Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά το διπλό χτύπημα του σεισμού στην Σάμο.
Οι δυο σεισμοί των 5,2 και 4,7 ρίχτερ έχουν στρέψει τους επιστήμονες πάνω από τους σεισμογράφους τους προκειμένου να αναλύσουν τα δεδομένα και την σεισμική ακολουθία του φαινομένου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γεγονός ότι πρόκειται για δυο διαφορετικές δονήσεις σύμφωνα με τον σεισμολόγο και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, κάνει την κατάσταση πιο σύνθετη και αυτό γιατί δεν μιλάμε για μία σεισμική μετακολουθία.
«Με τους δύο σεισμούς που έγιναν στην Σάμο -αρχικά είχαμε τον σεισμό 4,7 Ρίχτερ και μετά 5,2- φάνηκε ότι δεν είχαμε αποκλιμάκωση του φαινομένου, εξελίσσεται ακόμα η σεισμική δραστηριότητα» λέει μιλώντας στο newsit.gr ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Oι δύο δονήσεις είναι από το ίδιο ρήγμα νότια του νησιού, που διαχωρίζει την Σάμο από το Αγαθονήσι και έχουν μία ευθύγραμμη διάταξη. Έχουν όμως διαφορετικά επίκεντρα σε κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο, απέχουν σχεδόν 4 χλμ. Αδημονούμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας εξηγεί ότι «θα υπάρξουν και άλλοι σεισμοί αλλά το θέμα είναι αν θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση με δονήσεις της τάξεως των 3,5 ρίχτερ κτλ ή αν θα πάμε και σε μεγαλύτερο μέγεθος». Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να υπάρξει και σεισμική δόνηση μεγαλύτερη σε μέγεθος από αυτή των 5,2 Ρίχτερ ο κος Λέκκας αναφέρει ότι «οι πιθανότητες αυτές είναι πάρα πολύ μικρές».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η σεισμογενής περιοχή που έγιναν σήμερα οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις στις 12:56 και στις 13.10 αντίστοιχα, δεν είναι στην ίδια ζώνη που ‘’έδωσε’’ τον μεγάλο σεισμό των 7 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου του 2020 καθώς έγινε βόρεια του νησιού.
Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα