Site icon NewsIT
21:16 | 15.02.12

Στη μοίρα τους αφέθηκαν οι περιοχές Natura στην Ήπειρο

Στη μοίρα τους αφέθηκαν οι περιοχές Natura στην Ήπειρο
Newsit Newsroom

Η Ε.Ε. απειλεί να σύρει στα δικαστήρια την Ελλάδα...

Η κρίση δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία, αλλά και το ευαίσθητο στην περιοχή περιβάλλον, αφού σύμφωνα με τον “Πρωινό λόγο” τόσο οι περιοχές Natura, όσο και οι Φορείς Διαχείρισης και στην Ήπειρο έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, οι περιοχές Natura καταλαμβάνουν 300.000 εκτάρια, περίπου δηλαδή 3 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ σχεδόν το 70% του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων είναι ενταγμένο στη συγκεκριμένη ζώνη.

Όμως, παρά τις προσπάθειες των τοπικών φορέων και βέβαια των διοικήσεων στους φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών στην Ήπειρο, η Πολιτείας, σύμφωνα με την εφημερίδα, αδιαφορεί.

Και… η Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλεί να σύρει την χώρα μας στα δικαστήρια, αν δεν αλλάξει η εικόνα των περιοχών Natura και των προστατευόμενων περιοχών.

Σύμφωνα με απάντηση της Κομισιόν στον Έλληνα Ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή (ΣΥΡΙΖΑ), η διαχείριση των περιοχών NATURA στην Ελλάδα είναι σε άθλια κατάσταση.
Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος Γιαν Πότοσνικ, η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προτρέψει τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές ελλείψεις. «Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των αρμόδιων ελληνικών αρχών, παρέχοντας συνδρομή όπου ενδείκνυται και εξετάζοντας το ενδεχόμενο να κινήσει δικαστικές διαδικασίες, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας περί προστασίας της φύσης που αφορούν τη διαχείριση του δικτύου NATURA 2000».

Από την απάντηση φαίνεται η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των σχετικών προγραμμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος επίτροπος, υπάρχουν ακόμα αδιάθετα κονδύλια –περίπου το 10%- από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον» που έληξε επισήμως το 2006, ενώ για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» με προϋπολογισμό περίπου 103,5 εκατ. ευρώ, το ποσοστό απορρόφησης είναι 12%

Διαβάστε ακόμα:

Η γεωργία ”ρουφάει” το σύνολο σχεδόν, του πόσιμου νερού!

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version