Για τις συνθήκες του θλιβερού ατυχήματος αλλά και για τη μεγάλη αγάπη που είχαν οι δύο γιατροί στο χιόνι μιλούν στο Newsit συνάδελφοι και διασώστες. Τι δείχνουν οι φωτογραφίες από το σημείο του ατυχήματος.
O Κώστας Μπαργιώτας, διευθυντής της Ορθοπεδικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και στενός φίλος των δύο γιατρών που χάθηκαν, περιγράφει την κατάσταση που επικράτησε χθες το απόγευμα στην περιοχή της Λάρισας όταν και μαθεύτηκε το θλιβερό νέο, που έχει βυθίσει στο πένθος όλη την πόλη.
« Ο σκιέρ που διασώθηκε ήρθε στο νοσοκομείο μας χθες το βράδυ. Εξετάσθηκε και ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του. Στη συνέχεια, έδωσε και την κατάθεσή του στην αστυνομία. Αυτό το παιδί, την ώρα του τραγικού ατυχήματος ήταν δίπλα- δίπλα με τον Χατζόπουλο. Όπως μας είπε, ξαφνικά ένιωσαν τη δόνηση της χιονοστιβάδας. Ο πρώτος έφυγε προς τα αριστερά και γλύτωσε. Το παιδί που χάθηκε, έστριψε προς τα δεξιά και μπήκε μέσα στην ‘καρδιά’ της χιονοστιβάδας.
O φίλος του τον εντόπισε και ξεκίνησε γρήγορα την προσπάθεια για απεγκλωβισμό. Το δεύτερο παλικάρι που χάθηκε ήταν πιο μακριά».
Μιλώντας για την μεγάλη συνεισφορά των δύο γιατρών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, ο κος Μπαριότας μας είπε: « Οι δύο γιατροί ήταν μαζί στην ΜΕΘ του κορονοϊού. Ήταν τρομερή η αυταπάρνηση με την οποία εργάζονταν και χάρις στον δικό τους μεγάλο αγώνα κατάφερε και η ΜΕΘ να πάει γρήγορα από τα 12 κρεβάτια στα 27».
Όσο για την μεγάλη τους αγάπη για το σκι, ο κος Μπαργιώτας μας είπε: « Δεν έκαναν και τίποτα άλλο, όποτε είχαν χρόνο. Το μυαλό τους στο χιόνι ήταν συνέχεια. Ήταν σε καλή σωματική κατάσταση για αυτό το άθλημα, έμπειροι και εκπαιδευμένοι».
«Ο σκιέρ που διεσώθη μας καλούσε έντρομος»
O Ζαφείρης Τρόμπακας, επικεφαλής της «Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης» στην Θεσσαλονίκη, μας μίλησε με τη σειρά του για τις έντονες στιγμές που ο σκιέρ που διεσώθη προσπαθούσε να ειδοποιήσει την ΕΟΑΔ αλλά και για το μεγάλο μέγεθος της χιονοστιβάδας που παρέσυρε και εν τέλει πλάκωσε τους δύο Λαρισαίους γιατρούς.
Όπως περιγράφει ο ίδιος: « Τα πρώτα δευτερόλεπτα δεν μπορούσαμε καθόλου να καταλάβουμε τι μας έλεγε ο άνθρωπος. Ήταν έντρομος. Εμείς ακούγαμε μόνο μια δυνατή φωνή και προσπαθούσαμε να τον καθησυχάσουμε γιατί φώναζε τόσο δυνατά μες στην αγωνία του που η φωνή του υπερπαραμόρφωνε το μικρόφωνο. Με το που καταλάβαμε που βρίσκεται και τι αναφέρει καλέσαμε άμεσα όλες τις ΕΜΑΚ.
Οι δύο νεκροί εντοπίστηκαν πρώτα από εθελοντές ορειβάτες χάρις στον ειδικό πομποδέκτη που είχαν στον εξοπλισμό τους οι άτυχοι σκιέρ. Αυτός ο εξοπλισμός βοήθησε στην γρήγορη ανεύρεση τους.
Αυτό που παρατηρήσαμε από πλευράς μας ήταν ότι το χιόνι ήταν ιδιαίτερα συμπαγές. Χρειάστηκε στην αρχή ορειβατική σκαπάνη για να σπάσει ο συμπαγής όγκο και μετά χρησιμοποιήθηκαν τα φτυάρια. Η χιονοστιβάδα ήταν αρκετά μεγάλη».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ