Ο Γεωργιανός αρχιμαφιόζος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους αρχηγούς της ρωσικής μαφίας, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και η επιχείρηση για τη σύλληψή του, έγινε ταυτόχρονα με τις συλλήψεις άλλων μελών της οργάνωσης που βρίσκονταν στη Γαλλία (17 συλλήψεις), το απόγευμα της Δευτέρας. Πρόκειται για μια από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Θεσσαλονίκης και συνολικά της χώρας μας, στο πεδίο της κακουργηματικής διάπραξης κλοπών και διαρρήξεων.
Η κινηματογραφική επιχείρηση στην Πυλαία
Η επιχείρηση στο σπίτι της οδού Βουλγαροκτόνου, στην Πυλαία, ήταν κινηματογραφική. Ο “εγκέφαλος” της οργάνωσης και οι δύο συνοδοί– σωματοφύλακές του αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψή τους, ενώ ο ίδιος στην προσπάθειά του να διαφύγει εμβόλισε όχημα της αστυνομίας που τον είχε εγκλωβίσει. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης η οποία αναστάτωσε τη γειτονιά, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, ενώ στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν ένα πυροβόλο πιστόλι που έφερε γεμιστήρα με εννέα φυσίγγια και δύο μαχαίρια.
Στη χώρα μας η επιχείρηση ήταν διήμερη- συνεχίστηκε και την Τρίτη- σε συνολικά 14 σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, οργανώθηκε και συντονίσθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό αστυνομικοί από διάφορες Υπηρεσίες της Ασφάλειας. Συνολικά συνελήφθησαν 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (δύο Αρμένιοι, ένας Ρώσος και οι υπόλοιποι Γεωργιανοί), μεταξύ των οποίων ο 57χρονος αρχιμαφιόζος αλλά και δύο ακόμη ηγετικά στελέχη.
Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούταν σε διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια και διαμερίσματα, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
“Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών προέκυψε η ένταξη των προαναφερόμενων μελών στην οργάνωση τουλάχιστον από τα μέσα του 2015 μέχρι και τη σύλληψη τους” σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης ο Αστυνόμος Β’, Πέτρος Τάνος.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Μάκης Αϊβαζίδης, σημείωσε ότι “για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν προηγηθεί επιχειρησιακές συναντήσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ολλανδία, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών, συσχετισμός αποδεικτικού υλικού και καθορισμός της στρατηγικής για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ενώ ορίστηκαν και κοινές ημερομηνίες επιχειρησιακής δράσης σε Ελλάδα και Γαλλία”. “Με τις συλλήψεις 14 μελών της εγκληματικής αυτής οργάνωσης αποδομήσαμε πλήρως ένα οργανωμένο δίκτυο, που ενέχεται σε δεκάδες υποθέσεις κλοπών και διαρρήξεων, που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη” πρόσθεσε ο κ. Αϊβαζίδης.
Πώς λειτουργούσε η οργάνωση
Στο πλαίσιο της έρευνας η οποία έχει διαρκέσει έναν χρόνο και συνεχίζεται, διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση διέπραξε τουλάχιστον 56 διαρρήξεις και κλοπές σε κατοικίες και διαμερίσματα της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με την χρηματική αξία των κλοπιμαίων να ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Όπως προέκυψε, εννέα εκ των συλληφθέντων λειτουργούσαν ως φυσικοί αυτουργοί των διαφόρων εγκληματικών πράξεων, ενώ δύο συλληφθέντες είχαν αναλάβει το ρόλο του αποδέκτη των κλοπιμαίων και εκποιητή των κλεμμένων κοσμημάτων και χρυσαφικών, λόγω της ιδιότητάς τους ως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων στη Θεσσαλονίκη.
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν το γεγονός ότι πραγματοποιούσαν δύο με τρεις κλοπές την ίδια ημέρα, με διαφορετικές συνθέσεις, κυρίως πρωινές ώρες, που έλειπαν οι ιδιοκτήτες και με χρήση διαρρηκτικών εργαλείων. Ταυτόχρονα λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης κάνοντας αυτοψίες στους χώρους των πιθανών στόχων, αλλά και χρησιμοποιώντας «τσιλιαδόρους» στην ευρύτερη περιοχή.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία Δικαστικής Αρχής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25.000 ευρώ, πλήθος κοσμημάτων, ηλεκτρονικών συσκευών και εγγράφων.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και κατά περίπτωση για αντίσταση και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.
Πηγή: thestival