Site icon NewsIT
16:08 | 06.07.18

Στη Θεσσαλονίκη εκτυπώνουν τρισδιάστατα ανθρώπινα όργανα!

Στη Θεσσαλονίκη εκτυπώνουν τρισδιάστατα ανθρώπινα όργανα!
Newsit Newsroom

Ένας τρισδιάστατος Βιοεκτυπωτής (3D Bioprinter) λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στην ομάδα Νανοϊατρικής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ (LTFN), ο οποίος βρίσκεται σε πειραματικές εφαρμογές για την εκτύπωση ανθρώπινων εργαστηριακών οργάνων. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες ολοκλήρωσε την πρώτη πειραματική επίδειξη του σκελετού μίας ανθρώπινης μύτης, μέσα σε μόλις τρία λεπτά.

Σε παγκόσμιο ερευνητικό ακόμη επίπεδο έχουν γίνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις οστών και δέρματος. Η αναγεννητική ιατρική αποτελεί ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο κομμάτι της νανοϊατρικής, παγκοσμίως, καθώς οι τεχνολογίες νανοκλίμακας βρίσκουν ήδη εφαρμογή για την διάγνωση και θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και οι νευροεκφυλιστικές νόσοι. Οι τελευταίες εξελίξεις στη νανοϊατρική και οι εφαρμογές του μέλλοντος παρουσιάστηκαν στο Nanomedicine Workshop, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φετινού πολυσυνεδρίου Νανοτεχνολογίας, που φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη, υπό την διοργάνωση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, που αύριο ολοκληρώνει τις εργασίες του.

Η ομάδα Νανοϊατρικής του εργαστηρίου του ΑΠΘ, LTFN, εδώ και χρόνια εφαρμόζει τεχνολογίες για την παρασκευή ικριωμάτων για την αναγέννηση ιστών και οργάνων, ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη νέα τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ανοίγει νέα πεδία έρευνας. “Θα επικεντρωθούμε σε νέα ερευνητικά πεδία, όπως η αναγέννηση χόνδρου για την αντιμετώπιση αρθρίτιδων, καθώς με αυτά τα μηχανήματα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε οστεοχόνδρινο έλλειμμα, δηλαδή θα μπορούμε να εκτυπώσουμε όλο το τμήμα ενός γονάτου που αφορά το οστό, τη μεταβατική ζώνη και τον χόνδρο”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η καρδιολόγος και υπεύθυνη της ομάδας Νανοϊατρικής στο εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, εξήγησε ότι οι προηγμένες τεχνολογίες printing μπορούν να εκτυπώσουν σε διάφορα στρώματα κύτταρα και πεπτίδια, με τελικό αποτέλεσμα ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του οργάνου που θέλουμε να παρασκευάσουμε. “Ο 3D Bioprinter έχει διαφορετικές κεφαλές που κάθε μία εκτυπώνει αντίστοιχο τμήμα του οργάνου. Άρα μπορούμε μέσα σε μερικά λεπτά, θεωρητικά, να εκτυπώσουμε ένα συγκεκριμένο όργανο, χρησιμοποιώντας κύτταρα του ίδιου του ασθενούς” και πρόσθεσε ότι σε μερικά χρόνια τέτοια “προϊόντα” θα βγουν στην αγορά.

Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να βελτιώσει την διαδικασία των μεταμοσχεύσεων, όχι μόνο απαντώντας στο πρόβλημα ελλείψεων οργάνων, αλλά, επιπλέον, γιατί ο ασθενείς δεν θα χρειάζεται να λαμβάνουν ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Σχετικά με την θεραπεία ασθενειών, η ομάδα Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, συνθέτει νανοσωματίδια που μεταφέρουν φάρμακα για την θεραπεία αθηρωμάτωσης (στένωση αρτηριών), καθώς και αντιοξειδωτικά για τις χρόνιες ασθένειες.

Σύμφωνο συνεργασίας του LTNF με τον Κορεατικό Οργανισμό Οργανικών Υλικών

Στη διάρκεια των εργασιών του Πολυσυνεδρίου υπογράφηκε μία νέα, σημαντική συμφωνία συνεργασίας της εταιρίας HOPE-A του LTFN για την παραγωγή εύκαμπτων οργανικών νανουλικών με τον αντίστοιχο Κορεατικό Οργανισμό (KOPEA – Kores Printed Electronic Association), που θεωρείται πρωτοπόρος στην τεχνολογία και εκπροσωπεί πάνω από 250 εταιρίες, μεταξύ των οποίων οι Samsung και LG.

“Συζητάμε τις διαδικασίες συνεργασίας των εταιριών που συμμετέχουν στα δύο αυτά σχήματα. Η συμφωνία αφορά κυρίως στο να προωθηθούν οι νέες έρευνες και τεχνολογίες και οι νέες επιχειρήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μεταξύ τους οι φορείς για να αναπτύξουν τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν. Υπάρχουν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κορέα, διαφορετικές προσεγγίσεις ταχύτητας με τις οποίες αναπτύσσονται κάποιες τεχνολογίες στις καινοτομίες, επομένως θα υπάρχει μία ροή μεταφοράς της τεχνογνωσίας προς τις δύο κατευθύνσεις”, τόνισε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου LTNF του ΑΠΘ, Στέλιος Λογοθετίδης, σε συνέντευξη τύπου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο ενδιαφέρον για το φετινό Πολυσυνέδριο πάνω από 100 εταιριών, αλλά και μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, με μία νέα συμμετοχή, της Jaguar – Land Rover, καθώς είναι δεκάδες οι εφαρμογές των νανοτεχνολογιών, τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και των τρισδιάστατων εκτυπώσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα οχήματα. Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Κινεζικός Οργανισμός Εταιριών Οργανικών Υλικών (IAPE), με τον οποίο η HOPE – A έχει ήδη υπογράψει συμφωνία συνεργασίας από τον Ιανουάριο του 2018. Με την κινεζική αντιπροσωπεία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία των εταιριών.

Ο κ. Λογοθετίδης, ανακοίνωσε και μία ακόμη νέα συνεργασία που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Παρασκευής Υλικών Συσκευασίας, και θα αφορά την παραγωγή της “έξυπνης συσκευασίας”. Οι συσκευασίες, που στηρίζονται κυρίως στην εκτύπωση, θα μπορούν να ενσωματώσουν νανοτεχνολογίες, όπως ηλεκτρονικά ή μπαταρίες, που αναμένεται να έχει μία σειρά από οφέλη σε όλη την αλυσίδα των logistics.

“Ενσωματώνοντας έξυπνες τεχνολογίες στις συσκευασίες κερδίζεις πολύ χρόνο στη διακίνηση των προϊόντων, κερδίζουν οι retailers, δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, καθώς θα έχουν ευκολότερη καταγραφή των εμπορευμάτων τους και βέβαια ο καταναλωτής γιατί θα έχει την δυνατότητα αλληλεπίδρασης με το προϊόν του”, δήλωσε εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παρασκευής Υλικών Συσκευασίας, ο Λ.Τουρασανίδης.

Γενικότερα, στο Πολυσυνέδριο συμμετείχαν περίπου 800 ερευνητές από 62 χώρες και πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογίες, όπως το 3D printing στην αυτοκινητοβιομηχανία και στην ιατρική και η παραγωγή νέας γενιάς φωτοβολταϊκών και φωτισμού. Το συνέδριο έδωσε επίσης 60 υποτροφίες σε νέους Έλληνες επιστήμονες να παρακολουθήσουν δωρεάν το πολυγεγονός και να έρθουν σε επαφή με καθηγητές και ερευνητές στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version