Μία νεκρή μεσογειακή φώκια, με εμφανή σημάδια δολοφονίας από κυνηγετικό όπλο, εντοπίστηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Όπως έγινε γνωστό, αρχικά εντοπίστηκε να επιπλέει νεκρή στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Σάμου, ενώ λόγω των ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, εκβράστηκε σε ακτή, νότια του νησιού.
Για μία ακόμα φορά οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ειδεχθές έγκλημα σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη της. Με βάση τη φορά που είχαν τα σκάγια, εκτιμάται ότι η φώκια δέχτηκε τις βολές κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σημείο. Επίσης, έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης της και έφτανε έως το στομάχι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκτιμάται ότι η φώκια δολοφονήθηκε κατά τις προηγούμενες 24-36 ώρες πριν από τον εντοπισμό της και σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες εκείνων των ημερών, εκτιμάται ότι η θανάτωση έγινε στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Σάμου ή ανατολικά των Φούρνων.
Σε δήλωσή του ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», αναφέρει ότι «για άλλη μία φορά οφείλουμε να τονίσουμε ότι εγκλήματα όπως και το συγκεκριμένο, προκαλούνται από μία μικρή μειοψηφία ψαράδων και σε καμία περίπτωση αυτές οι ειδεχθείς πρακτικές δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο των αλιέων ή των νησιωτικών κοινωνιών».
Προσθέτει δε, ότι «τα ίχνη αυτών των εγκληματιών είναι γνωστά, τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στις τοπικές αρχές. Όμως εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία ουσιαστική και αποτελεσματική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται αυτοί οι εγκληματίες που περιφέρονται στις ελληνικές θάλασσες και συμβάλλουν στον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής! Αυτονόητο αποτέλεσμα είναι ότι όσοι γνωρίζουν τους δράστες αυτών των περιστατικών, σιωπούν».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «από τη στιγμή που δεν διώκονται οι δράστες, όποιος τολμήσει να καταγγείλει αντίστοιχα περιστατικά, βρίσκεται να απολογείται σαν να είναι αυτός ο κατηγορούμενος, αλλά επίσης βρίσκεται και εκτεθειμένος, αυτός και η οικογένειά του».
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, «το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε έπειτα και από αυτό το νέο έγκλημα σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού, είναι οι νησιώτες, αλλά και οι επαγγελματίες της θάλασσας γενικότερα, να συνδράμουμε έτσι ώστε να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτά τα εγκλήματα δεν είναι πλέον ανεκτά από τις κοινωνίες των νησιών αλλά και τους πολίτες αυτής της χώρας γενικότερα».
Για το περιστατικό αυτό έχει ήδη ανοίξει δικογραφία από το Λιμεναρχείο Καρλοβάσου, ενώ επίσης είναι ενήμερες και οι εισαγγελικές αρχές του Νομού Σάμου. Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειες του ώστε να εντοπιστούν αυτοί οι εγκληματίες της θαλάσσιας ζωής, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι αυτοί οι άνθρωποι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και θα πάψουν να έχουν πρόσβαση στους θαλάσσιους πόρους.
Όπως επισημαίνεται, «σε μία ευνομούμενη πολιτεία όμως, για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, είναι αναγκαίο να υπάρξει και πραγματική βούληση των αρχών αλλά και πολιτική βούληση για την πραγματική προστασία των σπάνιων ειδών – κάτι που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει».
Σημειώνεται τέλος, ότι δεδομένων των δερματικών χαρακτηριστικών, του φύλου και του μήκους της φώκιας, είναι πιθανό, αλλά όχι ακόμα επιβεβαιωμένο, ότι αποτελεί τη γνωστή φώκια που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν «Αργυρώ». Καθώς όμως η νεκρή φώκια είχε μεγάλη αλλοίωση στο δέρμα της δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα χαρακτηριστικά σημάδια ταυτοποίησής της.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, φωτό από archipelago.gr