“Το σημαντικότερο από όλα, όταν εκδηλώνεται σεισμός, είναι να μην υπάρχει πανικός. Εφόσον διατηρούμε την ψυχραιμία μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη διαφυγή μας από το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε ή να απομακρυνθούμε από ένα κτίριο το οποίο μπορεί να καταρρεύσει. Από εκεί και πέρα είναι επίσης σημαντικό να έχουμε πάνω μας κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει την ταυτότητά μας” προσθέτει.
Ειδικά για τα παιδιά, υπογραμμίζει την ανάγκη “να μάθουν από νωρίς να προστατεύουν τον εαυτό τους και όταν αντιλαμβάνονται σεισμό να πηγαίνουν κάτω από στιβαρά έπιπλα”. Σε κάθε περίπτωση, παιδιά και ενήλικες θα πρέπει να προσέχουν να προστατέψουν το κεφάλι και τον αυχένα τους από χτυπήματα. Σε επίπεδο προετοιμασίας μιας οικογένειας για έκτακτες καταστάσεις, προτείνεται η οργάνωση ενός σακιδίου με είδη πρώτων βοηθειών, φάρμακα, ρούχα, βασικά έγγραφα και πιστοποιητικά ταυτότητας. Τα τηλεφωνικά νούμερα που μπορεί κανείς να καλεί σε περίπτωση σεισμού είναι τα 112, 100, 166 και 199.
Στο ερώτημα γιατί επιλέχθηκε η περίπτωση του σεισμού ως βασικό θέμα των δράσεων που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο κ. Χηνόπουλος διευκρινίζει ότι η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ζήτησε να γίνει μια ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού. Για το λόγο αυτό συνεδρίασε σήμερα το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Πιερίας, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ αύριο θα γίνει ημερίδα στην αίθουσα συσκέψεων της περιφερειακής ενότητας και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί άσκηση με τέσσερα ρεαλιστικά σενάρια που προβλέπουν την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού σε αποθήκη λιπασμάτων τύπου Sevezo 3, την εκκένωση του διοικητηρίου και ενός σχολείου και τον αποκλεισμό της διέλευσης οχημάτων μέσα από τη σήραγγα που βρίσκεται στην υπογειοποίηση της Κατερίνης. Στην άσκηση, που θα γίνει την Κυριακή, θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, 18 εθελοντικές οργανώσεις και πάνω από 250 άτομα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ