Εντός του 2018 πρόκειται να έχει συσταθεί ο φορέας εκείνος που θα αναλάβει να "τρέξει" την κατάρτιση του σχετικού φακέλου, ώστε η παραδοσιακή κορινθιακή ελληνική ποικιλία σταφυλιού σουλτανίνα να γίνει Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού "Pegasus" Αγροδιατροφή "7 Grapes", Μάρκος Λέγγας.
Πρόσθεσε, ότι στόχος είναι μέσα στο 2019 ο σχετικός φάκελος να υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να πάρει στη συνέχεια το δρόμο προς την ΕΕ.
“Είμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης του 51% της παραγωγής σταφυλιού σουλτανίνα και διερευνώντας τις προθέσεις αυτών που τη διαχειρίζονται, έχουμε ήδη τη θετική ανταπόκριση των εξαγωγέων και όχι μόνο”, είπε ο κ. Λέγγας, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Σταφυλιού που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 4ης έκθεσης “Freskon”.
Στόχος του εγχειρήματος, όπως διευκρίνισε, είναι να θωρακιστεί η σουλτανίνα, έναντι των νέων ποικιλιών, που όπως είπε, έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε ό,τι αφορά ποσότητα και την ευκολία στην καλλιέργεια. “Εμείς θέλουμε να μην εκτοπιστεί και εντέλει χαθεί η ελληνική ποικιλία σταφυλιού σουλτανίνα και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες”, σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας: “η σουλτανίνα εάν συγκριθεί σαν γεύση και σαν ποιοτικά χαρακτηριστικά με όποια νέα ποικιλία και εάν επιλέξετε, είναι ασύγκριτη . Και αυτό δεν είναι κάτι που λέμε μόνο εμείς, αλλά και οι πελάτες μας”. “Μας δίνεται η δυνατότητα να θωρακίσουμε τα προϊόντα μας. Ακόμη δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί τη δύναμη που μας δίνει το ΠΟΠ προϊόν”, πρόσθεσε.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Λέγγας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις νέες ποικιλίες σταφυλιού, η καλλιέργεια μερικών εκ αυτών επιχειρείται και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, είπε, ότι οι νέες ποικιλίες σταφυλιού αποτελούν τη λύση “που θα ανοίξει το πορτφόλιο μας σε χρόνο και παρουσία στα ράφια”, ωστόσο, συνέστησε προσοχή στους παραγωγούς. “Δεν προσφέρονται όλες οι περιοχές στην Ελλάδα για καλλιέργεια σταφυλιού όλων των ποικιλιών. Θα πρέπει ο παραγωγός να δοκιμάζει πρώτα σε μια μικρή κλίμακα, και αφού δει θετικά αποτελέσματα, μόνο τότε θα πρέπει να προχωρά δυναμικά, ειδάλλως θα χάσει”, τόινισε.
Αναφερόμενος στο θέμα τιμής, ο κ. Λέγγας, επισήμανε ότι τα 500 γρ. σταφυλιού πωλούνται προς 5-6 ευρώ και προς 3-4 ευρώ σε περίοδος προσφορών και σημείωσε “από τα ποσά αυτά, ποσοστό 27% πάει στον παραγωγό, 10% σε μεταφορικά, 15% στον εισαγωγέα και το 48% απολαμβάνει το λιανεμπόριο”.
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός, όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε τη γήρανση της γης, τον απαρχαιομένο εξοπλισμό, την έλλειψη νερού και χρηματοδότησης και της υψηλής φορολογίας, σημείωσε “το μεγαλύτερο από όλα και το πιο σημαντικό είναι η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό, για τη συγκομιδή και τη συσκευασία. Ωστόσο, σημείωσε, ότι οι μεταναστευτικές ροές που “θα επηρεάσουν την καλλιέργεια και την κατανάλωση”. “Δυστυχώς, η πολιτεία έχει αργούς ρυθμούς στο να ανταποκριθεί και να προωθήσει Fast track διαδικασίες για τις μεταναστευτικές ροές και την προσαρμογή τους στην ύπαιθρο. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει ήδη επιλογή και εκπαίδευση ορισμένων εξ αυτών, και έτσι τώρα να ήταν πανέτοιμοι να έρθουν στα χωράφια που είναι απαραίτητοι”, είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος εκτίμησε ότι η ζήτηση φρούτων, μετά το 2025, θα αυξηθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο και εξέφρασε την αβεβαιότητά του για το κατά πόσο “θα είμαστε σε θέση στην Ελλάδα να έχουμε απευθείας σύνδεση με τον καταναλωτή, καθώς αλλάζουν σημαντικά τα δίκτυα διανομής”. Στο πλαίσιο αυτό,συνέστησε τη σπουδαιότητα των συνεργιών, κυρίως για τις εξαγωγές.
Για τα οφέλη της χρήσης του συστήματος ευφυούς γεωργίας “gaiasense”, που δημιούργησε η Neuropublic, σε συνεργασία με τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μίλησε, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος εξωστρέφειας και δικτύωσης gaiasense, Δρ. Βασίλης Πρωτονοτάριος. Μεταξύ άλλων, σημείωσε, ότι με το σύστημα gaiasense, καταφέρνει αύξηση του κέρδους του, με μείωση του κόστους παραγωγής και βελτίωση, ποιοτική και ποσοτική, της παραγωγής του.
Υπογραμμίζεται, ότι η 4η Freskon, άνοιξε τις πύλες της σήμερα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της πόλης, θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, ενώ διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo.
Το Διεθνές Συνέδριο για το σταφύλι, αποτελεί διοργάνωση της Helexpo και του περιοδικού “Φρουτονέα”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ