Είκοσι επτά αγριογούρουνα τελικά διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με οχήματα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και της Δασικής Υπηρεσίας Σερρών στο εκτροφείο θηραμάτων της Χρυσοπηγής.
Άγνωστος, πάντως, παραμένει μέχρι αυτή την ώρα ο ακριβής αριθμός των ζώων του κοπαδιού που έχασε τον προσανατολισμό του και διασχίζοντας το όρος Βερτίσκος, βρέθηκε στα πεδινά και έπεσε σε αρδευτικό κανάλι του δήμου Βισαλτίας.
Μέλη της κυνηγετικής Ομοσπονδίας αναφέρουν ότι μόλις δύο αγριογούρουνα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, μετά την πολύωρη ταλαιπωρία που υπέστησαν μέσα στο αρδευτικό κανάλι. Ο δασάρχης Νιγρίτας αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο οι απώλειες των αγριογούρουνων να είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω της κατασκευής του αρδευτικού καναλιού και των φρεατίων που έχει.
«Δεν είναι γνωστός ο αρχικός πληθυσμός των αγριογούρουνων που εγκλωβίστηκε στο αρδευτικό κανάλι, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και τις απώλειες» επισημαίνει ο δασάρχης Νιγρίτας, Φίλιππος Στογιάνου, ενώ διευκρινίζει ότι το τραπεζικό σχήμα του καναλιού έχει φρεάτια- χωνιά τα οποία αποτελούν παγίδες θανάτου.
Κάτοικοι της περιοχής και αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού ισχυρίζονται ότι το κοπάδι των άγριων γουρουνιών ξεπερνούσε τα πενήντα ζώα με τα μικρά τους. Γεγονός είναι πως τα διασωθέντα αγριογούρουνα έχουν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ φέρουν σοβαρούς τραυματισμούς στις οπλές τους, μετά τις απεγνωσμένες προσπάθειες τους να δρασκελίσουν τα δύο μέτρα τοίχου, του αρδευτικού καναλιού, ώστε να διασωθούν.
Στη διάσωση των άγριων ζώων συνέβαλλαν ενεργά και άμεσα, κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σερρών και Νιγρίτας, υπάλληλοι του δασαρχείου, κάτοικοι της περιοχής, μέλη του Φιλοζωικού Ομίλου, θηροφύλακες, καθώς και μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Νιγρίτας.
Οι μέθοδοι διάσωσης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτοσχέδια μεταλλικά κλουβιά, πλέγματα και ξύλινες ράμπες, ενώ παράλληλα στο κανάλι ρίχτηκαν κορμοί από δένδρα προκειμένου να φράξουν την είσοδο των ζώων προς τις χοάνες και τους σωλήνες του καναλιού. Τα αίτια που οδήγησαν τα άγρια ζώα στα πεδινά δεν είναι γνωστά.
Μετά το πρωτοφανές περιστατικό το δασαρχείο Νιγρίτας ανακοίνωσε την απαγόρευση του κυνηγιού στην περιοχή για δέκα ημέρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σέρρες: Κοπάδι αγριογούρουνων έπεσε σε αδρευτικό κανάλι