Στο σκοτάδι παραμένουν πολλά σημεία της δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου Suzanne Eaton, που βρέθηκε νεκρή σε τούνελ που χρησιμοποιούνταν από τους Γερμανούς στην περίοδο της Κατοχής στην Κρήτη.
Το παζλ των συνθηκών θανάτου της 60χρονης επιστήμονα, συνθέτει ο ιατροδικαστής Κρήτης, Αντώνης Παπαδομανωλάκης, ο οποίος μίλησε στο Newsit.gr.
Δεν είναι απίθανο – λέει ο ίδιος – να είναι και παραπάνω από ένας οι δράστες, δηλαδή μπορεί και ένας μόνος του να ήταν, αλλά είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει και δεύτερος, ενδεχομένως και τρίτος.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, η Σούζαν Ίτον πέθανε από ασφυξία, καθώς ο δράστης ή οι δράστες της έφραξαν το στόμα και τη μύτη. Νωρίτερα, ο ιατροδικαστής είχε κάνει γνωστό πως το πτώμα δεν έφερε τραύματα από σφαίρα ή άλλο αντικείμενο.
Οι ιστολογικές εξετάσεις στη σορό της 60χρονης Αμερικανίδας συνεχίζονται, καθώς το πτώμα βρισκόταν σε διαδικασία προχωρημένης σήψης.
Ο κ. Παπαδομανωλάκης λέει στο Newsit.gr ότι το μοιραίο δεν επήλθε τόσο γρήγορα και πως πολλά ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά όπως και αυτό της σεξουαλικής κακοποίησης.
Ελήφθησαν δείγματα από παντού, από όλες τις κοιλότητες κι άλλα σημεία του σώματος της Σούζαν Ίτον, ώστε να βοηθηθεί ο εντοπισμός και η σύλληψη του δράστη ή δραστών.
Έχει γίνει, ακόμη, η κατάλληλη δειγματοληψία και από τα νύχια. Εκεί, συνήθως, αν έχει υπάρξει πάλη, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχουν συγκρατηθεί ιστοί των δραστών που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του γενετικού υλικού τους.
Με βάση το περιεχόμενο του στομάχου το οποίο αξιολογήθηκε, φαίνεται ότι δύο με τρεις ώρες μετά το γεύμα, επήλθε και ο θάνατος.
Ωστόσο, φαίνεται ο τόπος θανάτου δεν είναι και ο τόπος που βρέθηκε το πτώμα.
Ακούστε τι είπε ο προϊστάμενος Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αντώνης Παπαδομανωλάκης:
“Η κόρη μου γεννήθηκε με το κεφάλι ψηλά”
“Από τη μέρα που η Σούζαν γεννήθηκε και μου την έφεραν, στις 23 του Δεκέμβρη, νυσταγμένη, αλλά με το κεφάλι της ψηλά και τα μάτια της επιφυλακτικά, το ενδιαφέρον για τα πάντα γύρω της δεν άλλαξε ποτέ.
Ήταν χαρά να μοιραστώ την αγάπη της για τα βιβλία και τη μουσική, να παρατηρήσω τον συνδυασμό μιας συγκεκριμένης φαντασίας με μια ήρεμη, στοχαστική, σταθερή προσωπικότητα.
Τα επιτεύγματά της είναι πολλά και ποικίλα: κηπουρός, πετυχημένος πιανίστας, κάτοχος μαύρης ζώνης στο τάε κβο ντο και, φυσικά, οι συνεισφορές της στην αναπτυξιακή βιολογία.
Ήταν μια αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα και αγαπούσε πολύ η οικογένειά της”.
“Η μητέρα μου ήταν αξιοθαύμαστη γυναίκα”
Ο γιος της βιολόγου αναφέρει πως “η μητέρα μου ήταν μια αξιοθαύμαστη γυναίκα. Κατάφερε να ζήσει μια ζωή με λίγες απογοητεύσεις, εξισορροπώντας την προσωπική της ζωή με την καριέρα της.
Άλλες μητέρες γύρω μου φρόντιζαν τα παιδιά τους με πλήρη απασχόληση, κι όμως δεν ξεπέρασαν ποτέ τη δική μου.
Υποστηρικτική και ενθαρρυντική, γέννησε και υποστήριξε οτιδήποτε υπήρχε στο μυαλό της παιδικής μου ηλικίας μου και αυτή η περιέργεια μου έχει κολλήσει μέχρι σήμερα.
Καθώς μεγάλωσα, άρχισα σιγά, σιγά να αντιλαμβάνομαι την επιστημονική της λαμπρότητα. Έδειχνε ενδιαφέρον για οτιδήποτε ρωτούσα.
Πολλές φορές συζητούσα μαζί της θέματα που είχα διδαχτεί στο πανεπιστήμιο και μέσα σε μια εβδομάδα αυτή κατάφερνε να γνωρίζει αυτά τα θέματα εξίσου καλά με τους καθηγητές μου.
Ήταν όμως κάτι πολύ περισσότερο από επιστήμονας. Λάτρευε τη μουσική, τα μάτια της φωτίζονταν κάθε φορά που μιλούσε για ένα κομμάτι που έπαιζε.
Έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις, με την ίδια και τον πατέρα μου να παίζουν μαζί, γεμίζοντας το σπίτι μας με έναν όμορφο, χαρούμενο ήχο που ήταν μοναδικός γι ‘αυτούς και θα διατηρήσω για πάντα αυτή τη μνήμη, να βρίσκομαι στο πάτωμα, βλέποντας και ακούγοντας αυτό που τους ένωνε”.
“‘Εφερε μια νέα προοπτική σε όλα”
“Έχω χάσει μια αδελφή. Ο κόσμος έχει χάσει περισσότερα από ό,τι νομίζει. Η Σούζαν έφερε μια νέα προοπτική σε όλα. Ως επιστήμονας, συνένωνε τα νήματα της κοινής γνώσης από άλλους κλάδους για να δημιουργήσει νέες βαθιές αντιλήψεις. Ως σεφ θα μπορούσε να κάνει και το πιο εξωτικό πιάτο να φαίνεται απλό και σπιτικό.
Θα μου λείψουν οι συνομιλίες μας που με γέμιζαν νέες ιδέες και ενθουσιασμό. Πάνω απ ‘όλα, θα χάσω το πιο ευγενικό, σοφό πρόσωπο που πιθανότατα θα γνωρίζω στη ζωή μου”.
Συγκλονίζει και η αδερφή της
Η αδερφή της ανέφερε πως “Δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι ότι αν η Σούζαν ήταν εδώ, θα ήξερε πώς να γράψει αυτή τη δήλωση. Τα πήγαινε καλά με τα λόγια και δεν είχε σημασία αν τα χρησιμοποιούσε για μια προσωπική έκφραση θλίψης ή χαράς ή μια επιστημονική δημοσίευση.
Είχε μεγάλη χαρά όταν προετοίμαζε εξαίσια γεύματα και είχε μια εξωτική αίσθηση της μόδας. Αγαπούσε τα αρώματα.
Δίδαξε και εξάσκησε το τάε κβο ντο, κατέχοντας μαύρη ζώνη δεύτερης κατηγορίας.
Έλυνε σταυρόλεξα, έπαιζε σε συναυλίες, διάβαζε πολύ.
Click4more: Suzanne Eaton: «Καθαρή δολοφονία»! Της έκλεισαν στόμα και μύτη!
Ταιριάζει με την περιγραφή της Jane Austin για μια “πετυχημένη γυναίκα”, διατηρώντας ταυτόχρονα μια φυσική ταπεινοφροσύνη και μια “ακόρεστη περιέργεια”.
Ανησυχούσε και είχε αμφιβολίες για το αν θα τα κατάφερνε να τα δώσει όλα και στην επιστήμη της και στην οικογένειά της.
Όποιος όμως διαβάσει τα επιτεύγματά της στον τομέα της μοριακής και αναπτυξιακής βιολογίας και όποιος είχε δει με πόση ευχαρίστηση, φρόντιζε και ενέπνεε τα παιδιά της, καθώς και τον τρόπο που αγαπούσε το σύζυγό της, δεν θα αμφέβαλλε καθόλου.
Με βαθιά ευαισθησία και συμπόνια, μας έκανε όλους προτεραιότητά της. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι γι ‘αυτήν.
Ήταν τα λόγια της που με βοήθησαν να εξοικειωθώ με το θάνατο και ήταν αυτή που με έμαθε πώς να ζω. Συνεπώς, θα συνεχίσω αυτό το ταξίδι. Έχω λάβει μια συνειδητή απόφαση να μην επιτρέψω αυτά τα γεγονότα να στοιχειώσουν τη μνήμη μου. Η μνήμη μου θα είναι γεμάτη από καθαρή χαρά και ευγνωμοσύνη, από αγάπη και θαυμασμό για μια αδελφή με την οποία ήμουν πολύ δεμένη, για ένα άτομο έμπιστο, ισχυρό, ευγενικό, λαμπρό, ανιδιοτελές, με ανεξίτηλη συμβολή στην επιστήμη, που πρόσφερε ανυπολόγιστη ομορφιά στη ζωή μας”.
Από σελίδα του site του Ινστιτούτου Μοριακής κυτταρικής Βιολογίας και Γενετικής Μαξ Πλανκ στη Δρέσδη της Γερμανίας, όπου εργαζόταν η Σούζαν Ίτον, αφιερωμένη στη μνήμη της: https://www.mpi-cbg.de/suzanne-eaton/
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΦΗ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ