Παρασκευή, 19 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Συντριβή C 130 με 63 νεκρούς! 29 χρόνια από την ασύλληπτη τραγωδία που πάγωσε την Ελλάδα (Βίντεο)

Συντριβή C 130 με 63 νεκρούς! 29 χρόνια από την ασύλληπτη τραγωδία που πάγωσε την Ελλάδα (Βίντεο)

Ένα μνημείο για τα 63 παλικάρια που σκοτώθηκαν πρόωρα και αναπάντεχα. Εκεί που πριν από 29 ολόκληρα χρόνια σημειώθηκε το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα με τη συντριβή του μεταγωγικού C-130…

Τότε που η Πολεμική Αεροπορία θρήνησε και έκλαψε μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ανατριχιαστικές εικόνες στο όρος Όθρυς και τα αναπάντητα ερωτήματα της μοιραίας πτήσης, συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να προκαλούν συζητήσεις και να ξύνουν πληγές που μένουν ακόμα ανοιχτές…

Ήταν Τρίτη 5 Φεβρουαρίου το 1991. Το C-130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με πρώτο προορισμό τη Νέα Αγχίαλο και τελικό την Κρήτη. Μέσα βρίσκονται 63 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες.
Πέντε λεπτά πριν τη 13.00 το μεσημέρι, το αεροσκάφος επικοινωνεί για τελευταία φορά με τον Πύργο Ελέγχου της 111 πτέρυγας μάχης και ξεκινά τη διαδικασία προσγείωσης.

Στη περιοχή επικρατεί κακοκαιρία. Ξαφνικά, χωρίς να έχει αναφέρει κάποιο πρόβλημα ο πιλότος, το στίγμα του C-130 χάνεται από τα ραντάρ. Οι έρευνες ξεκινούν ταχύτατα, αλλά όπως αποδεικνύεται εστιάζονται σε λάθος σημεία. Το μοιραίο αεροσκάφος έχει συντριβεί 60 χιλιόμετρα πιο μακριά από εκεί που ψάχνουν οι διασώστες και για τρεις ολόκληρες ημέρες, οι προσπάθειες παραμένουν άκαρπες…

Πυροσβέστες, αστυνομικοί, κάτοικοι των περιοχών, ακόμα και ειδικές δυνάμεις του στρατού χτενίζουν κάθε πιθανό σημείο. Στις 8 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι όλων. Στο χιονισμένο βουνό που οριοθετεί τη Θεσσαλία και τη βόρεια Στερεά Ελλάδα, στην κορυφή Τσακάλη, εντοπίζονται οι σοροί των θυμάτων κι ό,τι απέμεινε από το διαλυμένο C-130. Όλοι οι επιβαίνοντες νεκροί. Τα ερωτήματα για τους συγγενείς τους βασανιστικά…

H δίκη για τα αίτια της τραγωδίας ξεκίνησε τρία χρόνια μετά, το 1994, στο Αεροδικείο της Αθήνας. Το επίσημο πόρισμα για το δυστύχημα δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, με την αιτιολόγηση ότι επρόκειτο για στρατιωτικό απόρρητο. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν ο χειριστής στον πύργο ελέγχου του Αλμυρού ο οποίος καταδικάστηκε αρχικά σε 2ετή φυλάκιση με αναστολή, όμως στη συνέχεια αθωώθηκε παμψηφεί. Λίγα χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή λόγω κατάθλιψης…

Πολλοί τότε έκαναν λόγο για το 64 ο θύμα, στην πιο μαύρη ημέρα στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κρήτη: Αγωνία στον αέρα! Ο πιλότος άλλαξε πορεία και μίλησε στους επιβάτες

Πήλιο: Έσπασαν τα ισόβια για το έγκλημα πάθους! Έπιασε το ζευγάρι μέσα σε αποθήκη στη Μακρυράχη

Πάρος: Μπλέχτηκε η άγκυρα του “Hellenic Highspeed”! Προσπαθούσαν επί 90 λεπτά να βρουν τη λύση [pics, video]

Θεσσαλονίκη: Πήρε το παιδί του και άρχισε να τρέχει! Σκηνές απείρου κάλλους σε τροχαίο (Βίντεο)

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις