Site icon NewsIT
16:14 | 17.06.23

Σκόπελος – Τουρισμός: Παραλίες, διασκέδαση και φύση το τρίπτυχο της επιτυχίας

Σκόπελος – Τουρισμός: Παραλίες, διασκέδαση και φύση το τρίπτυχο της επιτυχίας
Newsit Newsroom

Η Σκόπελος είναι το νησί με τα χίλια πρόσωπα, βουτηγμένο στο πράσινο με ονειρώδεις παραλίες, με τις 365 εκκλησίες και με επιρροές από στεριά και θάλασσα. Ο τουρισμός ξεκίνησε εντυπωσιακά…

Η ιστορία της ξεκινά με την αρχαία Πεπάρηθο και φτάνει ως τις ημέρες μας. Συμμαχώντας με τους Αθηναίους, τους Βυζαντινούς, αλλά και την Ενετοκρατία, η Σκόπελος κατάφερνε να προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εποχής, βιώνοντας φάσεις ανάτασης και επιβιώνοντας σε περιόδους παρακμής, από επιδρομές βαρβάρων και από αγώνες για την ελευθερία.

Είναι το νησί του «Mamma mia!», που οι εικόνες του φώλιασαν στις καρδιές και τα όνειρα εκατομμυρίων νέων, ελπίζοντας ότι κάποια φορά θα το επισκεφτούν και θα αναβιώσουν όσα έζησαν οι πρωταγωνιστές του παγκόσμιου μιούζικαλ που εξακολουθεί να «σπάει» ταμεία ανά την υφήλιο. Η Σκόπελος έβγαλε σπουδαίους καπεταναίους και καραβοκύρηδες, με παράδοση στη ναυτιλία και τη ναυπηγική, με πολλούς ταρσανάδες στο παρελθόν, αλλά και οικονομική ακμή αφού βρισκόταν στον δρόμο για τη Μαύρη Θάλασσα.

Από τις αρχές του ’70 έφτασαν και οι πρώτοι «ξένοι», από μέρη μακρινά που δεν μιλούσαν την περίφημη σκοπελίτικη ντοπιολαλιά και ο τουρισμός άρχισε να κάνει τα πρώτα δειλά, μα ουσιαστικά βήματά του. Είναι ένα νησί με έντονη ζωή, αλλά και πολλή ηρεμία. Για τους μικρούς φαίνεται ένα τεράστιος τόπος, για τους μεγάλους μια σταλιά, αλλά καταφέρνει και περικλείει τα πάντα και για όλους.

Επίκεντρο του νησιού είναι η Χώρα, με τα πανέμορφα σοκάκια της, τις πέτρινες καμάρες, τα καλντερίμια με τα σκαλοπάτια και τα πετροσκεπή ή κεραμοσκεπή σπίτια με τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα που την κάνουν μοναδική. Παντού μπουκαμβίλιες κάθε απόχρωσης, βασιλικοί στα παράθυρα και γιασεμιά που μοσχοβολούν, δίνουν έναν τόνο που μόνο η Σκόπελος διαθέτει. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, με Προεδρικό Διάταγμα, από το 1978, οπότε παρέμεινε αναλλοίωτη η απαράμιλλη ομορφιά του, παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Η αρχιτεκτονική της Χώρας με τα νησιώτικα κυβοειδή σπίτια, με τα μικρά παράθυρα και τις πέτρινες στέγες και τα μπαλκόνια με τα φορούσια, έχει επιρροές από το Πήλιο, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, με κύρια υλικά την πέτρα, τον σχιστόλιθο και το ξύλο. Χαρακτηριστικό είναι το κτίριο του Δημαρχείου στην προκυμαία με τα γαλαζοπράσινα παράθυρά του, ενώ λίγο πιο πάνω δεσπόζει ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά του νησιού, της οικογένειας Πετραλιά.

Η πρωτεύουσα του νησιού, χτίστηκε σταδιακά πάνω στα ερείπια της αρχαίας Πεπαρήθου, που ήταν στην περιοχή Κάστρο και είναι κρυμμένη και σχεδόν αφανής από το πέλαγος. Αργότερα οι Ενετοί επισκεύασαν το κάστρο και έχτισαν την Επισκοπή που σώζεται μέχρι σήμερα. Ο αμφιθεατρικός τρόπος οικοδόμησης αποσκοπούσε στην προστασία της πόλης, αφού η Σκόπελος ήταν αναπτυγμένη από την αρχαιότητα και ήταν ένα πλούσιο νησί. Ο σκοπελίτικος οίνος, ο περίφημος πεπαρήσιος, ένα είδος κόκκινου μπρούσκου, ήταν γνωστός από τις ακτές της Μασσαλίας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι πειρατές που απειλούσαν το νησί, υποχρέωσαν τους κατοίκους να μένουν μέσα στο κάστρο, αλλά με την πάροδο του χρόνου και αφού ο κίνδυνος της πειρατείας άρχισε να εκλείπει, η Χώρα οικοδομήθηκε και επεκτάθηκε προς τον γιαλό για να δημιουργηθεί στην περίοδο της ακμής της ο Φραγκομαχαλάς με τα μεγάλα αρχοντικά και τους εμπορικούς δρόμους, όπως τα Σοφαδάκια.

Έπειτα από την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, η Σκόπελος, μαζί με τα άλλα Σποραδονήσια, που περιλαμβανόταν στο πρώτο ελληνικό κράτος, άρχισε να αναπτύσσεται. Στη Χώρα δημιουργήθηκε ο Φραγκομαχαλάς, η συνοικία πίσω από τη σημερινή παραλία και γύρω από τον Άγιο Μιχαήλ μέχρι την ενορία της Παναγιάς, όπου διασώζονται πολλά διάσπαρτα, παλιά πέτρινα αρχοντικά, ακόμη και με νεοκλασικά στοιχεία.

Περισσότερες από 365 είναι οι εκκλησίες, με παλαιότερη τον Άγιο Αθανάσιο, στο Κάστρο, χρονολογούμενη από τον 11ο αιώνα, ενώ στη συνοικία του Χριστού, που ήταν η πρώτη που χτίστηκε εκτός του κάστρου τον 17ο αιώνα, υπάρχουν ακόμη περισσότερες εκκλησίες αφιερωμένες από τις οικογένειες των ναυτικών για την προστασία των δικών τους ανθρώπων. Οι εκκλησίες αυτές, κατά πλειοψηφία, είναι βασιλικές ή βασιλικές με τρούλο, με πιο χαρακτηριστικό τον Άγιο Μιχαήλ, όπου έχουν ενσωματωθεί τα απομεινάρια του αρχαίου ναού, πάνω στον οποίο χτίστηκε.

Οι παραλίες είναι απαράμιλλες

Η πιο κοντινή στη Χώρα μεγάλη παραλία που κατακλύζεται τα καλοκαίρια από κόσμο είναι ο περίφημος Στάφυλος, που έχει πάρει το όνομά της από τον Στάφυλο, γιο της Αριάδνης και του Διόνυσου που ήταν και ο πρώτος βασιλιάς της Σκοπέλου στην αρχαιότητα. Με σκαλοπάτια, φτάνει κάποιος στο κύμα και απολαμβάνει το Αιγαίο.

Δίπλα στον Στάφυλο, μετά από ένα μικρό ανάχωμα όπου βρίσκεται και ο «λαιμός» της μικρής χερσονήσου, βρέθηκε στη δεκαετία του ’30 ο τάφος του Στάφυλου με το βασιλικό ξίφος μυκηναϊκής περιόδου, το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας. Περνώντας αυτό το μικρό ύψωμα είναι το πολυαγαπημένο Βελανιό, με την ησυχία, τα καταγάλανα νερά και κυρίως την απομόνωση για όσους αγαπούν τη φύση και τον γυμνισμό.

Στα δυτικά του νησιού είναι οι μεγαλύτερες και πιο ξακουστές παραλίες με πρώτη και ίσως μεγαλύτερη όλων τη Μηλιά, που παρέχει κάθε είδους επιλογή, από το οργανωμένο μέχρι και το ελεύθερο τμήμα της και με θέα το νησάκι Δασία που μοιάζει με δάσος καταμεσής στη θάλασσα.

Αμέσως μετά τη Μηλιά είναι η Καστάνη, μικρότερη μεν, αλλά οργανωμένη και κοσμοπολίτικη, και αυτή με θέα προς το νησάκι Δασία. Εδώ έγιναν τα περισσότερα κινηματογραφικά γυρίσματα της ταινίας «Mamma Mia!». 

Μία ιδιαίτερη παραλία είναι και το Λιμνονάρι που τις μέρες που φυσάει, είναι ιδανικός τόπος για ξεκούραση αφού, όπως δηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για ένα κλειστό απάνεμο κόλπο με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Οι παραλίες του νησιού συνεχίζουν με πρωταγωνιστή τον Πάνορμο με την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία, τα βαθυγάλανα μπλε νερά, τον απάνεμο όρμο και τις δεκάδες ταβέρνες.

Σε μικρή απόσταση, πνιγμένες στα πεύκα, βρίσκονται οι περίφημες «Αντρίνες» με τα πολυτελή πεντάστερα ξενοδοχεία που κάθε χρόνο φιλοξενούν παγκόσμιας εμβέλειας ονόματα που επιζητούν ιδιωτικότητα και ησυχία πάνω από τα σμαραγδένια νερά. Οι Αντρίνες πήραν το όνομά τους από την πειρατίνα Αντρίνα που χρησιμοποιούσε τον απάνεμο κόλπο του Μπλο και του Πανόρμου για να κρύψει τα καράβια της, ενώ ο μύθος θέλει να έχει κρύψει τον θησαυρό της στην περιοχή.

Στο Έλιος μία ακόμη πανέμορφη παραλία με τον ομώνυμο οικισμό λίγο πριν από το Λουτράκι, το δεύτερο λιμάνι του νησιού και επίνειο της Γλώσσας, του εξαιρετικού από αρχιτεκτονικής πλευράς οικισμού, όπου γεννήθηκαν σπουδαίοι καπετάνιοι και ναυτικοί που ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.

Ανατολικά και πολύ κοντά στη Γλώσσα, βρίσκεται ο πασίγνωστος Άη Γιάννης, στο Καστρί, που έγιναν τα γυρίσματα της σκηνής του περίφημου γάμου στο «Mama Mia!» και, όπως λένε με περηφάνια οι ντόπιοι, τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν τις ώρες που ανατέλλει ο ήλιος, κάπου στις έξι με εφτά το πρωί, μιας και το μέρος είναι ανατολικό και αυτό που βλέπουμε είναι η ανατολή και όχι το ηλιοβασίλεμα όπως είναι το σενάριο στο μιούζικαλ. Ο Αη Γιάννης με το απίστευτης ομορφιάς εκκλησάκι είναι ένας τεράστιος βράχος μέσα στη θάλασσα, που έχει πάρει το όνομα «Μετέωρο του Αιγαίου».

Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «χωρίς αμφιβολία, Σκόπελος σημαίνει εμπειρία, ρομαντισμός και Mamma Mia! Τον τόπο του διαχρονικού μιούζικαλ έχουν “ερωτευτεί” χιλιάδες ζευγάρια κάθε ηλικίας που επιλέγουν το νησί για να παντρευτούν, να ανανεώσουν τους όρκους τους και να ζήσουν τον έρωτά τους. Γενικά η Σκόπελος έχει μέσα της μια ποιότητα που “μαγνητίζει” ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, οικογένειες, παρέες, ζευγάρια, επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα για ιστορία, πολιτισμό, πεζοπορία, ποδηλασία, καταδύσεις, θαλάσσιες εκδρομές και γαστρονομία.

Παράλληλα, εδώ αφθονούν οι επιλογές διαμονής σε εύρος καταλυμάτων και διασκέδασης σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, και beach bar. Η ζωντανή μουσική στο νησί, τα αυθεντικά λαϊκά και ρεμπέτικα που θα απολαύσει κανείς σε εξαιρετικά μαγαζιά, καθώς και το φεστιβάλ ρεμπέτικης μουσικής κάνουν τη νυχτερινή διασκέδαση στο νησί, μια διαφορετική εμπειρία! Φέτος προμηνύεται μια πολύ καλή τουριστική σεζόν με τον εγχώριο τουρισμό αλλά και πολλές διεθνείς αγορές, όπως Μεγάλη Βρετανία και Σκανδιναβία, να μας δείχνουν από νωρίς την προτίμηση τους και γι αυτό περιμένουμε στη Σκόπελο όλο τον κόσμο για να “πρωταγωνιστήσει” στο δικό του Mamma Mia!»

«Προσπαθούμε να αναδείξουμε το κάθε τι ξεχωριστό που διαθέτει το νησί μας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Τομέα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου Γιάννα Ευσταθίου. «Η Σκόπελος» είπε, «είναι ένα νησί που διαθέτει απίστευτο πλούτο σε ιστορία, αρχιτεκτονική, γαστρονομία και γενικώς πολιτισμό. Μέριμνά μας είναι να αναδείξουμε αυτές τις μοναδικότητες και να τις μάθει ο κόσμος που επιζητά αυτού του είδους τον τουρισμό. Βελτιώνουμε κάθε χρόνο και τις υποδομές του τόπου και αυτό αποτυπώνεται και στις θετικές απόψεις των ξένων και Ελλήνων που επισκέπτονται το νησί μας. Έχουμε δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους επισκέπτες και θέλουν να εξερευνήσουν τη Σκόπελο με πεζοπορίες και ποδηλατικές διαδρομές, αλλά και με εξερευνήσεις της θάλασσας μέσω του καταδυτικού τουρισμού».

Σκόπελος όμως δεν είναι μόνο το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας, το πράσινο της Φύσης και η αρχιτεκτονική, αλλά και μία εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία που ξετρελαίνει Έλληνες και ξένους. Στην κορυφή των γεύσεων βρίσκεται η ξακουστή σκοπελίτικη τυρόπιτα, η οποία λέγεται ότι είναι το καλύτερο πρωινό, και γίνεται με τυλιχτό φύλλο, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει πολύ καλής ποιότητας τυρί φέτα και ψήνεται κουλουριασμένη στο τηγάνι.

Στα ντόπια εδέσματα, φημισμένος είναι ο ροφός στιφάδο, το σκοπελίτικο κατσίκι από ντόπιες αίγες του νησιού, η γλυκιά κολοκυθόπιτα από κίτρινη κολοκύθα, καθώς επίσης και η κρεμμυδόπιτα με γλυκιά κρέμα. Στα σκοπελίτικα γλυκά περιλαμβάνονται η αμυγδαλόπαστα και το αυγάτο, που είναι γλυκά του κουταλιού προερχόμενα από μια ποικιλία λευκών δαμάσκηνων που καλλιεργούνται μόνο στο νησί.

Ακόμη πιο φημισμένα είναι οι ροζέδες και τα χαμαλιά, γλυκά με βάση το αμύγδαλο και το ανθόνερο, που η παράδοση θέλει να είναι το βασικό κέρασμα στους γάμους, ενώ το τοπικό μέλι που είναι πευκόμελο, δε λείπει από κανένα σκοπελίτικο παραδοσιακό σπίτι.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν κρύβει την αισιοδοξία της για την πορεία του φετινού τουρισμού στο νησί επισημαίνοντας: «Βρισκόμαστε μπροστά στην καλύτερη, πιθανώς, χρονιά, αφού οι αριθμοί δείχνουν μέσω των κρατήσεων ότι πάμε καλά. Οι Άγγλοι, οι Σκανδιναβοί και οι Ιταλοί που παραδοσιακά είναι οι καλύτεροι πελάτες μας, άρχισαν να δίνουν το παρών και φέτος και είναι αυτοί που επιθυμούν την ηπιότερη και πιο ήσυχη μορφή τουρισμού. Η ξενοδοχειακή υποδομή είναι σε υψηλά επίπεδα, αν και είμαστε ένας προορισμός σε λογικά οικονομικά επίπεδα. Φέτος έχουμε και καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που διευκολύνουν πολύ τους ταξιδιώτες, ενώ η δρομολόγηση από τη SeaJets του “Sporades Star” από τον Βόλο και του “SuperRunner Jet” απευθείας από τη Θεσσαλονίκη άνοιξε τα τελευταία χρόνια νέες προοπτικές».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version