Παρασκευή, 11 Οκτ.
29oC Αθήνα

Σέρρες: Έκτακτη σύσκεψη για τις πλημμύρες – Δεν έχει κλείσει το ανάχωμα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο νομός Σερρών, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων καθώς τα νερά του Στρυμόνα έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πεθελινό, Παραλίμνιο και Ψυχικό.

Το μεσημέρι, τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης συνοδευόμενος από την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο του δήμου Εμμανουήλ Παππά στην οποία ο υφυπουργός ενημέρωσε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και φορείς του τόπου, για τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τις ενέργειες που θα γίνουν για την αποζημίωση των πληγέντων.

Η πληγή, επισήμανε, είναι ότι δεν έχει κλείσει το ανάχωμα, άρα συνεπώς από τη λίμνη Κερκίνη και από τη Βουλγαρία έρχονται τα νερά και τα νερά αυτά δεν πηγαίνουν στη θάλασσα αλλά έρχονται ξανά μέσα στα χωράφια, είπε ο κ. Σγουρίδης και επεσήμανε ότι θα είναι εκείνες οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί και στον Έβρο και την Άρτα και στην Θεσπρωτία.

Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία οφείλεται στους ιδιώτες που χειρίζονται τα αναχώματα της γείτονας χώρας και τις λανθασμένες εκτιμήσεις που δίνουν στην Ελλάδα, ανέφερε ο υφυπουργός.

«Ενώ είναι υποχρεωμένοι βάση των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών που έχουν γίνει, να έχουν το 65% μόνο των φραγμάτων καλυμμένα με νερό για να μπορούν να δεχθούν σε περίπτωση πλημμύρας το υπόλοιπο νερό, αυτοί έχουν καλύψει το 90% με 95% , οπότε όταν έρχεται η πλημμύρα είτε από βροχοπτώσεις είτε από χιονοπτώσεις , δεν έχουν περιθώριο να αποταμιεύσουν το νερό και το διοχετεύουν για να μη σπάσουν τα δικά τους φράγματα , έτσι παρόλο που εμείς έχουμε κάνει διαβήματα , επειδή τα χειρίζονται οι ιδιώτες υπάρχει απόκρυψη της αλήθειας στο θέμα αυτό» τόνισε.

Επικίνδυνη η κατάσταση παρά την ύφεση του καιρού

Την ίδια ώρα η κατάσταση στο νομό Σερρών παραμένει επικίνδυνη, παρά την ύφεση του καιρού. Οι τρεις από τις επτά θύρες του φράγματος της Κερκίνης ανοίγουν κλιμακωτά, χωρίς ακόμη να προκληθούν επιπλέον πλημμυρικές καταστάσεις στο νομό Σερρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ικανοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, για την υπογραφή και ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης.

«Χρόνιζε, η υπογραφή προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται το έργο για χρήματα που υπήρχαν, 3.700.000 ευρώ, για πάρα πολλά χρόνια . Μετά από παρέμβασή μου ο υπουργός  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης  Λαφαζάνης, υπέγραψε, μέσα σε τέσσερις μέρες, είναι συγκινητικό αυτό που έγινε και λυπάμαι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τα αυτονόητα» δήλωσε η κ. Κόλλια.

Πηγή: ΑΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε