Πώς αξιολογούν οι σεισμολόγοι τον σεισμό κοντά στο Κιλκίς που έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
“Εγινε έντονα αισθητός στο Κιλκίς και στη Θεσσαλονίκη. Εκει εκδηλώνεται μια σεισμικότητα εδω και τρεις βδομάδες κοντά στο Κιλκίς”, ανεφερε χαρακτηριστικα στο Newsit, ο σεισμολόγος Ευθυμης Λεκκας.
“Εκτιμώ πως το ρήγμα δεν έχει δυνατότητες να δώσει μεγάλο σεισμό. Μένουμε ήσυχοι αλλά παρακολουθούμε το φαινόμενο και από εκεί και πέρα βλέπουμε”, πρόσθεσε.
Φυσιολογική χαρακτήρισε την σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Στη σεισμική δόνηση ταρακούνησε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε και ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας.
Μιλώντας στο ”Ράδιο Θεσσαλονίκη” εξήγησε πως: ”Στην περιοχή αυτή δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει ποτέ κάποιος ισχυρός σεισμός. Έχουν γίνει σεισμοί μέχρι 5 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί”.
Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Καρακώστας δεν συνέδεσε τον σεισμό με τα γνωστά ρήγματα στην περιοχή των Λιμνών Κορώνειας και Βόλβης που έδωσαν τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης το 1978.
”Ο σεισμός που έγινε σήμερα θα έχει τη δική του μετασεισμική ακολουθία. Θα σημειωθούν κι άλλοι μικρότεροι σε μέγεθος σεισμοί”, τόνισε τέλος ο κ. Καρακώστας.
Σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα του Σαββάτου 18χλμ δυτικά του Κιλκίς, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο σεισμός χαρακτηρίζεται επιφανειακός ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία, με σεισμούς που γίνονται αισθητοί για γεωλογικούς λόγους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ σημειώθηκαν τουλάχιστον 10 ασθενείς μετασεισμοί.
Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης
Με πληροφορίες από thestival, ΑΠΕ – ΜΠΕ