Παρασκευή, 22 Νοε.
13oC Αθήνα

Στο «μικροσκόπιο» οι πηγές ρύπανσης του Θερμαϊκού και η ερυθρά παλίρροια

Στο «μικροσκόπιο» οι πηγές ρύπανσης του Θερμαϊκού και η ερυθρά παλίρροια
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πηγές ρύπανσης του Θερμαϊκού, η ερυθρά παλίρροια, το φυτοπλαγκτόν και ο πληθυσμός της πίνας περιλαμβάνονται στα έργα που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού…

Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια συνολικής επιστημονικής καταγραφής σε ένα θαλάσσιο οικοσύστημα, στο οποίο έχουν αρμοδιότητα δεκάδες διαφορετικοί φορείς και υπηρεσίες. Τα έργα είναι ύψους 420.000 ευρώ και υλοποιούνται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων ΠΕΠ και ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ.

«Χαρτογράφηση πιέσεων και αποτίμηση εξωτερικών και εσωτερικών φορτίων θρεπτικών και οργανικού υλικού για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου χώρου περιοχής αρμοδιότητας του ΦΔΠΠ Θερμαϊκού κόλπου» είναι το έργο όπου θα πραγματοποιηθεί ιχνηλάτηση των πηγών της ρύπανσης που εισέρχεται στο Θερμαϊκό μέσω των ποταμών και των χειμάρρων. Επίσης, θα γίνει διερεύνηση των εσωτερικών φορτίων από περιοχές με πιθανή συμβολή στον ευτροφισμό, όπως είναι οι μυδοκαλλιέργειες που λαμβάνουν χώρα σε μεγάλη έκταση στο δυτικό Θερμαϊκό.

Αργυροπελακάνοι στο Θερμαϊκό – ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης, «η πλεονάζουσα αυτή “τροφή” προκαλεί τον ευτροφισμό των νερών που ευνοεί το φαινόμενο της άνθισης του τοξικού φυτοπλαγκτού- συμπεριλαμβανομένων των επιβλαβών ανθίσεων».

«Αυτό το φαινόμενο, μαζί με τις ερυθρές παλίρροιες, “ταλαιπωρούν” συχνά τον Θερμαϊκό Κόλπο, δημιουργώντας δυσοσμία και μία αποκρουστική εικόνα, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα του κόλπου και τα ενδιαιτήματά του. Επίσης, διαταράσσεται η λειτουργία του τροφικού πλέγματος και εμφανίζονται σε αφθονία ζελατινώδεις οργανισμοί, που προκαλούν το ενδιαφέρον και την απορία των περιπατητών του θαλάσσιου μετώπου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Έργα για την Ποσειδωνία και την πίνα

Η αποφυγή των φαινομένων άνθισης φυτοπλαγκτού και ερυθράς παλίρροιας είναι σημαντική για την προστασία των πολύτιμων λιβαδιών φανερόγαμων. Πρόκειται για τα λεγόμενα «χορτάρια του βυθού», το πιο γνωστό εκ των οποίων είναι η Ποσειδωνία (Posidonia). Στο πλαίσιο του έργου «Καταγραφή και αξιολόγηση λειτουργικών οικολογικών δεικτών έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία των υποθαλάσσιων λιβαδιών φανερόγαμων στον εσωτερικό Θερμαϊκό κόλπο», επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ θα δημιουργήσει ένα μοντέλο έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανθίσεων φυτοπλαγκτού και των ερυθρών παλιρροιών στα λιβάδια Ποσειδωνίας, με στόχο την αναβάθμιση της περιβαλλοντικής κατάστασης του Θερμαϊκού Κόλπου.

Επιπλέον, το έργο «Χαρτογράφηση των θαλάσσιων φανερόγαμων στην παράκτια ζώνη του εσωτερικού Θερμαϊκού κόλπου με χρήση τηλεπισκοπικών δεδομένων και εργασίες πεδίου» θα προσφέρει μία ακριβή αποτύπωση των ορίων των λιβαδιών φανερόγαμων κατά μήκος ολόκληρης της παράκτιας ζώνης (από την Αλυκή Κίτρους έως και την Επανομή).

Τέλος, δύο ακόμη έργα αφορούν το είδος πίνα (Pinna nobilis), ένα απειλούμενο ενδημικό είδος της Μεσογείου, οι πληθυσμοί του οποίου έχουν αποδεκατιστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας ενός παρασίτου. Στο πλαίσιο των έργων αυτών θα γίνει παρακολούθηση των πληθυσμών, χαρτογράφηση των ενδιαιτημάτων του και εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρηση και προστασία των πληθυσμών του στις περιοχές ευθύνης του ΦΔΠΠ Θερμαϊκού Κόλπου.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις