Site icon NewsIT

Στην Αυστραλία έντομο που… δραπέτευσε από την Ελλάδα – Πώς θα εξολοθρευτεί

04.06.2020 | 15:49
Στην Αυστραλία έντομο που… δραπέτευσε από την Ελλάδα – Πώς θα εξολοθρευτεί

Καταφύγιο στην Αυστραλία βρήκε έναν έντομο που δραπέτευσε από την Ελλάδα με τους επιστήμονες να είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν εναντίον του, τον φυσικό του …εξολοθρευτή.

Ο «εργάτης του πεύκου» Marchalina hellenica (Hemiptera, Margarodidae), ένα ενδημικό έντομο της Ελλάδας και της Τουρκίας, εντοπίστηκε το 2014 για πρώτη φορά σε πεύκα στην ευρύτερη περιοχή της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα. «Και ενώ στη χώρα μας είναι ένα εξαιρετικά ωφέλιμο έντομο αφού από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του παράγεται το πευκόμελο και σπάνια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των πεύκων, δεν συνέβη το ίδιο όταν βρέθηκε σε νέο περιβάλλον. Στην Αυστραλία δηλαδή, το έντομο Marchalina hellenica αποτελεί ένα εισβλητικό/ξενικό είδος, το οποίο επειδή δεν έχει φυσικούς εχθρούς, μπορεί να νεκρώσει τα δέντρα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής- εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα) Δημήτρης Αβτζής, ο οποίος σε συνεργασία με την CAB International (Centre for Agriculture and Bioscience International) και τις αρχές της Αυστραλίας, ξεκίνησαν μελέτη με στόχο τη βιολογική καταπολέμηση του εντόμου.

Πως παράγονται οι μελιτώδεις εκκρίσεις

Σημειώνεται ότι η παρουσία του εντόμου M. hellenica (κοινώς βαμβακάδας) στα ελληνικά πευκοδάση χρονολογείται τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα. Το έντομο είναι κίτρινου χρώματος και απομυζά χυμούς από το πεύκο, παράγοντας μελιτώδεις εκκρίσεις.

«Για τη βιολογική της καταπολέμηση, στραφήκαμε στους φυσικούς της εχθρούς στην περιοχή της φυσικής της εξάπλωσης και ανάμεσα στα διάφορα είδη που αναγνωρίσαμε, εντοπίσαμε το δίπτερο Neoleucopis kartliana (Diptera, Chamaemyiidae) που έχει μπει στο στόχαστρό μας καθώς φαίνεται ότι συμβάλει στο να μην έχουμε μεγάλα προβλήματα από M. hellenica στην Ελλάδα. Το είδος λοιπόν αυτό είναι υπό μελέτη και προσπαθούμε πλέον να ιδρύσουμε μια εκτροφή του σε εργαστηριακές συνθήκες, κάτι που θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος τις προτιμήσεις του, προτού το συμπεριλάβουμε σε πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης στην Αυστραλία», αναφέρει ο κ. Αβτζής.

Όσον αφορά στο γεγονός ότι η M. hellenica είναι ξενικό είδος στην Αυστραλία και για την καταπολέμησή της προτείνεται ένα άλλο, επίσης ξενικό έντομο, ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική, η οποία όμως προτού εφαρμοστεί θα έχει πρώτα μελετηθεί επαρκώς. «Μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες», προσθέτει, «θα ακολουθήσει συντονισμένα και ελεγχόμενα, η ένταξη του εν λόγω εντόμου στο πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της M. hellenica στην Αυστραλία».

«Από τη στιγμή που κάποιο είδος εισβάλλει σε άλλη χώρα και εγκαθίσταται με επιτυχία, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαφανιστεί εντελώς, γι’ αυτό και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε τον πληθυσμό του σε χαμηλά επίπεδα», καταλήγει ο κ. Αβτζής.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version