Site icon NewsIT
13:53 | 17.11.20

Σε καραντίνα και τα… έλατα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Σε καραντίνα και τα... έλατα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής
Newsit Newsroom

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, το αλαλούμ για τη διακίνηση των ελάτων απο το χωριό, στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Μέχρι στιγμής πάντως, τα έλατα, είναι σε… καραντίνα!

Σύμφωνα με το thesstoday, χιλιάδες έλατα στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής αναμένουν να στολιστούν και να πάρουν τη θέση τους σε κάποιο σπίτι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κορονοϊός, όμως, έχει πάει πίσω την κοπή των ελάτων και η αγωνία των ελατοπαραγωγών του γραφικού χωριού της ορεινή Χαλκιδικής κορυφώνεται, διότι από τις 100 οικογένειες της περιοχής, οι 90 ζουν αποκλειστικά από το συγκεκριμένο επάγγελμα.

“Το ένα έλατο το περιμένουμε 15 χρόνια, εάν χαθεί η φετινή σεζόν θα καταστραφούμε διότι μέχρι να φτάσει η χειμερινή περίοδος, εμείς πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας από τους περσινούς τζίρους. Φέτος, με τι χρήματα θα ανταπεξέλθουμε αν δεν μπορέσουμε να τα διακινήσουμε και να τα πουλήσουμε;” διερωτάται στο ThessToday.gr ο αγρότης και ελατοπαραγωγός Καρανταγλής Θανάσης.

Τα τηλέφωνα στον Ταξίαρχο Χαλκιδικής έχουν πάρει… φωτιά από δεκάδες κατοίκους που επιθυμούν να δώσουν νωρίτερα -απ΄ό,τι συνήθως- το Χριστουγεννιάτικο «χρώμα» στα σπίτια τους τον φετινό και περιπετειώδη χειμώνα. «Υπάρχει μία αύξηση 20% στις παραγγελίες σε σχέση με πέρσι, διότι ο κόσμος θέλει να προσθέσει από νωρίς στο σπίτι μία θετική “νότα” λόγω της δύσκολης κατάστασης που βιώνει», τόνισε ο κ. Καρανταγλής.

Η αύξηση στις παραγγελίες μπορεί να γεμίζει χαμόγελα στους ελατοπαραγωγούς, ωστόσο το αλαλούμ σχετικά με τη διακίνηση και την πώληση των ελάτων από το χωριό στα σπίτια των κατοίκων, αποτελεί «πονοκέφαλο» για το χωριό της Χαλκιδικής. Πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πάνος Σταμπουλίδης τόνισε ότι «οι ελατοπαραγωγοί της χώρας και του Ταξιάρχη Χαλκιδικής συνεχίζουν κανονικά τη δραστηριότητά τους, αφού δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιον ΚΑΔ που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «εάν υπάρξει θέμα στη λιανική πώληση, εδώ είμαστε να το δούμε. Δεν θα τους αφήσουμε ξεκρέμαστους τους ανθρώπους». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πώς θα γίνει η λιανική πώληση ή η μεταφορά των ελάτων από το χωριό της Χαλκιδικής στα σπίτια, γεγονός που προβληματίζει τους ελατοπαραγωγούς.

«Γνωρίζουμε ότι έχει δοθεί η άδεια από τις 27/11 έως τις 24/12, όμως προβληματιζόμαστε για το πώς θα πουλήσουμε τα έλατα. Η λιανική είναι κλειστή και εμείς δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε ιδιώτες. Πρέπει κάποιος να μας βοηθήσει και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημά μας», τόνισε ο κ. Καρανταγλής. Από την άλλη πλευρά και η  ελατοπαραγωγός Δάφνη Γερογιάννη, εξέφρασε στο ThessToday.gr τις ανησυχίες της αναφορικά με την πώληση των «κόπων» της τον φετινό χειμώνα. «Τα έλατα αυτά τα οποία είναι να κοπούν αν δεν πωληθούν, του χρόνου θα τα χάσουμε και δεν θα μπορέσουμε να τα διαθέσουμε στο εμπόριο. Πρέπει να βρεθεί λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Μόλις δοθεί η άδεια δεσμευόμαστε ότι θα τηρήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είμαστε ασφαλείς και εμείς και οι πελάτες μας», διαβεβαίωσε άλλος ελατοπαραγωγός.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο πουλήθηκαν περισσότερα από 25.000 έλατα, περισσότερα κατά 15% έναντι του 2018. Υπογραμμίζεται ότι στις γιορτές του 2019 το έλατο Ταξιάρχη στοίχιζε από 40 μέχρι και 150 ευρώ, με τους παραγωγούς να κρατούν τις τιμές σταθερές για πέμπτη χρονιά. Στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου κυμάνθηκε πέρυσι από 30 έως 100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version