Πέμπτη, 18 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Σαντορίνη: O Παναγιώτης Ρούσσος που βραβεύτηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα – Ποιος είναι ο νεαρός ερευνητής (Φωτό)!

ΦΩΤΟ από Εφημερίδα Έθνος
ΦΩΤΟ από Εφημερίδα Έθνος

Σε μια λαμπρή τελετή στον Λευκό Οίκο, βραβεύτηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο Έλληνας ερευνητής…

γενετικής ψυχιατρικής στη Νέα Υόρκη, Παναγιώτης Ρούσσος. Πρόκειται για έναν από τους 105 επιστήμονες που βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των ετήσιων προεδρικών βραβείων για νέους επιστήμονες και μηχανικούς. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη και Πέμπτη) υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Παρόντες ήταν επιστήμονες και άλλοι φορείς της αμερικανικής – και όχι μόνο – ελίτ, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι πρώτες φωτογραφίες. Ο 36χρονος ερευνητής αποτελεί ακόμα μία περίπτωση Έλληνα που έχτισε την καριέρα του στο εξωτερικό και ανταμείφθηκε για τους κόπους του. Λείπει από την Ελλάδα 8 χρόνια και κατάγεται από τη Σαντορίνη. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Πειραιά, σπούδασε Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου ολοκλήρωσε και το δικτατορικό του και έκανε την ειδικότητα στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Πλέον είναι καθηγητής ψυχιατρικής και γενετικών – γενομικών επιστημών.

”Η Αμερική προέκυψε εύκολα, καθώς είχα ήδη την εμπειρία της Βοστόνης μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών όπου συμμετείχα το 2004” δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα Έθνος. Και ενώ τα πρώτα χρόνια άσκησε την κλινική ψυχιατρική, τον κέρδισε η έρευνα. Ο ίδιος και η ομάδα του ερευνούν τη σχιζοφράνεια, τη διπολική διαταραχή και το αλτσχάιμερ, με στόχο να κατανοήσουν τους νευροβιολογικούς παράγοντες που ευθύνονται γι’αυτές τις ασθένειες.

”Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες ώστε να εκσυγχρονίσουμε τις θεραπευτικές αγωγές που είχαν ανακαλυφθεί τυχαία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Οι συγκεκριμένες ασθένειες είναι σε μεγάλο ποσοστό (60 – 80%) κληρονομικές και οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες με τη συνδρομή και άλλων παραμέτρων”.

Για τη βράβευση από τον Μπαράκ Ομπάμα αρκείται να δηλώσει πως ”είναι μία βράβευση που μου δείχνει ότι αυτό που κάνω βρίσκεται στο σωστό δρόμο” καταλήγει…

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε