Το τυροκομείο, που βρίσκεται στο χωριό Νεοχώρι έξω από την Ορεστιάδα στον νομό Έβρου, είναι δυναμικότητας 15 τόνων/ημερησίως και όπως σημείωσε ο κ. Παρασχούδης “υπάρχει δυνατότητα αυτή να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες του συνεταιρισμού”.
Αρχικά, σύμφωνα με τον ίδιο, το τυροκομείο θα αξιοποιηθεί για την παστερίωση του γίδινου γάλακτος του συνεταιρισμού, ενώ στα μελλοντικά σχέδια συμπεριλαμβάνονται και η παραγωγή και τυποποίηση και άλλων παραδοσιακών προϊόντων, όπως γιαούρτι, γίδινα τυριά και φέτα, τα οποία “θα πωλούνται αποκλειστικά και μόνο μέσω των αυτόματων πωλητών ΑΤΜ του συνεταιρισμού σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή”. Ο κ. Παρασχούδης έκανε σαφές: “Δεν υπάρχει περίπτωση να δείτε προϊόντα του συνεταιρισμού σε κάποιο ράφι. Η μόνη περίπτωση να δει κάποιος τα προϊόντα μας σε ράφι θα είναι μόνο σε καταστήματα του εξωτερικού”.
Στο τρίτο 10ήμερο του τρέχοντος μηνός αναμένεται τελικά να εγκαινιαστεί στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο σημείο πώλησης με αυτόματο πωλητή γάλακτος (ΑΤΜ) γίδινου γάλακτος του “Θρακών Αμνός” και θα διαθέτει επί 24ώρου βάσεως στους καταναλωτές φρέσκο παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα σε προσιτές τιμές. «Θα είναι ανταγωνιστική και σε καμία περίπτωση δεν θα διαμορφώνεται στα 2-2,5 ευρώ/λίτρο, που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ» τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού και πρόσθεσε: «Ο εξοπλισμός, που προέρχεται από την Κίνα, θα φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά στις 16 Μαρτίου, λόγω των αργιών από την κινέζικη πρωτοχρονιά και την επόμενη ημέρα θα τον έχουμε εμείς στον Έβρο, προκειμένου να τον εγκαταστήσουμε στον χώρο που έχουμε διαμορφώσει στην Αλεξανδρούπολη. Εκτιμούμε ότι τα εγκαίνια θα γίνουν γύρω στις 22-23 Μαρτίου».
Στα μέσα Απριλίου θα ακολουθήσει και η λειτουργία σημείου πώλησης στην Κομοτηνή, όπου, επίσης, έχει ενοικιαστεί χώρος και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τον αυτόματο πωλητή.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω των ΑΤΜ γίδινου γάλακτος, θα πωλούνται αυτόνομα 400 λίτρα ημερησίως, ενώ τα μηχανήματα διαθέτουν και ηλεκτρονικό πίνακα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης. Την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός, που βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς φορτηγού γι αυτόν τον σκοπό.
Σχετικά με την εταιρεία που θα αναλάβει την παστερίωση του προϊόντος, όπως είπε ο κ. Παρασχούδης, είναι η “Εβροφάρμα”. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι στόχος της όλης προσπάθειας είναι: “Τα μηχανήματα αυτά να αποτελέσουν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, μακροπρόθεσμα, υπάρχει η σκέψη και για δημιουργία μίνι-μάρκετ, μέσω των οποίων θα διανέμονται φθηνά, ποιοτικά προϊόντα, με την προστιθέμενη αξία να την καρπωνόμαστε εμείς οι ίδιοι”. “Φιλοδοξία”, τέλος, του συνεταιρισμού είναι να εφοδιάζει με παστεριωμένο γίδινο γάλα τουλάχιστον όλες τις πρωτεύουσες νομών στη Β. Ελλάδα.
Ο συνεταιρισμός “Θρακών Αμνός” ιδρύθηκε το 2012, αριθμεί 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι. Η ετήσια παραγωγή γίδινου γάλακτος ανέρχεται σε 1 εκατ. λίτρα. Το μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους του συνεταιρισμού είναι να πείσουν τους καταναλωτές να γυρίσουν «πίσω στις παραδόσεις τους και να ξεκινήσουν και πάλι την αγορά και κατανάλωση γίδινου γάλακτος».
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, έως τη δεκαετία του ΄80 η βοοτροφία δεν ήταν ανεπτυγμένη και η κατσίκα, που οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν «κατσαρίδα των μηρυκαστικών» (λιτοδίαιτο ζώο, ανθεκτικό στις ασθένειες), αποτελούσε τη βασική πηγή για την προμήθεια γάλακτος. «Ο Δίας μεγάλωσε, πίνοντας γίδινο γάλα» τόνισε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως «το γίδινο γάλα είναι πιο υγιεινό και ανεπιφύλακτα μπορούν να το πίνουν παιδιά και μεγάλοι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ