Η εισαγγελέας στην πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη για την ίδια υπόθεση ένας αντιδήμαρχος και ένας τοπογράφος μηχανικός. Η υπόθεση αφορά στην ανέγερση του των 8ου και 15ου ολοήμερων νηπιαγωγείων του δήμου, έργο το οποίο είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας το 2010 με συγχρηματοδότηση Ε.Ε. και ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο το συγκεκριμένο έργο απεντάχθηκε διότι το δημοτικό οικόπεδο που είχε χωροθετηθεί για την κατασκευή του ήταν καταπατημένο από αυθαίρετα ιδιωτών, με συνέπεια να ζητηθούν πίσω τα κοινοτικά κονδύλια που διατέθηκαν. Η ζημιά που προκλήθηκε στο δήμο υπολογίζεται σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση σε περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε, ο δήμος στο τοπογραφικό διάγραμμα που υπέβαλε για την αδειοδότηση του έργου παρέλειψε να αναφέρει ότι υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές, προκειμένου το οικόπεδο να παρουσιαστεί «καθαρό» και έτοιμο για δόμηση, όπως απαιτούσε το πρόγραμμα. Ως αυθαίρετες κατασκευές αναφέρονταν μία επέκταση γειτονικής οικοδομής κι ένας αγωγός φυσικού αερίου που περνούσε από το οικόπεδο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών για τη συγκεκριμένη υπόθεση απολογήθηκε στον ανακριτή και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος αφού του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Σε δηλώσεις που είχε κάνει μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του o δήμαρχος Νεάπολης Συκεών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “πάμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, καταχραστές”. Οπως ανέφερε “το τοπογραφικό διάγραμμα που εμφάνισε η υπηρεσία μας για το οικόπεδο αυτό δεν εμφανίζει τέσσερα τετραγωνικά μέτρα στην άκρη-άκρη, κάτω χαμηλά, του δημοτικού μας οικοπέδου, ενός κτίσματος το οποίο είναι καταπάτηση ιδιώτη του διπλανού οικοπέδου” διευκρινίζοντας ότι “η τοπογραφική υπηρεσία του Δήμου έκρινε ότι εάν παρουσίαζε αυτήν την καταπάτηση του ιδιώτη μπορεί να τεκμηρίωνε δικαιώματα διεκδίκησης, όταν θα έφθανε η ώρα της κατεδάφισης”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οπως εξήγησε ο Σίμος Δανιηλίδης “ο εργολάβος που ανέλαβε μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία το έργο χρεοκόπησε και όταν το δημοτικό συμβούλιο τον κήρυξε έκπτωτο, επειδή είχε αδυναμία και οικονομική και τεχνική, να το ολοκληρώσει, “για λόγους εκδίκησης, πήγε και κατήγγειλε εκ των υστέρων ότι η έκδοση οικοδομικής αδείας βασίστηκε σε πλαστογραφημένο, παραποιημένο, αλλοιωμένο τοπογραφικό διάγραμμα”.
Από την πλευρά της η δημοτική παράταξη «Αλληλεγγύη Πολιτών» με επικεφαλής τον Γρηγόρη Χατζησάββας σε παλιότερη ανακοίνωσή της για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναφέρει ότι ζημιώθηκε ο δήμος με χρηματικό ποσό ύψους 1,1 εκατομμύριο ευρώ.
“Η τακτική του οδήγησε στην απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ και στη διακοπή της κατασκευής του. Ζημίωσε τον οικείο Δήμο οικονομικά, αφού ήδη επέστρεψε 249.566,15 € σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 7577/12.9.2014 Απόφαση Δημοσιονομικής Διόρθωσης και 878.720,98 € σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 10.223/11.12.2014 Απόφαση Δημοσιονομικής Διόρθωσης.
Ο κύριος Δανιηλίδης και οι στενοί του συνεργάτες πολιτεύονται εκπροσωπώντας την Ελλάδα της χρεωκοπίας. Μ’ ένα μοντέλο Διοίκησης που οδήγησε την κοινωνία και τη Χώρα στην απαξίωση και την απόγνωση, η οποία στηρίχθηκε για δεκαετίες στις πρακτικές του «εξυπνάκια καταφερτζή» που αντιμετωπίζει τους άλλους ως αφελείς κουτόφραγκους” ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παραπομπής, η οποία θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, δεν υπάρχουν άλλα ένδικα μέσα για τους κατηγορούμενους, ενώ αμέσως ενημερώνεται το υπουργείο Εσωτερικών και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ώστε οι διωκόμενοι αιρετοί να τεθούν σε αργία.
Πηγή: dailythess