Πολλά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στο Πήλιο. Είχαμε πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ στη Ζαγορά έπεσαν 340 χιλιοστά βροχής.
Βροχοπτώσεις με ύψη-ρεκόρ καταγράφηκαν στο Πήλιο και συγκεκριμένα στη Ζαγορά, καθώς μέσα στο τελευταίο 24ωρο έπεσαν περίπου 340 χιλιοστά βροχής (τα 315 την Παρασκευή), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Οι κάτοικοι του Ανατολικού Πηλίου αντιμετωπίζουν ξανά προβλήματα από τις πολύωρες και ραγδαίες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε κατολισθήσεις, μετά και τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2018. Η περιοχή της Ανατολικής Μαγνησίας σχεδόν κάθε χρόνο δέχεται ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα, κυρίως λόγω των έντονων κλίσεων του ορεινού όγκου του Πηλίου.
Από το μεσημέρι της Πέμπτης (31.10.2019) σημειώθηκαν μικρής κλίμακας κατολισθήσεις στο κεντρικό οδικό δίκτυο και περιφερειακά, στο Πουρί έσπασε αγωγός ύδρευσης, ενώ λίγοι κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι στην παραλία Παρίσαινα όπως ανέφεραν με ανάρτηση τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Από την έντονη βροχόπτωση πλημμύρισαν ρέματα, στο Χορευτό και τον Αη Γιάννη και με κάποιες παρεμβάσεις μπορούν να περάσουν με προσοχή τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, αν τα ρέματα δεν σταματήσουν να κατεβάζουν νερό, δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερη παρέμβαση.
Λίγοι κάτοικοι που παρέμειναν στην Παρίσαινα Χορευτού είναι αποκλεισμένοι. Τα ρέματα «φούσκωσαν», δέντρα έπεσαν και τα αδέσποτα προσπαθούν να μην παρασυρθούν από τα νερά που καταλήγουν στη θάλασσα, τονίζουν με αναρτήσεις τους.
Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που οδηγούν σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ισχυρή επιφανειακή ροή υγρών αερίων μαζών από το Αιγαίο Πέλαγος, όπως καταγράφηκε κατά το διήμερο 31/10 – 1/11/2019, δεν μπορεί να υπερπηδήσει τον ορεινό όγκο του Πηλίου, καθώς στα ανώτερα στρώματα επικρατεί δυτικό ρεύμα. Οι αέριες μάζες εξαναγκάζονται έτσι σε ανύψωση και ψύχονται, δημιουργώντας νέφη χαμηλού και μεσαίου ύψους, με τελικό αποτέλεσμα να εκδηλώνεται συνεχής βροχόπτωση, όσο η ροή των αερίων μαζών από το Αιγαίο διατηρείται.
Ο μοναδικός μετεωρολογικός σταθμός στο Ανατολικό Πήλιο που διατηρείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo, παρέχει πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή, όμως – σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΑΑ – κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αύξησης του αριθμού των μετεωρολογικών σταθμών και η λειτουργία μετεωρολογικού ραντάρ, για την έγκαιρη προειδοποίηση της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πληροφορίες: magnesianews.gr, meteo.gr