Site icon NewsIT
07:44 | 05.05.19

Κάμπος Κωπαΐδας: Ένα αερόστατο και ένα drone συναντιούνται πάνω από την Ακρόπολη του Γλα – Μοναδικές εικόνες

Κάμπος Κωπαΐδας: Ένα αερόστατο και ένα drone συναντιούνται πάνω από την Ακρόπολη του Γλα – Μοναδικές εικόνες
Newsit Newsroom

Έχει τύχει ποτέ μπροστά στα μάτια σας, και εντελώς τυχαία, τα παιδικά σας όνειρα να ζωντανεύουν; Δείτε το βίντεο που ακολουθεί, και θα καταλάβετε γιατί όλα τα όνειρα μπορούν να... ζωντανέψουν.

Τα όνειρα παίρνουν ζωή… Αυτό συνέβη και όταν ένα drone συναντά ένα αερόστατο αερόστατο πάνω από τον πλημμυρισμένο αλλά πανέμορφο ειδικά αυτήν την εποχή κάμπο της Κωπαΐδας και την Ακρόπολη του Γλα που δεσπόζει σε αυτή.

Η Κωπαΐδα είναι πεδιάδα της Βοιωτίας η οποία δημιουργήθηκε ύστερα από την αποξήρανση της ομώνυμης λίμνης κατά το διάστημα 1880-1930. Βρίσκεται στα βόρεια του νομού και περικλείεται από τα όρη Ελικώνας στα δυτικά, Πτώο στα ανατολικά, Χλωμό στα βόρεια και από μικρότερα υψώματα στα νότια που χωρίζουν την Κωπαΐδα από την πεδιάδα της Θήβας και των Βαγίων.

Η Κωπαΐδα όφειλε την ονομασία της στην αρχαία Βοιωτική πόλη Κώπες, που βρισκόταν στην θέση περίπου του σημερινού χωριού Κάστρο. Λεγόταν επίσης και Κηφισίδα λίμνη επειδή χυνόταν σε αυτή ο ποταμός Κηφισός.

Η ακρόπολη στο Γλα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση οχυρωμένη μυκηναϊκή ακρόπολη της Ελλάδος που έχει διατηρηθεί σήμερα και βρίσκεται πάνω σε χαμηλό βράχο που εξέχει κατά 20 με 40 μ., από την πεδιάδα. Η κατασκευή της ακρόπολης είχε γίνει με οικοδομικό υλικό γιγαντιαίους ογκόλιθους, στα πρότυπα των υπολοίπων κυκλώπειων μυκηναϊκών κατασκευών. Το μήκος της περιμέτρου του τείχους είναι 3 χιλιόμετρα, το δε πάχος 5-5,5 μέτρα.

Η οχυρωμένη έκταση καλύπτει επιφάνεια 200 στρεμμάτων. Δεν είναι γνωστό σήμερα πως ονομαζόταν αυτή η οχυρωμένη τοποθεσία στην αρχαιότητα. Το τοπωνύμιο Γλα είναι πολύ μεταγενέστερο και πιθανόν είναι παραφθορά του αλβανικού κουλά που σημαίνει φρούριο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version