Ζωντανά παραμένουν τα πασχαλιάτικα έθιμα στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα, δίνοντας χρώμα στις μέρες αυτές. Στα
περισσότερα χωριά αναβιώνει το έθιμο του αφανού, τον οποίο δημιουργούν οι νέοι των χωριών με τους πολιτιστικούς συλλόγους και είναι μια μεγάλη θημωνιά από κέδρα ή κλωνάρια έλατου, στα οποία βάζουν φωτιά την ώρα που ο παπάς δίνει το Άγιο Φως, ψέλνοντας το «Χριστός Ανέστη». Το έθιμο συμβολίζει την Ανάσταση και Ανάληψη του Χριστού στον ουρανό και παραμένει ζωντανό στα χωριά Μορφοβούνι – Μεσενικόλα – Κρυονέρι, Κερασιά, Νεοχώρι κ.α.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την Κυριακή το απόγευμα, μετά την λειτουργία, περίπου στις 6 μμ στις πλατείες ορισμένων χωριών «στήνουν» τον «διπλό χορό», ο οποίος είναι θρησκευτικός χορός «διπλός και τετρακάγγελος», δηλαδή δύο σειρές για τις γυναίκες που είναι στον εσωτερικό κύκλο και δύο για τους άντρες. Τον χορό ξεκινά πρώτος ο ιερέας κάθε χωριού και το τραγούδι αναφέρεται στην Ανάσταση του Ιησού. Έπειτα ακολουθούν άλλα τραγούδια με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι συχνά οι χοροί «διπλώνουν» και γίνονται ένας για κάθε φύλο και όταν ξεδιπλώνουν γίνονται τέσσερις. Το κέρασμα αυτή την ημέρα είναι κρασί και κόκκινα αυγά. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα μετά τη λειτουργία στην εκκλησία σχηματίζεται πομπή με λάβαρα, εικόνες, εξαπτέρυγα και πλήθος κόσμου που κάνουν τον κύκλο του χωριού ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη ξορκίζοντας έτσι το κακό, σύμφωνα με το έθιμο.
Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στα χωριά της λίμνης Πλαστήρα το Πάσχα έχει έντονο θρησκευτικό χρώμα και κατάνυξη που δημιουργούν τα έθιμα και η κοινωνική παράδοση. Από την περιφορά τού Επιταφίου στα χωριά τη Μεγάλη Παρασκευή, με επίκεντρο το Νεοχώρι με το δρώμενο «άρατε πύλας», το κάψιμο των αφανών σε όλα τα χωριά την ώρα της Ανάστασης, μέχρι το «διπλό χορό Αγράφων» και τα «Σίγνα». Επίσης, έχει ενδιαφέρον η τοπική κουζίνα με τη μαγειρίτσα και τον οβελία, από ντόπια αμνοερίφια που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους. Η λίμνη Πλαστήρα είναι ο απόλυτα εναλλακτικός προορισμός που αξίζει κάποιος να περάσει τις γιορτές εδώ, μέσα στη φύση, κοντά σε μοναστήρια και εκκλησιές. Καλό Πάσχα – Καλή Ανάσταση σε όλους!».