος φιλοξενίας γενικού πληθυσμού, νέων αφίξεων και χώρος καραντίνας. Πολλαπλοί χώροι διοίκησης και στέγασης υπηρεσιών όπως ιατρεία, σχολικές αίθουσες και γραφείο ψυχοκοινωνικών και νομικών υπηρεσιών.

Σε κάθε «γειτονιά» λειτουργούν: Χώροι εστιατορίων με πρόσθετη χρήση ως χώροι κοινόχρηστων δραστηριοτήτων και χώροι διανομής αγαθών. Χώροι άθλησης. Χώροι αναψυχής και παιδικές χαρές. Κοινόχρηστα πλυντήρια. Κοινόχρηστες κουζίνες. Κυλικεία για κάλυψη αναγκών σε προϊόντα κυλικείου.

«Δεν είναι μια δομή μόνιμης παραμονής, αλλά πρόσκαιρης και προσωρινής. Στη Σάμο τα τελευταία χρόνια πέρασαν δεκάδες χιλιάδες. Η Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο έχει υποδομές για 3.000 άτομα αλλά σήμερα φιλοξενεί μόλις 300» τόνισε ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας: «Κι αν με ρωτήσετε γιατί κάνουμε μια δομή για 3.000 άτομα αφού δεν έχουμε ροές; η απάντηση είναι για τον ίδιο λόγο που σχεδιάζουμε αντισεισμικά τις οικοδομές, τα σπίτια μας, τα άλλα δημόσια κτίρια και τα σχολεία κι ας μην έχουμε σεισμούς σήμερα».

Οι χώροι πρασίνου στην ΚΕΔ Σάμου καλύπτουν το 25% των συνολικών χώρων της δομής, ενώ όλοι οι εσωτερικοί χώροι διαμονής και διοίκησης είναι κλιματιζόμενοι. Υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης των αρδεύσιμων υδάτων που προκύπτουν από την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις τουαλέτες ή για την άρδευση της δομής και των αναδασωτέων εκτάσεων μέσα και έξω από αυτήν. Τέλος υπάρχει επαρκές σύστημα πυρόσβεσης.

Φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης όλο το 24ωρο με παρουσία 50 ένστολων σε κάθε βάρδια. Είναι δυναμικότητας 3.000 φιλοξενούμενων, η οποία αναλύεται ως εξής:

      – 1.560 άτομα γενικός πληθυσμός

      – 240 ασυνόδευτα ανήλικα

      – 240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες

      – 960 στο ΠΡΟΚΕΚΑ

Το έργο της κατασκευής ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., τον Οκτώβριο του 2020, έπειτα από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, στον οποίο εκδήλωσαν συμμετοχή όλες οι μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Ο προϋπολογισμός κατασκευής ανήλθε σε περίπου 38 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και χρηματοδοτήθηκε 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version