Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ που σκόρπισε τρόμο στη Σάμο και τη Σμύρνη και ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα το μεσημέρι της Παρασκευής (30.10.2020), συνδέεται με το υποθαλάσσιο ρήγμα της Βόρειας Σάμου.
Μιλώντας για τον σεισμό στη Σάμο, ο Γεωλόγος καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκος Ζούρος, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι πρόκειται «για γνωστό υποθαλάσσιο ρήγμα με κανονική κίνηση και βύθιση προς βορρά. Το ρήγμα προκαλεί έντονο ανάγλυφο στον θαλάσσιο πυθμένα παράλληλα με την βόρεια ακτή του νησιού και έχει μήκος περί τα 25 χιλιόμετρα».
Click4more Σεισμός στη Σάμο: Εικόνες σοκ από τις μεγάλες καταστροφές (pics)
Όπως είπε ο κ. Ζούρος, «οι μεγαλύτερες βλάβες φαίνεται να βρίσκονται στην Μικρασιατική ακτή, λόγω της βύθισης του επιπέδου του ρήγματος».
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το σεισμικό κίνδυνο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου) υπολογίσθηκε ότι το δυναμικό του ρήγματος μπορεί να δώσει σεισμό 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.