Εντός του 2021 σε δοκιμαστική λειτουργία τίθεται το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα, καθώς όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, άμεσα ξεκινά η κατασκευή του έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για το μηδενισμό των προστίμων που πληρώνει η χώρα για την Πελοπόννησο.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, την Παρασκευή υπεγράφησαν μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρείας “Περιβαλλοντική Πελοποννήσου”, οι συμβάσεις με τις οποίες ξεκινά η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.
Όπως ανακοινώθηκε, το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα έχει πολλαπλά αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση του ΕΣΠΑ. Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία τριών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, καθώς και δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κορινθία και Αργολίδα.
Η δυναμικότητα διαχείρισης αποβλήτων είναι 200.000 τόνοι το έτος, εκ των οποίων οι 130.000 θα είναι σύμμεικτα και 70.000 οργανικά απόβλητα.
Παρόντες κατά την υπογραφή των συμβάσεων ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Ορέστης Καβαλάκης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο κ. Γραφάκος, «η μεγαλύτερη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων, είναι η υλοποίηση του έργου στην Πελοπόννησο».
Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι «σε δύο χρόνια θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτή η Περιφέρεια θα διαχειρίζεται τα απόβλητα της υποδειγματικά, με σύγχρονο τρόπο και υποδομές, ακολουθώντας τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, ακολουθώντας πιστά την ξεχωριστή διαλογή που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το έργο».
Όπως έγινε γνωστό, το έργο θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία εντός του 2021 και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες. Θα προσφέρει μια μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων σε μια Περιφέρεια που έχει μόλις ένα νόμιμο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και για την οποία η χώρα μας επιβαρύνεται με πρόστιμα ύψους 1,7 εκατ. ευρώ ετησίως λόγω των 21 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που λειτουργούσαν στο παρελθόν.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών κατάφερε μετά από συντονισμένες ενέργειες να επιλύσει τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν στη χρηματοδότηση και είχαν θέσει εν αμφιβόλω την υλοποίηση της επένδυσης».