Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Ταξίδι Βόλος-Πήλιο: Προορισμός για όλους – Η Βιωματική εμπειρία και το τουριστικό πρόγραμμα VolosPelion

Ταξίδι Βόλος-Πήλιο: Προορισμός για όλους – Η Βιωματική εμπειρία και το τουριστικό πρόγραμμα VolosPelion

Ενεργό δράση για την ανάδειξη και προβολή του Βόλου και του Πηλίου σε πολυποίκιλους τουριστικούς προορισμούς, έχει αναπτύξει ο Δήμος Βόλου.

Μέσα από το πρόγραμμα VolosPelion, στόχος αποτελεί η προβολή του όμορφου προορισμού και η προσέλκυση τουριστών, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από κάθε γωνιά της γης.

Αποτελεί προορισμό για όλες τις ηλικίες, τα γούστα και τις εποχές, επειδή έχει
πολλά να προσφέρει: Τα παραδοσιακά και φημισμένα τσιπουράδικα, τις
γαστρονομικές εμπειρίες, τους μύθους, την ιστορία, τον πολιτισμό, πεζοπορία στο βουνό των θρυλικών Κενταύρων, κρουαζιέρες στα ήσυχα νερά του Παγασητικού Κόλπου και τις καταπράσινες παραλίες των Σποράδων, και πολλά ακόμα.

Ανακαλύπτουμε τον Βόλο και τα κρυμμένα μυστικά

Το newsit.gr ταξίδεψε στον Βόλο και το Πήλιο, κι έζησε από κοντά την εμπειρία ενός ταξιδιώτη, συμμετέχοντας σε τριήμερο ταξίδι εξοικείωσης εκπροσώπων του Τύπου, που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλου μέσω της Αντιδημαρχίας Τουρισμού.

Με ξεναγό την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Γεωργία Μποντού Τοκαλή και την ομάδα της κι αφετηρία το Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου, ξαναθυμηθήκαμε τις ομορφιές του προορισμού και την απαράμιλλη φιλοξενία, λίγο πριν το άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν.

Παράλληλα, ενημερωθήκαμε για τις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες και τις σημαντικές δράσεις στον τουριστικό τομέα. Όπως ανέφερε η κ. Μποντού, ο Δήμος Βόλου στηρίζει την τουριστική του ανάπτυξη πάνω σε 4 πυλώνες: Τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, τον πεζοπορικό και τον θαλάσσιο τουρισμό.

Στα φημισμένα τσιπουράδικα

Ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων του Δήμου, βρίσκονται τα παραδοσιακά τσιπουράδικα, σήμα κατατεθέν του Βόλου, που θα μπορούσαν και από μόνα τους  να αποτελέσουν έναν καλό λόγο για να επισκεφθεί κάποιος τη θεσσαλική πόλη. Την περίοδο αυτή ο Δήμος, έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να εντάξει τα τσιπουράδικα του Βόλου στο εθνικό ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα αναμένονται αρχές του 2023.

Η γαστρονομία αποτελεί μια ζωντανή παράδοση της πόλης. Η γευστική ιστορία ξεκίνησε να γράφεται με τα τσιπουράδικα από τις αρχές του αιώνα, τα οποία διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους στην πόλη.

Ωστόσο, σήμερα, ο Βόλος φιλοξενεί πολλά ακόμη «ψαγμένα» γαστρονομικά στέκια, που «παντρεύουν» την παράδοση με τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Γνήσιος εκπρόσωπος της σύγχρονης προσέγγισης στα παραδοσιακά τσιπουράδικα είναι ο Γρηγόρης Χέλμης, σεφ κι εμπνευστής του βραβευμένου τσιπουράδικου ΜΕΖΕΝ.

Τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική κι όχι μόνο εκπροσωπούν στην πόλη ο Θανάσης Κουζιώκας και ο Κώστας Κοτόπουλος, ιδιοκτήτες του Grooove bar μπαρ που έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και του Groove Boutique & Supply, που αποτελεί ένα μιξάζ café, ζαχαροπλαστείου, delicatessen και επιλεγμένων προϊόντων κάβας.

Πόλος έλξης για όλα τα γούστα

Ο σύγχρονος Βόλος συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Πολλοί Βολιώτες συνηθίζουν να κάνουν τη «βουτιά» τους στην πλησιέστερη προς την πόλη παραλία, Ανάβρος – εκεί όπου η μυθολογία λέει ότι ο Ιάσονας έχασε το σανδάλι του – κι αμέσως μετά να «ανηφορίζουν» προς το βουνό, σε μόλις 45 λεπτά. Στην πόλη, υπάρχουν πολλά «διαμάντια» της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, κτίρια που έχουν «γράψει» τη δική τους ιστορία στη βιομηχανική ζωή του Βόλου όπως: Το επιβλητικό κτίριο Παπαστράτου στην παραλία Βόλου, που κάποτε στέγαζε τις καπναποθήκες της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, το παλιό εργοστάσιο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα που σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος, το κτίριο της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγος που κάποτε απασχολούσε στον Βόλο 1.850 άτομα, το διατηρητέο κτίριο του 1925 που στεγάζει την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Δημοτικό Ωδείο Βόλου, το κινηματοθέατρο Αχίλλειο και πολλά ακόμα ακίνητα. Και βέβαια κοντά στο Βόλο, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο προϊστορικός οικισμός Διμήνι που χρονολογείται από το 4.800 π.Χ.

Ανακαλύπτοντας την ιστορία της πόλης, μάθαμε ότι 52 μεγάλα εργοστάσια χτίστηκαν μέσα στην πόλη, κάποια από τα οποία δεν σώζονται πλέον, ενώ κάποια άλλα έχουν αλλάξει χρήση.

Εκκλησίες πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Η πόλη διαθέτει πολλά ακόμη πολιτιστικά στοιχεία, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως οι σπάνιες αγιογραφίες του κορυφαίου ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου στον ναό της Αγίας Τριάδας, τον μοναδικό ναό στην Ελλάδα με δικές του αγιογραφίες.

Μία ακόμη εκκλησία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και σπάνια ομορφιά είναι και ο ιερός ναός της Παναγίας Γορίτσης ή Παναγίας Τρύπας, όπως την αποκαλούν. Μοναδικού κάλλους, η εκκλησία είναι χτισμένη μέσα σε σπήλαιο στους πρόποδες της Γορίτσας. Στο εσωτερικό της εκκλησίας αναβλύζουν νερά, δημιουργώντας μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Ο ναός λειτούργησε πρώτη φορά το 1892 και το 1950 το αρχικό κτίσμα συμπληρώθηκε με το κτίσιμο ενός μεγαλύτερου πρόναου μπροστά από τη σπηλιά.

Ιστιοπλοΐα, γιότινγκ, κρουαζιέρα

Ένα μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό της πόλης αποτελεί ο θαλάσσιος τουρισμός. Όλο και πιο δημοφιλείς γίνονται οι ιδιωτικές ιστιοπλοϊκές κρουαζιέρες στον Παγασητικό Κόλπο, με σημείο εκκίνησης το λιμάνι του Βόλου, απ’ όπου κάποτε ξεκίνησε η θρυλική Αργώ του Ιάσονα.

Οι επιλογές είναι πολλές, είτε πρόκειται για ιδιωτικές κρουαζιέρες με προσέγγιση στις μαγευτικές παραλίες του Παγασητικού κόλπου, τα γραφικά χωριά και το νησί Τρίκερι είτε για πιο μακρινές διαδρομές προς τις Σποράδες, φθάνοντας μέχρι τη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο. Η ενοικίαση γίνεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Τουριστικών Σκαφών Θεσσαλίας ΑΡΓΩ, η οποία διαθέτει έναν ενισχυμένο στόλο σκαφών, με δυνατότητα για πολλές επιλογές. Με καπετάνιο τον Άρη Λιάπη, εκ των ιδιοκτητών της Sail Aegean – που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό σκαφών από τα μέλη της Ένωσης – επιβιβαστήκαμε κι εμείς στο ιστιοπλοϊκό και καταφέραμε να πάρουμε μία μικρή γεύση της μαγευτικής εμπειρίας που μπορεί κάποιος να ζήσει, εν πλω.

Τον Οκτώβριο του 2021, εγκαινιάστηκε το 1ο Φεστιβάλ Yachting στον Βόλο, με τη συμμετοχή 50 και πλέον εκθετών. Φέτος διεξάγεται το 2o Φεστιβάλ Yachting Volos: Θαλάσσιος Τουρισμός και Γαστρονομία, που εγκαινιάστηκε αυτές τις ημέρες παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Όπως δηλώνει η αντιδήμαρχος κ. Γ. Μποντού Τοκαλή: «Η ανάπτυξη του γιότινγκ και του θαλάσσιου

τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο, καθώς αποφέρει
σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία».

Εύκολη πρόσβαση στον Βόλο

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του σύγχρονου Βόλου προστίθεται η εύκολη πρόσβαση όχι μόνο οδικώς, αλλά και από το αεροδρόμιο στη Νέα Αγχίαλο, που πραγματοποιεί απευθείας αεροπορικές πτήσεις από Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και το λιμάνι που ξεκίνησε να υποδέχεται πολυτελή κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν από κάθε γωνιά της γης.

Σημαντικό ρόλο έχει και το αεροδρόμιο Σκιάθου, που μπορεί να αξιοποιηθεί συνδυαστικά με το γιότινγκ.

Στο Μονοπάτι των Κενταύρων

Ανηφορίζοντας από την πόλη προς το βουνό του Πηλίου, το σκηνικό αλλάζει. Εύκολα προσβάσιμοι προορισμοί είναι η Πορταριά και η Μακρινίτσα, δύο πανέμορφα και φιλόξενα χωριά, που προσελκύουν πλήθος τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο πεζοπορικός τουρισμός είναι ήδη διαδεδομένος, πρόθεση ωστόσο του Δήμου, αποτελεί η περαιτέρω προβολή του, καθώς τα μονοπάτια είναι ιδανικά για να ζήσουν όλοι τη μαγεία της φύσης, προσφέροντας διάφορα
στάδια δυσκολίας. Την πανέμορφη εμπειρία της φύσης – την πλούσια βλάστηση και το τρεχούμενο νερό – ζήσαμε, κάνοντας τη διαδρομή Μονοπάτι των Κενταύρων», γύρω από την Πορταριά, με συνοδό τον Παναγιώτη Χαραλάμπους, ιδιοκτήτη της εταιρίας Bike or Hike, που εξειδικεύεται στον εναλλακτικό τουρισμό. Να σημειωθεί, ότι ο υπέροχος αυτός περίπατος διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Στο Μπαλκόνι του Πηλίου

Επόμενος σταθμός για χαλάρωση η Μακρινίτσα, ένα από τα πιο φημισμένα χωριά του Πηλίου κι από τα πιο διαδεδομένα τουριστικά χωριά της ορεινής Ελλάδας. Το χωριό φημίζεται για το παραδοσιακό του χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και την εξαιρετική θέα, γι’ αυτό και πολλοί το αποκαλούν «Μπαλκόνι του Πηλίου».

Αντιπροσωπευτικό καφέ της περιοχής η «Σύναξη των Θεών», όπου αποτέλεσε μια στάση της διαδρομής μας. Εκτός από τα περίφημα τοπικά γλυκά και τη θέα, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη της οικογενειακής επιχείρησης Αλέξανδρο Μπαϊράμη, από τον οποίο ενημερωθήκαμε για την βιοποικιλότητα της περιοχής. Ο ίδιος ασχολείται με την καλλιέργεια βοτάνων, μεταξύ των οποίων και με τη ρίγανη, στην οποία τελευταία έχει εστιάσει τις έρευνες για την ανάδειξη των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπαϊράμης, η τάση για υγιεινή διατροφή, τελευταία έχει αυξήσει τη ζήτηση και για τα ελληνικά βότανα, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ενασχόλησης με τον κλάδο. Απεριόριστη θέα και γνήσιες πηλιορείτικες γεύσεις στη Μακρινίτσα προσφέρει και το οινομαγειρείον «Κάρδαμο».

Νέα Αγχίαλος της θάλασσας και του τσίπουρου

Η ξενάγηση στο Βόλο και το Πήλιο συνεχίστηκε με τη συμμετοχή σε δράσεις του Συλλόγου Εν Θεσσαλία Οξυωτών Νέας Αγχιάλου, με πλούσια δράση στον τομέα του πολιτισμού. Παρέα με τις γυναίκες του Συλλόγου συμμετείχαμε σε μία από τις δράσεις τους για να αναβιώσουν παλιές συνταγές. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε ζυμωτό ψωμί καθώς και την παραδοσιακή τους πίτα, την μπατζίνα.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Οξυωτών Νέας Αγχιάλου Βασιλική Λύτρα, 
υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αναβίωση της παραδοσιακής κουζίνας, γι’ αυτό ο Σύλλογος έχει δρομολογήσει μια σειρά από σεμινάρια και μαθήματα, ώστε η νέα γενιά να μάθει για τις παραδόσεις.

Στο πρόγραμμα της γνωριμίας μας με τον Βόλο δεν θα μπορούσε να λείψει επίσκεψη σε αποσταγματοποιείο, για να γευτούμε τσίπουρο από την «πηγή» του. Επισκεφθήκαμε την αποσταγματοποιία – οινοποιία του Νίκου Τοκαλή γεωπόνου, αμπελουργού στη Νέα Αγχίαλο, όπου γευτήκαμε τσίπουρο βιολογικής γεωργίας με διπλή απόσταξη κι εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για τη διαδικασία παρασκευής του.

Σύντομα το αποσταγματοποιείο και οι αμπελώνες του κ. Τοκαλή θα είναι επισκέψιμοι για το κοινό. Όπως ενημερωθήκαμε, η περιοχή έχει πλούσιους αμπελώνες και η νέα Αγχίαλος έχει μακρά παράδοση με το κρασί και το τσίπουρο. Η υπέροχη ταξιδιωτική εμπειρία ολοκληρώθηκε στην παραλία της Νέας Αγχιάλου, όπου γευτήκαμε εξαιρετικούς μεζέδες στο τσιπουράδικο «Φινιστρίνι».

Σχετικά με τη διαμονή, να σημειωθεί, ότι υπάρχει πληθώρα επιλογών, από ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέχρι ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Τα ξενοδοχεία Portaria Hotel & Spa, Αρχοντικό Κλείτσα, Αρχοντικό Ναουμίδη, Valeni Art Hotel, Karavos Hotel και Αρχοντικό Κανταρτζή, μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας είναι αξιόλογα κι αντιπροσωπευτικά της τοπικής φιλοξενίας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις