Το ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνει ότι το Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης του ακινήτου λαμβάνει υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής του ακινήτου και προβλέπει ένα σενάριο ήπιας ανάπτυξης με παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλής στάθμης, με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση της οικιστικής χρήσης.
Στην περιορισμένη παραθεριστική οικιστική ανάπτυξη θα δοθούν αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, αναφέρει επίσης το ΤΑΙΠΕΔ και υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη θα γίνει σε πλήρη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο και γι΄αυτό έχουν εξαιρεθεί από την προς ανάπτυξη έκταση, τα εντός του ακινήτου δασικά τμήματα και ο υγρότοπος της Βρωμολίμνης. Η συνολική δόμηση θα είναι περίπου 35.800 τμ, με σημαντικά χαμηλότερη κάλυψη στο 7% της έκτασης.
Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των φυσικών πόρων και των ζωνών προστασίας του ακινήτου και της ευρύτερης περιοχής, τόσο κατά την κατασκευαστική περίοδο, όσο και κατά τη λειτουργία της τουριστικής ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης, άνω του 60%, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των δασικών τμημάτων και του υγροβιότοπου.
Ο τρόπος ανάπτυξης του υπόλοιπου ακινήτου προβλέπει την απόδοση του 50% της προς αξιοποίηση έκτασης σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι θα κατασκευαστούν, και στη συνέχεια θα συντηρούνται από τον επενδυτή με δικά του έξοδα. «Κατά συνέπεια, σχεδόν το 80% της έκτασης θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι ή κοινόχρηστοι χώροι», αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουϊκ με την οποία έκανε λόγο για οικονομική παράδοση άνευ όρων σε αλλοδαπά συμφέροντα και για κυβέρνηση η οποία θα στερήσει το Δημόσιο από κάθε εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.
Ο βουλευτής είχε επισημάνει ότι ο «Ερημίτης» είναι μια από τις λίγες ελεύθερες περιοχές στο νησί και στην Ελλάδα που αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα, μέσω του οποίου διατηρούνται ακόμα θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα και εξέφραζε φόβους ότι ο επενδυτής θα χτίσει, όπως θέλει και όπου θέλει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών για το “Ελ. Βενιζέλος”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προσφυγή κατοίκων Ελληνικού στο ΣτΕ για το πρώην αεροδρόμιο, τη μαρίνα και τον Άγιο Κοσμά
Ποια κόμματα αντέδρασαν με την επιλογή Σταυρίδη στην προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ
ΤΑΙΔΕΠ: Εξετάζει εναλλακτικές μεθόδους αξιοποίησης 12 λιμανιών