"Πληθαίνουν τα περιστατικά, όπου η αρκούδα προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές" σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας - Θράκης, δασολόγος Κυριάκο Σκορδά, με αφορμή την επιχείρηση απομάκρυνσης μιας αρκούδας στο Τσοτύλι Κοζάνης.
Πρόκειται για μια θηλυκιά αρκούδα, που μαζί με το μικρό της, είχε φωλιάσει σε θάμνους (φυτοφράκτη), μέσα στον οικισμό του δημοτικού διαμερίσματος Τσοτυλίου του δήμου Βοΐου Κοζάνης, σε “απόσταση αναπνοής” από τα τελευταία σπίτια.
Η επιχείρηση έγινε με την έγκριση και καθοδήγηση του δασαρχείου Τσοτυλίου, σε συνεργασία με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης, τον “Αρκτούρο” και το δήμο Βοΐου.
Η επιχείρηση αφορούσε τη σταδιακή καταστροφή του φυτοφράκτη, τη φόρτωση και την απομάκρυνση της βιομάζας, ώστε να εξαναγκαστεί η αρκούδα να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή.
“Η καταστροφή της φωλιάς του ζώου, αλλά και η αποψίλωση της βλάστησης στη γύρω περιοχή έγινε με σκαπτικά μηχανήματα, την ώρα που απουσίαζε η αρκούδα”, είπε ο κύριος Σκορδάς και συμπλήρωσε ότι η αρκούδα ήταν “γνώριμη” στους κατοίκους της περιοχής.
“Μάλιστα, τα μικρά παιδιά, μετά το μάθημά τους, έπαιρναν τα ποδήλατά τους και προσέγγιζαν από περιέργεια το ζώο”, είπε… Τώρα, πια, ο τετράποδος φίλος των παιδιών απομακρύνθηκε.
Η “εξαναγκαστική απομάκρυνση” του ζώου κρίθηκε αναγκαία, καθώς πρόκειται για την ίδια θηλυκιά αρκούδα που φώλιασε και γέννησε δύο μικρά, στο ίδιο σχεδόν σημείο, την περασμένη χρονιά. Τότε το ζώο με τα δύο αρκουδάκια, είχε απομακρυνθεί μετά από επιχείρηση νάρκωσης, η οποία, όμως, ήταν μη αποτελεσματική.
Τα δύο αρκουδάκια που γεννήθηκαν πέρυσι, βρέθηκαν κατασπαραγμένα από αδέσποτα σκυλιά, είπε ο κ. Σκορδάς και πρόσθεσε ότι παρόμοια περιστατικά με αρκούδες κοντά σε οικισμούς, υπήρξαν στο Σιδηρόνερο Δράμας και στην Αναστασιά Σερρών.
Διαβάστε ακόμα: