Τρίτη, 19 Νοε.
17oC Αθήνα

Τέσσερις πορείες στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις πορείες στη Θεσσαλονίκη
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τέσσερις συγκεντρώσεις και τρεις πορείες έγιναν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.

Αναλυτικότερα, στις 10 το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημοτικές επιχειρήσεις του Ν. Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στο Άγαλμα Βενιζέλου, με κεντρικό σύνθημα “μπροστά οι δικές μας ανάγκες” και στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία. Στην οδό Αριστοτέλους, ενσωματώθηκαν στην πορεία και μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων που είχαν νωρίτερα συγκεντρωθεί εκεί. Ο διαδηλωτές έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο Διοικητήριο (υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης).

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, εργαζόμενοι- μέλη της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια επίσης πραγματοποίησαν πορεία. Οι δύο πορείες, του ΠΑΜΕ και της ΕΔΟΘ, συναντήθηκαν μπροστά στο ΥΜΑ-Θ.

Βασικά αιτήματα για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο είναι μεταξύ άλλων τα εξής: αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου και των ελαστικών μορφών εργασίας και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

“Η βασική συζήτηση είναι η συλλογική διεκδίκηση για να επιστραφούν αυτά που χάθηκαν τα χρόνια των μνημονίων” ανέφερε μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης. “Μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και επιστρέφουμε στην κανονικότητα είναι κομβικό να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι που τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό εξειδικεύεται στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι έχασαν έως και το 40% του εισοδήματός τους τα χρόνια της κρίσης” υποστήριξε ο κ. Κουρμούλης.

Τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα υπογράμμισε και ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, “έχουν μειωθεί δραματικά οι μισθοί έχει παγώσει κάθε μισθολογική εξέλιξη, διεκδικούμε να μην οδηγηθεί ο κόσμος στα δικαστήρια αλλά με πολιτική απόφαση να λυθεί το ζήτημα” σχολίασε και συμπλήρωσε ότι πρέπει “η αξιολόγηση να μην είναι τιμωρητική αλλά να ταυτιστεί με την επιμόρφωση, όπου υστερούμε οι δημόσιοι υπάλληλοι, ώστε να γίνουμε καλύτεροι”. Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ επισήμανε ακόμη ότι “δεν πρέπει καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά στους χώρους της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιθέτως να επεκταθούν σε ευαίσθητους κλάδους.

Την ίδια ώρα, στην Καμάρα, είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι πρωτοβάθμιων σωματείων του δημοσίου και άτομα από τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, οι οποίοι κατέληξαν με πορεία μέσα από κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης επίσης στο ΥΜΑΘ, λίγο αργότερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ με φωτογραφίες από EUROKINISSI

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις