Τετάρτη, 27 Νοε.
15oC Αθήνα

Σεισμός στη Θεσσαλονίκη: “Χρειάζονται 48 ώρες για να γίνει σωστή εκτίμηση”

Σεισμός στη Θεσσαλονίκη: “Χρειάζονται 48 ώρες για να γίνει σωστή εκτίμηση”
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Το ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα 48ωρο για να γίνει σωστή εκτίμηση της σεισμικής ακολουθίας, διατύπωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

Ο κ. Σκορδίλης τόνισε ότι μετά τον σεισμό, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χλμ., που σημειώθηκε στις 11.21 το πρωί ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, με τον μεγαλύτερο να είναι 3,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί εκδηλώθηκαν τα επόμενα τρία λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, “έχουμε χαρακτηριστικά τοπικής μικροδιέγερσης” και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια τεκμηριωμένη εικόνα. Χρειάζονται – όπως είπε ο κ. Σκορδίλης – “περίπου 48 ώρες για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα μοντέλα που ξέρουμε, να εφαρμόσουμε τη διαδικασία, ούτως ώστε να είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα”.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού – μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού, είναι σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για σημείο που είναι βορειότερα απ’ αυτό που “έδωσε” τον μεγάλο σεισμό του 1978.

Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κέντρο της πόλης

Ο πιο ισχυρός σεισμός στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε στις 11.21 με επίκεντρο την περιοχή πάνω από τη λίμνη Κορώνειας, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθός του ήταν 4,2 Ρίχτερ. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ακόμα μία δόνηση με το ίδιο επίκεντρο μεγέθους 3,7 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος του πρώτου σεισμού ήταν στα 10 χιλιόμετρα και του δεύτερου στα 5.

Οι δύο σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες πόλεις της κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και τραυματισμοί, με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου και να εμφανίζονται καθησυχαστικοί. Το τηλεφωνικό κέντρο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου άρχισε να δέχεται «βροχή» από κλήσεις πολιτών που ζητούσαν πληροφορίες.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο σεισμολογικό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής Σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, είχε πει πάντως, ότι “η περιοχή έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι λογική η ανησυχία αλλά είναι πολύ νωρίς. Το επίκεντρο βρίσκεται σε μια ενεργή σεισμολογικά ζώνη”.

Λέκκας για σεισμό στη Θεσσαλονίκη

“Ο σεισμός του 1978 προήλθε από την περιοχή της Βόλβης και έχει δώσει στο παρελθόν και άλλους μεγάλους σεισμούς καθώς εκεί υπάρχει ένα τεκτονικό βύθισμα που περιέχει πολλά ρήγματα. Ωστόσο θεωρώ ότι δεν μπορεί η Βόλβη να δώσει μεγάλο σεισμό και να δράσει, όπως έδρασε το 1978, γιατί δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τότε έχουν περάσει μόλις σαράντα χρόνια και για να υπάρχει η δυνατότητα να εκδηλωθεί ξανά ένας τόσο μεγάλος σεισμός όπως το 1978 θα πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια” τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

“Δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία” αναφέρει ο κ. Λέκκας και διαβεβαιώνει ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και την ακολουθία του. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο σημερινός σεισμός ήταν επιφανειακός, το εστιακό του βάθος ήταν της τάξης των πέντε χιλιομέτρων και αυτός ήταν ο λόγος που έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

“Τα κτίρια στην Ελλάδα αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει επαρκή ενημέρωση και παιδεία ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτές τις καταστάσεις” επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Πρωινός σεισμός στην Πύλο

Μέχρι και την Πάτρα έγινε αισθητός ο ισχυρός σεισμός που αναστάτωσε, στις 08:14 το πρωί της Δευτέρας (25.06.2018) την Πύλο. Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 5,4 Ρίχτερ, ενώ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στα 5,2R.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πύλου και της Μεθώνης και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Έγινε αισθητός μέχρι την Πάτρα και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Όπως δήλωσε στο newsit.gr ο δήμαρχος της Πύλου, Δημήτρης Καφαντάρης, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια και σπίτια.

Ακούστε τι δήλωσε ο δήμαρχος Πύλου

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί. «Η περιοχή αυτή έχει υψηλή σεισμικότητα. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο για την συγκεκριμένη περιοχή, πολύ περισσότερο που το επίκεντρο είναι στη θάλασσα», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας για τον σεισμό

Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,2 Ρίχτερ και προήλθε από απόσταση 253Χλμ ΔΝΔ της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται θαλάσσιο χώρο 40Χλμ ΝΔ της Πύλου.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=607426732977452&id=100011303911235

Υποθαλάσσιος ο σεισμός

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, το σεισμός ήταν 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πύλου και της Μεθώνης, στα 27 χιλιόμετρα από τη Μεθώνη.

«Είναι υποθαλάσσιος ο σεισμός, μακριά από κατοικημένες περιοχές» τόνισε ο κ. Λέκκας. Σημείωσε ότι η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή, αλλά αναφορές για ζημιές δεν υπάρχουν.

Ο Οργανισμός, πάντως, είναι σε επαφή με τους τοπικούς φορείς για να υπάρξει ενημέρωση.

Η περιοχή όπου σημειώθηκε η ισχυρή σεισμική δόνηση είναι έντονα σεισμογενής, πάνω στο τόξο, στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ερωτηθείς αν ο σημερινός σεισμός συνδέεται με τους ισχυρούς σεισμούς στην Καλαμάτα, η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά αρνητική. «Οι σεισμοί στην Καλαμάτα ήταν μέσα στον κόλπο, εδώ είναι έξω από το «πόδι». Μάλλον είναι ο κύριος σεισμός», επεσήμανε.

«Έχουμε να κάνουμε με τη σύγκρουση των δυο πλακών, στο μέτωπο του ελληνικού τόξου, που συνήθως εκεί εκδηλώνονται μια κι έξω οι σεισμοί, με μεγάλο μέγεθος και στη συνέχεια ακολουθούν μετασεισμοί» συνέχισε ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις