“Συναγερμός” έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης καθώς μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην περιοχή, κάτοικοι της Ξάνθης πήγαν στο Νοσοκομείο με τα συμπτώματα του ιού.
Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, ένας 44χρονος κάτοικος του δήμου Ξάνθης πριν από μερικές ημέρες προσεβλήθη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, παρουσιάζοντας πόνους στο σώμα και συμπτώματα ρίγους. Το “χτύπημα” του ιού δεν ήταν τόσο σοβαρό, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μην νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο.
Πριν από 7 ημέρες επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του ιού στην περιοχή, σε έναν ηλικιωμένο κάτοικο του δήμου Αβδήρων. Ο ηλικιωμένος νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ωστόσο το γεγονός ότι προσφάτως είχε ταξιδέψει στην Αίγινα έκανε πολλούς να αποδίδουν τη μόλυνσή του από τον ιό στο συγκεκριμένο ταξίδι.
Το πρωί της Τρίτης 53χρονος κάτοικος του δήμου Ξάνθης παρουσίασε τα συμπτώματα του ιού και μπήκε στην Παθολογική Κλινική με ρίγος, υψηλό πυρετό και αφόρητους πόνους στο σώμα. Από τις πρώτες εξετάσεις τα συμπτώματα αποδόθηκαν σε κάποιον ιό, (ενδεχομένως το ιό του Δυτικού Νείλου) ωστόσο δείγμα αυτών απεστάλη στο Λοιμωδών Θεσσαλονίκης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ταυτοποίηση τους.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει εκδώσει λίστα με τις περιοχές που θεωρείται ότι επηρεάζονται άμεσα από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η κατάρτιση της λίστα έγινε βάσει των δεδομένων του συστήματος επιδημιολογικής παρατήρησης για του κρούσματα του ιού απ’ όλη τη χώρα, τα διαθέσιμα στοιχεία της εντομολογικής επιτήρησης και τα δεδομένα από τις προηγούμενες περιόδους κυκλοφορίας του ιού στην Ελλάδα.
Στη συγκεκριμένη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι δήμοι Αβδήρων, Τοπείρου και Ξάνθης καθώς και ο δήμος Νέστου της Π.Ε. Καβάλας.
Σύμφνωνα με το ThrakiToday, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και παρά το αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψε πέρσι η Περιφέρεια ΑΜΘ στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και σε κρούσματα ελονοσίας,
οι προβλεπόμενοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθυστέρησαν δραματικά, καθώς πρακτικά ξεκίνησαν μόλις τον περασμένο μήνα.
Η φετινή δραματική ολιγωρία στην έναρξη των ψεκασμών – που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αποβεί μοιραία για τη δημόσια υγεία των κατοίκων – ήρθε να προστεθεί στις έως τώρα δύο αποτυχημένες προσπάθειες της Περιφέρειας να υλοποιήσει εγκαίρως πρόγραμμα κωνωποκτονιών στην περιοχή (2011, 2012), προστατεύοντας εγκαίρως τους κατοίκους και μη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους μέσω της έκθεσής τους σε επικίνδυνα κουνούπια.
Διαβάστε ακόμα:
Τρόμος από τα αυξανόμενα κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου
Ο χάρτης των επικίνδυνων περιοχών για τον ιό του Δυτικού Νείλου! Ποιες περιοχές κινδυνεύουν
Το πρώτο κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα