Πληγείσες περιοχές του νομού Τρικάλων από την πρόσφατη έντονη θεομηνία, επισκέφθηκε σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης.
Ο Χρήστος Σπίρτζης συζήτησε με τους ανθρώπους που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές οι κατοικίες και οι καλλιέργειές τους, αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου, προκειμένου να δοθούν άμεσες λύσεις, μιλώντας παράλληλα και για μέτρα τα οποία έχουν δρομολογηθεί για υλοποίηση.
Αυτοψία στην πλημμυρισμένη Φαρκαδόνα και τον Πηνειό
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του κ. Σπίρτζη ήταν ο Δήμος Φαρκαδόνας και ειδικότερα η περιοχή του Ζάρκου όπου έγινε επιτόπια αυτοψία, όπως και στην ευρύτερη πλημμυρισμένη περιοχή του Δήμου, από τον Πηνειό ποταμό. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς της περιοχής, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες πλημμύρες.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο βρέθηκε στον Πηνειό ποταμό στη θέση “Καραβόπορος”, όπου ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ενημέρωσε για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει και τα οποία απέτρεψαν πλημμυρικά φαινόμενα σε παραποτάμιες περιοχές, σε αντίθεση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Κατόπιν η επίσκεψη περιελάμβανε τον επαρχιακό δρόμο Πιαλεία- Ξυλοπάροικου στο Δήμο Πύλης, όπου έχει εκδηλωθεί για μεγάλη απόσταση, ολική καθίζηση του δρόμου, ενώ αμέσως μετά ο κ. Σπίρτζης βρέθηκε στην Δημοτική Ενότητα Πιαλείας, όπου σημειώθηκαν σημαντικές κατολισθήσεις με εγκατάλειψη των σπιτιών από τις οικογένειες που έμειναν σε αυτά.
Τα μέτρα για τους πληγέντες
«Έχει γίνει επικοινωνία από χθες με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Γιώργο Σταθάκη, τη Δευτέρα θα υπάρχει κλιμάκιο του ΙΓΜΕ για να δει την ευρύτερη περιοχή, έχει γίνει δική μου επικοινωνία με τον Ευθύμη Λέκκα που έχει μελετήσει και το Πήλιο και την εδώ ευρύτερη περιοχή από παλαιά για να επικαιροποιήσει τις μελέτες, για να έχουμε τις απαραίτητες γεωτεχνικές μελέτες να ξέρουμε αν τα φαινόμενα, είναι σε εξέλιξη και ποσό είναι ή αν πρόκειται να υπάρχουν μετεγκαταστάσεις, κάποιων οικισμών ή κάποιων κτιρίων», σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, προσθέτοντας:
«Τώρα για τη συγκεκριμένη περιοχή έχει γίνει επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Σκουρλέτη, ο Δήμος θα πρέπει να νοικιάσει για τους δύο-τρεις πρώτους μήνες, κατοικίες για όσους συμπολίτες μας έχουν πληγεί. Στη συνέχεια, θα βγει επιδότηση ενοικίου στο πρότυπο που έγινε στο σεισμό της Κεφαλονιάς και θα υπάρχουν οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται, προκειμένου να χτιστούν, νέες κατοικίες, μιας και το κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, που έκανε ήδη αυτοψίες σήμερα βγάζει τα σπίτια ακατάλληλα».
Άρα, διευκρίνισε ο υπουργός, «θα δούμε αν πρέπει να μετεγκατασταθούν σε άλλο οικόπεδο, ή αν θα πρέπει να χτιστούν στην ίδια περιοχή αν επιτρέπεται και το τι θέλουν οι άνθρωποι που έχουν πληγεί, που στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι πολιτική μας να στηριχθούν, να μείνουν σε αυτές τις περιοχές. Δεν είναι μόνο εδώ, από ότι έχω ενημερωθεί, είναι σε άλλες δύο περιοχές, της Π.Ε. Τρικάλων, όπως είναι και στο Πήλιο».
Θα καθαριστεί ο Πηνειός
Αναφερόμενος στον Πηνειό ποταμό τόνισε: «Στον Πηνειό, η χρηματοδότηση που έχει βγάλει το υπουργείο στην Περιφέρεια, φαίνεται ότι πηγαίνει καλά. Το 30% του έργου, από ό, τι με ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων και το είδαμε και όπως ερχόμασταν, έχει ολοκληρωθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καθαριστεί ο Πηνειός ποταμός και αυτό είναι δέσμευση και παρακάτω για να μην έχουμε τις πλημμύρες, που έχουμε, όπως πρέπει να συμπληρωθεί η αντιπλημμυρική προστασία και στους Δήμους στη Λάρισα, στην Αγιά, στα Τέμπη και στο Πήλιο».
Για εδώ δεν πρέπει, το είπε και ο δήμαρχος πριν, να φτιάχνουμε μόνο ζημιές, όπως ήταν κατασκευασμένα με τις κακοτεχνίες, τις μελετητικές παραλείψεις που υπήρχαν, πρέπει να έχουμε ολιστική αντιμετώπιση και με σύγχρονους τρόπους, για να μη ζούμε κάθε χρόνο τις ίδιες πλημμύρες. Ήδη με το 30% του έργου που έγινε στον Πηνειό, τρεις οικισμοί φέτος δεν πλημμύρισαν, ενώ πέρυσι είχαν πλημμυρίσει, ανέφερε επίσης ο υπουργός Υποδομών..
«Είναι δύσκολα τα πράγματα, οι οικογένειες φιλοξενούνται σε δικούς τους ανθρώπους, πρέπει να τους βοηθήσουμε”, τόνισε πιο μπροστά ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, προσθέτοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης με απόφασή του, δόθηκε μια οικονομική ενίσχυση 1000 ευρώ, για κάλυψη άμεσων αναγκών. Ενώ θα υπάρξει και κάλυψη μέσω πρόνοιας των οικοσυσκευών. Επίσης δεν παρέλειψε να προσθέσει ο δήμαρχος Πύλης πώς όλα τα ριζά του Κόζιακα σε μια γραμμή 110 χιλιομέτρων, μέχρι την τελευταία κοινότητα Νεράιδας, εμφανίζουν τα ίδια προβλήματα.
Δείτε βίντεο από την αυτοψία Σπίρτζη