Αυτός ο επιβλητικός κρατήρας προκαλεί δέος στους ελάχιστες επισκέπτες που τον έχουν αντικρίσει. Εικόνες που πραγματικά κόβουν την ανάσα...
Με διάμετρο που ξεπερνά τα 200 μέτρα και βάθος περίπου 40 μέτρα, από ψηλά αποτελεί ένα απίστευτο, απόκοσμο και μάλλον “εξωγήινο”” θέαμα. Αυτός ο κρατήρας βρίσκεται κοντά στο χωριό Βασιλικά Βοιωτίας και δεσπόζει σε ένα βουνό, απόμακρος και δυσπρόσιτος, καθώς δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί σε αυτόν.
Οι επιστήμονες διχάζονται σχετικά με την προέλευσή του. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δολίνη (κατακρημνισμένη κορυφή σπηλαίου. Σπήλαιο βέβαια δεν βλέπουμε να υπάρχει κοντά, και μάλλον θα πρέπει να ήταν τεράστιο -αν υπήρξε ποτέ- ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κρατήρα από μετεωρίτη, όπως αυτοί που βρίσκονται στο φεγγάρι.
Η απόλυτη σιωπή που επικρατεί στο εσωτερικό του σπάει μόνο από τα τιτιβίσματα των πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο στην όποια βλάστηση υπάρχει στο εσωτερικό του. Αντίστοιχες εικόνες, όμως, συναντάει κανείς και στην Αργολίδα! Αυτοί οι επιβλητικοί κρατήρες των Διδύμων Αργολίδας προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Στον έναν από τους δύο κρατήρες υπάρχουν δύο εκκλησάκια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου (11ος – 14ος αιώνας).
Το βάθος του μικρού κρατήρα είναι 80 μέτρα μέσα στα στρώματα των προσχώσεων και η διάμετρος του είναι 150 μέτρα. Στα εσωτερικά κάθετα τοιχώματα όπου κάποιος κατέρχεται μέσω μιας κλιμακωτής στοάς είναι ριζωμένα τα εκκλησάκια της Μεταμορφώσεως προς βορρά και του Αγίου Γεωργίου προς τον νότο. Και τα δύο εκκλησάκια είναι λαξευμένα μέσα στο βράχο.