Πρόταση για να πάει το νερό, "στα χέρια των πολιτών, όχι των εταιριών", κατέθεσαν 54 φορείς και κινήματα της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση για να διεκδικήσουν οι πολίτες τη συνεργατική διαχείριση του νερού.
“Προτείνουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο: το συνεργατικό-συνεταιριστικό μη κερδοσκοπικό μοντέλο διαχείρισης του νερού, με συνεταιρισμούς νερού των πολιτών, των εργαζομένων, της Αυτοδιοίκησης, με σκοπό όχι το ιδιωτικό κέρδος, αλλά τη συλλογική, κοινωνική και περιβαλλοντική ωφέλεια με την παροχή υψηλής ποιότητας νερού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με χαμηλές τιμές, προστασία του περιβάλλοντος, δημοκρατική λειτουργία και κοινωνική δικαιοσύνη” ξεκαθάρισε, σε συνέντευξη Τύπου, ο Λάζαρος Αγγέλου από την Ένωση Πολιτών για το Νερό.
Όπως διευκρίνισε, η πρόταση εδράζεται στο σκεπτικό ότι η σημερινή ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει ετήσια κέρδη από 12 έως 20 εκατομμύρια ευρώ, “άρα εμείς οι πολίτες-χρήστες, με τα τιμολόγια που πληρώνουμε, αγοράζουμε και ξαναγοράζουμε το 23% της εταιρείας κάθε 5ετία”.
Οι φορείς προτείνουν η ΕΥΑΘ Παγίων να παραμείνει κρατική ιδιοκτησία και το 23% της ΕΥΑΘ Α.Ε. να περάσει στη δευτεροβάθμια συνεταιριστική-μη κερδοσκοπική “Ένωση Πολιτών για το Νερό”, των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών Νερού των υδροδοτούμενων Δήμων.
“Προτείνουμε την εξαγορά του 23% από τους πολίτες-χρήστες των υπηρεσιών της ΕΥΑΘ Α.Ε., με εγγύηση το 23% των μετοχών της εταιρείας – και εξόφληση των 35 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή της τιμής που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2018, σε 10 χρόνια” ανέφερε ο κ. Αγγέλου.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με τη συνεργατική πρόταση, “οι πολίτες θα έχουν τον έλεγχο με συνεταιριστικές μερίδες και όχι μετοχές της ΕΥΑΘ ώστε να παίζονται στο χρηματιστήριο σε στυλ λαϊκού καπιταλισμού, με κίνδυνο να πέσει πάλι στα χέρια των εταιριών”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ