Site icon NewsIT
15:58 | 01.10.22

Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Ζωγραφιές παιδιών ένα χρόνο μετά τα 6 Ρίχτερ και την καταστροφή

Newsit Newsroom

Από την 27η Σεπτεμβρίου 2021 στις 09:17 που καταγράφηκε ο σεισμός των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Ηράκλειο, έχει περάσει ένας χρόνος, και υπάρχει ένα ρολόι που έχει σταματήσει σε αυτή ακριβώς τη στιγμή, που άλλαξε για πάντα τις ζωές των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής…

Είναι το ρολόι των αναμνήσεων που στήθηκε σαν κολάζ και αποτελεί μέρος μιας έκθεσης, που φιλοξενείται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, για να θυμίζει πως μια και μόνο στιγμή, ήταν αρκετή για να φέρει τα «πάνω κάτω».

«Αποφασίσαμε να κάνουμε μια έκθεση με ζωγραφιές παιδιών και φωτογραφίες της εικαστικού Μανταλένας Μελισσουργάκη – Βόσνιακ, για να δείξουμε όσα συνέβησαν στον τόπο μας και μέσα από αυτό να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδος “Η ΕΛΠΙΔΑ” Κώστας Γκαντάτσιος, ο οποίος αναφερόμενος στα παιδιά, εξήγησε ότι περίπου 120 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να ζωγραφίσουν και μέσα από τις ζωγραφιές τους, να αφήσουν να φανούν τα συναισθήματά τους, οι αγωνίες τους, ακόμη και ο τρόπος που βλέπουν πλέον τον τόπο τους.

«Ζητήσαμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν με θέμα το σεισμό και οι ζωγραφιές τους, ήταν πραγματικό μάθημα για όλους μας. Είναι ασύλληπτο πόσο έντονα μπορεί ένα παιδί να εκφραστεί μέσα από τις ζωγραφιές του. Να βγάλει τα συναισθήματά του, να μιλήσει χωρίς λόγια για το πώς νιώθει. Αυτό που είδαμε ήταν έντονα χρώματα και ζωγραφιές που έβγαζαν φόβο και αγωνία» είπε ο κ. Γκαντάτσιος που δύο ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από το σεισμό, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής- ένιωσε, όπως είπε, ότι η πρόθεσή τους να βάλουν τα παιδιά να ζωγραφίσουν και μέσα από τις ζωγραφιές τους να μοιραστούν όσα νιώθουν, αποδείχθηκε πως ήταν κάτι περισσότερο από λυτρωτική.

«Όταν το συναίσθημά σου το κάνεις εικόνα, όταν μιλάς γι’ αυτό, όταν του δίνεις χρώμα, νομίζω ότι κατά ένα τρόπο το μοιράζεσαι και γίνεται λιγότερο επώδυνο» ανέφερε ο κ. Γκαντάτσιος που βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, ένιωσε ότι ο στόχος τους επετεύχθη.

«Αποφασίσαμε το Σύλλογο μας να τον ονομάσουμε «Ελπίδα», γιατί πάντα ελπίζουμε ότι όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό που συμβαίνει, κάπου φωλιάζει η ελπίδα να αλλάξει και να γίνει καλύτερο. Αυτή ακριβώς την ελπίδα θέλαμε να περάσουμε στα παιδιά, που είναι το μέλλον του τόπο μας» πρόσθεσε ο κ. Γκαντάτσιος.

Η Μανταλένα Μελισσουργάκη -Βόσνιακ είναι η εικαστικός που δραστηριοποιείται στην περιοχή και η οποία όπως ανέφερε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, σοκαρισμένη από το γεγονός του σεισμού και συγκινημένη από την ανθρώπινη τραγωδία που ακολούθησε, αποφάσισε να κάνει μια καλλιτεχνική αποτύπωση.

«Ήταν και κατά κάποιο τρόπο μια αυτοθεραπεία. Όλος αυτός ο φόβος και το στρες που πέρασα, έπρεπε οπωσδήποτε να βγει προς τα έξω» ανέφερε η κ. Μελισσουργάκη -Βόσνιακ που την ημέρα του σεισμού είδε το εργαστήριο της να καταστρέφεται.

«Μέχρι και σήμερα το εργαστήριο μου εξακολουθεί να είναι κλειστό και κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η ανάγκη μου όμως να εκφραστώ ήταν έντονη» είπε η εικαστικός και φωτογράφος που σε σχέση με την έκθεσή της, εξήγησε ότι αποτελείται από τρία μέρη.

«Το πρώτο μέρος είναι η ώρα του σεισμού. Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που κατέστρεψαν την περιοχή, η οποία λίγο μετά είχε παντού γκρεμισμένα σπίτια και ανθρώπινη δυστυχία. Τροποποιώντας τις φωτογραφίες μου στον υπολογιστή ήθελα να δώσω αίσθηση κίνησης του σεισμού» πρόσθεσε η εικαστικός-φωτογράφος που όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το δεύτερο μέρος αποτελείται από το φωτογραφίες που απεικονίζουν το δραματικό αποτέλεσμα του σεισμού και το μέγεθος της καταστροφής, ενώ το τρίτο μέρος σχετίζεται με τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις μόνιμες πληγές που άφησε το γεγονός.

«Είναι έργα φτιαγμένα με κολάζ και επεξεργασία στον υπολογιστή. Δείχνουν τον φόβο, την απόγνωση, τον θρήνο, όμως και την ελπίδα που αναδεύεται όταν βλέπεις ότι η ζωή συνεχίζεται» κατέληξε η κ. Μελισσουργάκη-Βόσνιακ, της οποίας η έκθεση ήδη ταξιδεύει, όπως είπε, στη Βαρσοβία της Πολωνίας.

«Μας έχουν ζητήσει τόσο την έκθεση με τις ζωγραφιές των παιδιών, όσο και τις φωτογραφίες, να τις εκθέσουν σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Αυτό δείχνει πως μια φυσική καταστροφή, αγγίζει πολύ έντονα, τους ανθρώπους που ίσως βλέποντας αυτές τις εικόνες, εκτιμούν περισσότερο και αυτά που έχουν» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος «Η ΕΛΠΙΔΑ».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version