Τετάρτη, 20 Νοε.
16oC Αθήνα

Σκόπελος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κατολίσθηση που εξαφάνισε μια ολόκληρη πλαγιά [pics, video]

Σκόπελος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κατολίσθηση που εξαφάνισε μια ολόκληρη πλαγιά [pics, video]

Τα πλάνα από drone καθηλώνουν. Η Σκόπελος προσπαθεί να συνέλθει από την κατολίσθηση, η οποία από καθαρή τύχη δεν στοίχισε ανθρώπινες ζωές…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Δημοτική Ενότητα Σκοπέλου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Ταφύλη, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε πρόσφατα στην περιοχή του Κάστρου και την καθίζηση σε δρόμο της περιοχής Μύλου.

Μία ολόκληρη πλαγιά έχει διαβρωθεί κάτω από τα σκαλάκια που οδηγούν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και μία ολόκληρη γειτονιά βρέθηκε κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού στο ιστορικό Κάστρο της Σκοπέλου, θέτοντας τους πάντες σε επιφυλακή.

Η απόφαση ελήφθη μετά από έγγραφο που κοινοποίησε ο Δήμος Σκοπέλου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και προωθήθηκε άμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με την απόφαση που κοινοποιήθηκε στον Δήμο Σκοπέλου κηρύχτηκε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητας Σκοπέλου, του Δήμου Σκοπέλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την εκδήλωση κατολισθητικών φαινομένων και καθιζήσεων στις 12 Ιανουαρίου στην παραπάνω περιοχή».

Σκόπελος: Οι εικόνες μετά την κατολίσθηση

Αυτοψία πραγματοποίησε, στο μεταξύ, ο Αιμίλιος Κωμοδρόμος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Γεωτεχνικής Μηχανικής, σύμβουλος μηχανικός σε θέματα γεωτεχνικής μηχανικής και αλληλεπίδρασης εδάφους – κατασκευών, προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος.

Aνέφερε ότι υπήρχε εσοχή στην πλαγιά του λόφου όπου προκλήθηκε το κατολισθητικό φαινόμενο κάτω από τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάστρο της Σκοπέλου, η οποία διευρύνθηκε. Αναλύοντας το φαινόμενο είπε ότι: «Οφείλεται σε διάβρωση μιας ζώνης φιλητών οι οποίοι είναι αδύναμος βραχώδης σχηματισμός. Αυτό δεν κρίνω ότι θα επεκταθεί περαιτέρω μέσα στον άμεσο χρόνο, μέσα στους επόμενους δύο – τρεις μήνες, αλλά θα χρειασθεί να γίνουν έργα βελτίωσης των συνθηκών ευστάθειας. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει άμεσα αποκατάσταση για να μην προχωρήσει η διάβρωση».

Πηγή: Εφημερίδα Ταχυδρόμος Βόλου, taxydromos.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις