Ο σεισμός στην Ελασσόνα άφησε πίσω του έναν νεκρό και ανυπολόγιστες καταστροφές. Όπως φαίνεται όταν τα φώτα της δημοσιότητας έφυγαν από την περιοχή, οι υποσχέσεις ξεχάστηκαν…
Στην Ελασσόνα, με εξαίρεση το Δαμάσι Τυρνάβου, τα κόκκινα σπίτια σε όλα τα σεισμόπληκτα χωριά, δεν έχουν ακόμη κατεδαφιστεί, από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου του 2021. Ο χρόνος έχει σταματήσει από τότε στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι και το Αμούρι, όταν ο φονικός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ χτύπησε την περιοχή, καταστρέφοντας περισσότερα από 500 σπίτια, τα οποία κρίθηκαν μη κατοικήσιμα από την Πολιτεία.
Η εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και οι όποιες διαδικασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Δεν έχουμε κονδύλια απαντά ο Δήμος Ελασσόνας.
Ο σεισμός προκάλεσε παραμορφώσεις του εδάφους, οι οποίες περιελάμβαναν τη βύθιση του εδάφους κατά 30 εκατοστά στην Ποταμιά και αύξηση της απόστασης Ζάρκου και Κουτσοχέρου κατά 40 εκατοστά. Επίσης μεταξύ Κουτσόχερου και Πηνειάδας και στην κοιλάδα του Τιταρήσιου κοντά στο Βλαχογιάννι, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, τα οποία εκδηλώθηκαν ως πίδακες νερού, κρατήρες και ροές άμμου.
Από τον σεισμό στην Ελασσόνα ένας άνθρωπος πέθανε έπειτα από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο. Ο ηλικιωμένος άνδρας είχε απεγκλωβιστεί από το σπίτι του στο Μεσοχώρι, από όπου και δεν πρόλαβε να βγει λόγω κινητικών προβλημάτων. Τα προβλήματα υγείας επιδεινώθηκαν μετά τον απεγκλωβισμό του. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από τον σεισμό, οι δύο όταν πήδηξαν από το κτίριο που βρίσκονταν.
Από τα 4.533 σπίτια τα 1.820 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, της Φαρκαδόνας και του Κιλελέρ. Επίσης από τους 148 επαγγελματικούς χώρους που ελέγχθηκαν οι 49 κρίθηκαν ακατάλληλοι, όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν τα 66 από τις 132 αυτοψίες, ενώ σε 247 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 211 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.