«Οι αναφορές από παντού είναι ότι η Σαμοθράκη έχει διαλυθεί εντελώς» δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας, δύο μέρες μετά την, χωρίς προηγούμενο, καταστροφή που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί, το οποίο ακόμη μετράει τις πληγές του. «Έχουμε προσφορά βοήθειας κυριολεκτικά από παντού, αλλά ακόμη δεν έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο νησί, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση. Ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά βοήθειας, ταυτόχρονα έχουμε ένα τεράστιο άνοιγμα προβλημάτων. Κάνουμε τόσα πολλά ταυτόχρονα. Δυσκολεύομαι να το οργανώσω. Δεν έχω διαμορφωμένα αιτήματα, γιατί δεν μπορώ να ιεραρχήσω τις ανάγκες τη στιγμή που έχω εκατό πράγματα σε απόλυτη προτεραιότητα» εξηγεί ο κ. Βίτσας.
Αναφέρεται στη σημαντική παρουσία και συνδρομή των πυροσβεστικών και στρατιωτικών δυνάμεων και ειδικότερα της ΕΜΑΚ, που «δουλεύουν ασταμάτητα», στο «συγκινητικό», όπως το χαρακτηρίζει, ενδιαφέρον του δημάρχου Αλεξανδρούπολης και προέδρου της ΠΕΔ, Βαγγέλη Λαμπάκη, που «σήμερα θα μεταβεί στο νησί μαζί με δύο μηχανικούς, προκειμένου εκ του σύνεγγυς να δει πως έχει η κατάσταση και πως πραγματικά μπορεί για μία ακόμη φορά να βοηθήσει».
Ειδική μνεία κάνει στο τηλεφώνημα που δέχτηκε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, «για συμπαράσταση και βοήθεια οπουδήποτε θελήσουμε», αλλά και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, που σε επικοινωνία της με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη έθεσε στη διάθεση των δοκιμαζόμενων κατοίκων του νησιού και των προσπαθειών για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή της Περιφέρειας. «Σήμερα θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω με την κ. Δούρου για να την ευχαριστήσω, γιατί εδώ χρειαζόμαστε τα πάντα» σημειώνει ο κ. Βίτσας.
Η εικόνα στη Σαμοθράκη τις τελευταίες ώρες
Ο δήμαρχος Σαμοθράκης περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα που σήμερα παρουσιάζει τόσο η Χώρα όσο και το νησί γενικότερα. «Χθες βάλαμε πολλά συνεργεία με μηχανήματα στη Χώρα, για να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και τα μπάζα. Είναι κάτι που θα πάρει πολλές μέρες βέβαια, αλλά ήδη υπάρχει πρόοδος σε σχέση με την αρχική κατάσταση. Αποκαταστήσαμε μερικώς την υδροδότηση της Χώρας, όχι βέβαια επαρκώς, γιατί τα σπίτια που βρίσκονται πιο ψηλά δεν έχουν ακόμη νερό και σήμερα θα επιχειρήσουμε και σε άλλες περιοχές, γιατί τα υδρευτικά είναι πλέον σε κατάσταση διάλυσης παντού».
Σε ερώτηση για το τι συμβαίνει με την υδροδότηση στις περιοχές στις οποίες ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση, ο κ. Βίτσας απαντά πως «σαφώς και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά εδώ είμαστε συνηθισμένοι στα προβλήματα υδροδότησης. Δεν στερούνται το νερό, δεν διψούν οι άνθρωποι, γιατί μπορείς να το βρεις οπουδήποτε, απλά τώρα πρέπει να το αναζητήσουν και να το κουβαλήσουν όπως μπορούν». Διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει σε πόσες και ποιες περιοχές θα συνεχιστούν οι εργασίες γιατί, όπως εξηγεί, «δεν έχουμε επάρκεια μηχανημάτων. Έχουμε λάβει βοήθεια, είναι πολλά τα μηχανήματα και δουλεύουν πυρετωδώς, πλην όμως οι ανάγκες μας είναι πάρα πολλές και οι αναφορές από παντού είναι ότι το νησί έχει διαλυθεί εντελώς».
Στο μεταξύ η σημερινή μέρα άρχισε, με ψιλόβροχο και με σύσκεψη με το κλιμάκιο της Εγνατίας Οδού Α.Ε., προκειμένου να σχεδιαστεί και να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που υπέστη το οδικό δίκτυο. «Δεν έχω πρόσβαση παντού και ως εκ τούτου δεν έχω και πλήρη εικόνα των προβλημάτων σε όλο το νησί. Μόλις χθες το απόγευμα πληροφορήθηκα ότι η παραδοσιακότερη επιχείρηση εστίασης έξω από τη Χώρα έχει καταστραφεί εντελώς. Μιλάμε κυριολεκτικά για αλλαγή τοπίου» συμπληρώνει ο κ. Βίτσας.
Ως προς το θέμα της στέγασης της δημοτικής Αρχής, δεδομένης της ζημιάς που υπέστη το κτίριο του δημαρχείου, με τον ένα τοίχο και μέρος της στέγης να έχουν καταρρεύσει από την ορμή των νερών, ο κ. Βίτσας αναφέρει: «Σήμερα θέλω να μπω στο δημαρχείο και να δω τι μπορεί να σωθεί, κυρίως από έγγραφα, να τα κουβαλήσω κάπου σωρό. Περιμένω νέους υπολογιστές, που παρήγγειλα χθες, για ν’ αρχίσω να στήνω γραφεία, σ ‘ ένα άλλο δημοτικό κτίριο το οποίο δεν έχει πρόβλημα».
Αναφορικά με την έναρξη των δηλώσεων και καταγραφών των ζημιών λέει: «Οι δηλώσεις ζημιών που υπέστησαν ιδιώτες και η καταγραφή τους γίνεται σε χώρο κάτω από το λαογραφικό μουσείο και ήδη είναι πολυάριθμες. Επίσης, χθες ήρθε ο ΕΛΓΑ και ήδη είχα αναθέσει σε γεωπόνο υπάλληλο του δήμου να πάνε να κάνουν μαζί με ένα άλλο συνεργείο καταγραφές απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, αλλά ακόμη δεν πρόλαβα να ενημερωθώ για τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσαν, γιατί κάνουμε χίλια πράγματα ταυτόχρονα».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ