Τοπικά Νέα

Θερμαϊκός: Στήνουν πλωτά φράγματα κατά της θαλάσσιας ρύπανσης

«Παίρνει τα μέτρα του» ο Θερμαϊκός! Για την προστασία του Κόλπου από θαλάσσια ρύπανση θα τοποθετηθούν, προληπτικά, πλωτά φράγματα.

Παρότι ο Θερμαϊκός δεν διατρέχει κάποιον κίνδυνο προς το παρόν, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραχωρεί και πάλι στο λιμενικό γραφείο του Κόλπου πλωτά φράγματα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε περίπτωση περιστατικού διαρροής πετρελαιοειδών ή καυσίμων.

Τα πλωτά φράγματα είναι μια κατασκευή με πλωτήρες στην επιφάνεια των υδάτων, βαρίδια που τα κρατούν σταθερά στον βυθό και προστατευτικές αντένες πάνω από το νερό.

Διαθέτουν επίσης απορροφητικό υλικό που μπορεί να δεσμεύσει ποσοστό 90 με 95% της θαλάσσιας ρύπανσης αλλά και ειδική αντλία καθαρισμού για τον καθαρισμό του συνόλου των πετρελαιοειδών από το νερό.

Click4more: Θεσσαλονίκη: Δελφίνια βγήκαν στον Θερμαϊκό – Το θέαμα που μαγνήτισε τα βλέμματα (video)

Τα φράγματα τυλίγονται πάνω σε μια μεγάλη βάση και σε περίπτωση κάποιου συμβάντος το λιμεναρχείο ειδοποιεί τα λιμάνια να τα φέρουν για να τοποθετηθούν στο κατάλληλο σημείο.

Θερμαϊκός: Η περιβαλλοντική καταστροφή της δεκαετίας του ’80 και το Sea Diamond της Σαντορίνης

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής της Περιφέρειας, στην προσεχή συνεδρίασή της αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την παραχώρηση των πλωτών φραγμάτων ως το 2024, ενώ ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Υποδομών, ιχθυολόγος, Απόστολος Γιάντσης, διευκρινίζει ότι η Περιφέρεια είχε προμηθευτεί τον εξοπλισμό αυτό το 2006, με χρηματοδότηση του υπουργείου Γεωργίας από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας, με σκοπό να τον χορηγήσει σε επιχειρήσεις και μυδοκαλλιεργητές για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Click4more: Η θάλασσα της Σαντορίνης μετά τη βύθιση του Sea Diamond (2012)

«Ευτυχώς δεν έχει συμβεί κάποιο τέτοιου είδους περιστατικό στην περιοχή μας, πέραν ενός που θυμάμαι τη δεκαετία του ’80, όταν υπήρξε διαρροή πετρελαίου στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου. Ωστόσο, ο σχετικός εξοπλισμός πρέπει να υπάρχει για να είναι διαθέσιμος, όποτε χρειαστεί. Οι περισσότεροι θα θυμούνται το ναυάγιο του Sea Diamond πριν από αρκετά χρόνια στη Σαντορίνη, οπότε είχαν τοποθετηθεί τέτοιου είδους πλωτά φράγματα στη θάλασσα ώστε να μην επεκταθεί η κηλίδα», αναφέρει ο κ. Γιάντσης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέσο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και των οστρακοκαλλιεργειών, των ακτών, των λιμανιών, των αλιευτικών καταφυγίων της Χαλάστρας και του Λουδία, ενώ αφορά ολόκληρη την περιοχή του εσωτερικού Θερμαϊκού Κόλπου, από το Αγγελοχώρι ως τη Χαλάστρα και την Ημαθία. Σε περίπτωση περιστατικού και χρήσης των πλωτών φραγμάτων, αυτά μπορούν να καθαριστούν ώστε να ξαναχρησιμοποιηθούν σε αντίστοιχη περίπτωση.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τοπικά Νέα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Τοπικά Νέα: Περισσότερα άρθρα